"Βατράχια": Εκσυγχρονισμένος Αριστοφάνης στην Επίδαυρο

Η Έφη Μπίρμπα με τον Άρη Σερβετάλη παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή της κωμωδίας με DNA τραγωδίας, που αναδεικνύει την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα.

Βατράχια

Μία από τις ωραιότερες και ποιητικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη επέλεξε η Έφη Μπίρμπα για την πρώτη της κάθοδο στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (28-29/7), δίνοντας τον "πειραγμένο" τίτλο "Βατράχια". Από κοινού με τον Άρη Σερβετάλη, μαζί με τον οποίο έχουν δημιουργήσει παραστάσεις με πολύ ιδιαίτερη, σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα, παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή της κωμωδίας με DNA τραγωδίας, που αναδεικνύει την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα. Τη διασκευή υπογράφουν οι δυο τους σε συνεργασία με το μεταφραστή.

Βατράχια

Η κωμωδία, που διδάχθηκε το 405 π.Χ., γράφτηκε λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής, πνευματικής και αξιακής κρίσης για την Αθήνα. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα ο θεός Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά ένα ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω έναν μεγάλο τραγικό ποιητή και μαζί του το σπόρο της αναγέννησης. Συνοδοιπόρος του Διονύσου, που ερμηνεύει ο Άρης Σερβετάλης, είναι ο δούλος του Ξανθίας, ρόλο που υποδύεται ο Μιχάλης Σαράντης. Η διαδρομή τους προς τον Άδη μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις ταυτίζεται με το όραμα της σωτηρίας του κόσμου από την καταστροφή, ενώ αποτελεί την ίδια στιγμή μια κατάβαση στον ίδιο τον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας, υπέρτατο στόχο και της ίδιας της παράστασης που κινείται με όχημα τον αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

Βατράχια

Συμπρωταγωνιστούν οι Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Constantine Skourlis, τα σκηνικά η Έφη Μπίρμπα, όπως και τα κοστούμια που επιμελείται από κοινού με τη Βασιλεία Ροζάνα. Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 

Περισσότερες πληροφορίες

Βατράχια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή, εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα