Αίσωπος και Αριστοφάνης στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Κάτω απ'τη γέφυρα

Το θέατρο που έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους νέους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια μπαίνει δυναμικά στη νέα σεζόν με δύο παραστάσεις που αντλούν από το έργο δύο μεγάλων “παραμυθάδων”.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη Σπύρος Περδίου©

Στις 13 Νοεμβρίου το Θέατρο Κάτω απ'τη γέφυρα εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν με την έναρξη της Παιδικής του Σκηνής. Το θέατρο που ίδρυσε ο Νίκος Δαφνής και έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους νέους τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσιάζει μια ολοκαίνουργια παράσταση και μια μεγάλη του επιτυχία σε ανανεωμένη εκδοχή.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Όλοι γνωρίζουμε τους μύθους του Αισώπου αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα ξέρετε για τον ίδιο τον μεγάλο μυθοπλάστη, ο οποίος λέγεται ότι έζησε 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας; Αυτό επιχειρεί η παράσταση "Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”. Ήταν μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας), μικροκαμωμένος, τραυλός και κούτσαινε λιγάκι. Πάλεψε σε όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, κατορθώνοντας να κάνει το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από τους μύθους του που αποτελούν υπόδειγμα ήθους και σωστής κρίσης. Γι’ αυτό άλλωστε επιβιώνουν μέχρι σήμερα ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Η παράσταση που διατρέχει την πολυτάραχη ζωή του Αισώπου "είναι αφιερωμένη σε κάθε άνθρωπο που οι δυσκολίες δεν τον λύγισαν, που προόδευσε, έγινε ευτυχισμένος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο”. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος ρόλος του θεάτρου για παιδιά και νέους σύμφωνα με τον Νίκο Δαφνή, ο οποίος υπογράφει όπως πάντα το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Δραματοποιημένοι και ενταγμένοι στη δομή της παράστασης σαν μουσικά "ιντερλούδια" είναι κάποιοι από τους μύθους του Αισώπου.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά”

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Γιάννη Ζουγανέλη και του Νίκου Τσέκου. Παίζουν οι ηθοποιοί Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και Νίκος Σταματόπουλος. 

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη”

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Θεάτρου Κάτω απ' τη γέφυρα, οι "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη” του  Δημήτρη Ποταμίτη, συνεχίζονται για όλη τη χρονιά μετά την παρουσίασή τους το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο Αττικό Άλσος. Τρεις διαχρονικά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη ενώνονται στη διασκευή του έργου από τον Νίκο Δαφνή. Τα αιώνια ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης αποτελούν τον πυρήνα του διάσημου παιδικού βιβλίου για το οποίο έχει πει ο συγγραφέας: "Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή".

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη”

Τρεις αριστοφανικοί ήρωες-σύμβολα -ο αγαθός Τρυγαίος που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την "Ειρήνη", ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις που τα βάζει με τους πολεμόχαρους "Αχαρνείς" και ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον "Πλούτο"- ζωντανεύουν σε μια παράσταση με ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και τη χρήση πολυμέσων για να μας ταξιδέψουν σε "κόσμους τέτοιους σαν αυτούς που οραματίστηκε ο μεγάλος ποιητής, όπου η ειρήνη, η ελευθερία η δικαιοσύνη, η παιδεία και η δημοκρατία είναι κατακτήσεις και όχι ευχές”. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης του Γιάννη Ζουγανέλη (από την παράσταση του 1978) θεωρούνται κλασικά. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και Νίκος Σταματόπουλος.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©

Και στις δύο παραστάσεις τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Δέσποινας Βολίδη και οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου.
 

Προπώληση μέσω viva.gr για τον "Αίσωπο" & για τον "Αριστοφάνη" 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Οι τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», «Αχαρνής» και «Πλούτος» ενώνονται σε μία παράσταση.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Μια παράσταση για την πολυτάραχη ζωή του Αισώπου με αποσπάσματα από τους μύθους σε μορφή μουσικών ιντερλούδιων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στο θέατρο Κάππα με την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι"

Το επίκαιρο, αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό έργο του Μάικ Κένι παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σκηνή. Ένα μοναδικό ανέβασμα, με υπέροχα μηνύματα για παιδιά και εφήβους.

30/11/2022

"Σημειωματάριο" γλυπτικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη

Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη της γλυπτικής μέσα από τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και να δημιουργήσουν το δικό τους γλυπτό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη.

Οι καλικάντζαροι ήρθανε φέτος νωρίς

Η αφηγήτρια Νάγια Οικονομοπούλου και η μουσικός Μαρία Γεωργοπούλου, θα συναπαντηθούν με τους καλικάντζαρους, που ήρθανε φέτος νωρίς, βιαστικοί και ορεξάτοι.

Η "Φρικαντέλα" του Ευγένιου Τριβιζά έρχεται στο Christmas Theater

Μια φαντασμαγορική μουσική υπερπαραγωγή του αγαπημένου παραμυθιού για όλη την οικογένεια, με συναρπαστικές μουσικές συνθέσεις του Άλκη Mπαλτά.

Η Γιούλη Ηλιοπούλου μάς ταξιδεύει στο σύμπαν του Κάρολου Ντίκενς

Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς "Όλιβερ Τουίστ" και την δημοφιλή ιστορία του Σκρουτζ μεταφέρει στο θέατρο η γνωστή δημιουργός.

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Πολύ Νεαρό Κοινό Ηλικίας 0 έως 6 χρονών

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με την τέχνη από την αρχή της ζωής του.