Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης»

Βρεθήκαμε στην κλειστή γενική δοκιμή της νέας παιδικής παράστασης της Μαριάννας Τόλη και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης»

«Να παντρέψουμε την τελειότητα με τη διαφορετικότητα». «Να πιστέψουμε ο ένας στον άλλο». «Να δούμε πέρα από το προφανές». Με αυτές τις φράσεις, μα πάνω από όλα με τη φράση «Πες κάτι, μάθε με να σ’ αγαπώ» ο Μολυβένιος Στρατιώτης, η Μπαλαρίνα, η Λίζα, ο Χανς και η υπόλοιπη παρέα καλούν τους μικρούς μας φίλους στον μαγικό κόσμο του ονείρου και της φαντασίας. Παράλληλα, καταφέρνουν να περάσουν στα παιδιά μηνύματα μέσα από μια απολαυστική θεατρική παράσταση που δεν κουνά το δάχτυλο, αλλά διδάσκει και προετοιμάζει τους θεατές του αύριο.

Η Μαριάννα Τόλη παρουσιάζει τον «Μολυβένιο Στρατιώτη», το κλασικό αριστούργημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε διασκευή, δραματοποίηση και σκηνοθεσία που φέρουν τη δική της υπογραφή. Η διασκευή της μάλιστα βραβεύτηκε ως η καλύτερη διασκευή Παιδικού Θεατρικού Έργου από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας τον Νοέμβριο του 2012.
Η κυρία Τόλη έκανε μια μεγάλη αλλαγή στο πρωτότυπο κείμενο: άλλαξε το πικρό φινάλε «για χάρη των παιδιών», όπως δηλώνει και η ίδια. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό καινοτόμο στοιχείο στη θεατρική μεταφορά. «Κακοί» ήρωες δεν υπάρχουν, αλλά παρουσιάζονται ως παιχνίδια παρατημένα στην αποθήκη. Ο «Τζακ-Ο Κακός» και το δεξί του χέρι, ο «Ροκάς», είναι δύο άπαιχτοι ροκάδες. Τον ρόλο του πρώτου ερμηνεύει ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, που οι άριές του είναι βάλσαμο στα αυτιά μικρών και μεγάλων, και τον βοηθό του ο Γιάννης Μανιατόπουλος με εντυπωσιακή σκηνική αμεσότητα και έξυπνο χιούμορ.

Επιπλέον, η Μαριάννα Τόλη χτίζει μια παράσταση που απευθύνεται σαφώς στα παιδιά, όμως κλείνει το μάτι και στους συνοδούς τους. Κωμικά στοιχεία, όπως μελωδίες από τραγούδια που γνωρίζουν οι μεγάλοι και παραφράζονται για τη δραματουργική εξέλιξη της υπόθεσης, ακούγονται πολύ συχνά ‒από το «We Will Rock You» των Queen μέχρι το «Without You» της Μαράια Κάρεϊ και από το «Σ’ αγαπώ» των Ρέμου-Πρωτοψάλτη και το «Σ’ αγαπώ-Σ’ αγαπώ» του Γιάννη Καλατζή‒ και δημιουργούν ευφορία και στο ενήλικο κοινό.

Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» - εικόνα 1
Η Άννα Φιλιππάκη στον ρόλο της Μπαλαρίνας

Η σκηνοθεσία είναι συνυφασμένη με τις καλοδουλεμένες χορογραφίες (Αλέξανδρος Κουζίτσκιν) και τη ζωντανή μουσική (στο πιάνο ο Αλέκος Μπαζάνης). Ο δωδεκαμελής θίασος ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις. Η παράσταση απογειώνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς είναι εμπλουτισμένη με 3D animation που συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους, ενώ δένουν αρμονικά με τις live σκηνές.

To love story μεταξύ του Στρατιώτη και της Μπαλαρίνας φαίνεται πως άγγιξε τους μικρούς μας φίλους, που από την πρώτη συνάντηση των δύο εραστών αντιδρούσαν φωνάζοντας από την πλατεία «Φίλα τη, Φίλα τη!» Ο Ίαν Στρατής και η Άννα Φιλιππάκη έδεσαν εξαιρετικά στη σκηνή και εντυπωσίασαν τα παιδιά με τις φωνητικές και χορευτικές τους ικανότητες.
Η Άντεια Ολυμπίου και ο Σταύρος Βόλκος, τα δύο αδερφάκια που κινούσαν τα νήματα της ιστορίας, «μίλησαν» στο παιδικό κοινό για τη φιλία που «είναι ατελείωτη σαν το χάραμα και ζεστή σαν αγκαλιά», δίνοντας έμφαση στα εγκλωβισμένα συναισθήματα. «Φοβάμαι μη δεθώ, μην αγαπήσω» λέει ο Χανς στην αδερφή του και εκείνη τον καθησυχάζει μαθαίνοντάς του την ισχύ εν τη ενώσει ‒ «Θα πιστέψουμε ο ένας στον άλλο. Ό,τι σου λείπει θα σ’ το δώσω».

Ο Στέλλιος Κέλερης, ο Βαγγέλης Κρανιώτης, η Κέλλυ Γιακουμάκη, ο Γιάννης Πλιάκης και η Μαρία Κοσμάτου χόρεψαν, τραγούδησαν και ερμήνευσαν με επιτυχία πολλαπλούς ρόλους στην παράσταση.

Τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, φωτισμένα αρμονικά από την Ελευθερία Ντεκώ και έτοιμα να υποδεχτούν τις 3D animation προβολές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή την έκθεση Jeff Koons: "Αφροδίτη" του Lespugue, παρατηρούν, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από τη γλυπτική, το σχέδιο, την αφήγηση, τον ήχο και την κίνηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2026

Η ρομποτική μπαίνει σε δράση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στη RoboXperience, οι επισκέπτες πειραματίζονται, παίρνουν αποφάσεις και γίνονται χειριστές και "εκπαιδευτές" ρομπότ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Ηχορροές: AI και διαδραστική μουσική για παιδιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Μέσα από το πρίσμα του ΑΙ και μπαίνοντας σε ένα πολυαισθητηριακό παιχνίδι, οι συμμετέχοντες ξεκλειδώνουν με τα κλειδιά της μουσικής μαγικούς κόσμους.

15 χρόνια θερινού Καραγκιόζη στον Φλοίσβο

Ο μπερντές ανάβει δίπλα στο κύμα και ο Καραγκιόζης του Τάσου Κώνστα μας καλεί στο εξοχικό του! Για 15ο καλοκαίρι, το Πάρκο Φλοίσβου γεμίζει γέλιο, ατάκες και σκιές, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους ονειρεμένες βραδιές.

Η καρδιά της τέχνης και του παιχνιδιού χτυπά στο The Summer Art Project του Plakas Kiddie Academy στη Νέα Σμύρνη

Ένα (άχαστο) δημιουργικό summer camp εικαστικών για παιδιά Δημοτικού διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, προσφέρει μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία.

"Οι Θεοί του Ολύμπου και η Γέννηση του Κόσμου": Η μεγάλη επιτυχία της Κάρμεν Ρουγγέρη ρίχνει αυλαία με μια τελευταία επετειακή παράσταση

Η υπερπαραγωγή, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από μικρούς και μεγάλους θεατές και μετέτρεψε τη σκηνή σε έναν ζωντανό Όλυμπο ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Christmas Theater

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" ετοιμάζεται για περιοδεία

Η ομάδα Μικρός Νότος παίρνει τις βελόνες, τις πολύχρωμες κλωστές και τα πιο όμορφα λόγια και ετοιμάζεται για μια καλοκαιρινή περιοδεία με τον "Ραφτάκο των λέξεων".