Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Ορφανός πρωταγωνιστούν στο έργο-σταθμός του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη που επιστρέφει στη σκηνή.

Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη -«Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»- είχαν εμπνεύσει τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη να γράψει το διαχρονικό έργο για παιδιά «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη». Οι συμβολικοί αριστοφανικοί ήρωες ζωντανεύουν στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, με πρωταγωνιστές τους Μέμο Μπεγνή, Νίκο Ορφανό και 11 ακόμη ηθοποιούς.

Τα αιώνια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης στα έργα του αποτελούν τον πυρήνα του παιδικού βιβλίου του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη, για το οποίο μάλιστα είχε πει: «Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή».

Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» - εικόνα 1

Η Νανά Νικολάου υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης ενορχηστρώνει ξανά τα γνωστά παιδικά τραγούδια που έγραψε ειδικά για το έργο, δίνοντας τους νέα αίσθηση. Την έμπειρη ομάδα των συντελεστών συμπληρώνει ο Μανώλης Παντελιδάκης στα πολύχρωμα και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και η Αρετή Μώκαλη στις χορογραφίες.

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες στον κόσμο και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη, που υπήρξε πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων έργων, νέων τρόπων έκφρασης αλλά και δημιουργών. Από την πρώτη στιγμή κατέκτησε τις καρδιές μικρών και μεγάλων, καθώς πραγματεύεται με απλό και κατανοητό τρόπο διαχρονικά αριστοφανικά θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, ο ρόλος των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, ο πόλεμος, η αγωνιώδης αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη αλλά και ο καταλυτικός ρόλος κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

i «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» | «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» | Προπώληση μέσω viva.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, στο οποίο παρουσιάζονται τέσσερα έργα του Αριστοφάνη: «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος», «Όρνιθες».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
29/09/2022

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

Διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συνεχίζει και την σχολική χρονιά 2022-2023 τα διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους.