Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018

Κορυφαίοι, νιάτα και αισιοδοξία, αυτό θα μπορούσε να είναι το άρρητο μότο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που μοιάζει να εδραιώνει «χαρακτήρα». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018

Κορυφαίοι, νιάτα και αισιοδοξία, αυτό θα μπορούσε να είναι το άρρητο μότο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που μοιάζει να εδραιώνει «χαρακτήρα».

Με 10 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση από Υπουργείο Πολιτισμού κι ένα πλεόνασμα 700-800 χιλιάδων από πέρυσι -που αν και δεν θα χρησιμοποιηθεί για υποδομές του Φεστιβάλ αποδεικνύει πως υπάρχει σωστή διαχείριση-, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το φιλόδοξο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018. Παλιοί γνώριμοι και κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι από τους χώρους (φυσικά) του θεάτρου, της μουσικής και του χορού από τον Bill Murray και την Martha Argerich μέχρι τον Krzysztof Warlikowski και τον Arkadi Zaides θα επιχειρήσουν, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, να παρουσιάσουν νέες, ποιοτικές και τολμηρές πολιτιστικές προτάσεις που θα συζητηθούν.

Το φεστιβάλ με μια ματιά

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 - εικόνα 1
Calexico

Μειώθηκαν οι εκδηλώσεις. Από 127 που ήταν πέρυσι οι παραστάσεις φέτος μειώθηκαν σε 87.

Έλληνες και ξένοι σε στοχευόμενες προτάσεις που δίνουν ταυτότητα σε κάθε φεστιβαλικό χώρο. Στο Ηρώδειο με εξαίρεση τις συναυλίες του Sting, των Calexico και του κωμικού ηθοποιού Bill Murray με τον γερμανό τσελίστα Jan Vogler, η έμφαση δίνεται κυρίως στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ, όπως οι κορυφαίοι Joseph Calleja, ο περίφημος τενόρος της Μάλτας, ο εγγλέζος σούπερ σταρ του βιολιού Nigel Kennedy και ο ζωντανός μύθος του πιάνου Martha Argerich κ.ά. Στη σκιά της Ακρόπολης θα δούμε ακόμα παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, σε επανάληψη την μεγάλη παραγωγή των «Περσών» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με την Καρυφυλλιά Καραμπέτη αλλά και την «Αντιγόνη» από τους Αιμίλιο Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 - εικόνα 2
Toneelgroep-Ivo van Hove

Η Πειραιώς 260 είναι ο τόπος συνάντησης της σύγχρονης θεατρικής και χορευτικής δημιουργίας. Σε ότι αφορά το ελληνικό ρεπερτόριο υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αναγνωρισμένων δημιουργών όπως ο Θωμάς Μοσχόπουλος, η Άντζελα Μπρούσκου, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, οι Ανέστης Αζάς & ΠρόδρομοςΤσινικόρης, ο Δημήτρης Κουρτάκης κ.ά. και των νεότερων Violet Louise, Μάρθα Μπουζιούρη, Ελίζα Σόρογκα, ενώ ιδιαίτερο γεγονός είναι το αφιέρωμα στη σημαντικότερη δραματουργό της μεταπολεμικής γενιάς Λούλα Αναγνωστάκη. Ταυτόχρονα, ορισμένοι «παλιοί φίλοι» του φεστιβάλ ή τακτικοί επισκέπτες της χώρας, άξιοι και διεθνούς κύρους, επανέρχονται: Kornél Mundruczó, Krzysztof Warlikowski, Julien Gosselin, Ivo van Hove παρέα με τη σύγχρονη θεματολογία τους. Σημειώστε δίπλα στα πρωτοκλασάτα ονόματα που αναφέρθηκαν, τους πρωτοεμφανιζόμενους στη χώρα μας Nature Theater of Oklahoma, Timofey Kulyuabin, Jaha Koo και Mapa Teatro, με τις παραγωγές τους να θέτουν ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτέχνη και της τέχνης στις δυτικές κοινωνίες.
Στους χώρους της Πειραιώς 260 θα δούμε και εξέχουσες προσωπικότητες, που εκπροσωπούν σύγχρονα χορευτικά ρεύματα, από τον κορυφαίο Arkadi Zaides, τον Bruno Beltrão, την Marlene Monteiro, τον Boris Charmatz και τους Γιάννη Μανταφούνης & Manon Parent μέχρι τους δικούς μας Χριστίνα Γουζέλη, Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Σταύρο Γασπαράτο, ενώ θα υπάρξει ολοήμερη δράση με μαθήματα, παρουσιάσεις, φαγητό και πάρτι. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260 θα διοργανώνονται βραδιές ηλεκτρονικής μουσικής από την ομάδα του six d.o.g.s.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 - εικόνα 3
Marlen Monteiro Freitas

Το «Άνοιγμα στην Πόλη» συνεχίζει και διευρύνεται. Δράσεις και παραστάσεις θα συμβαίνουν από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας μέχρι την Πλατεία Κοραή του Πειραιά, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν κι άλλοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Ωδείο Αθηνών, το οποίο συν διοργανώνει με το φεστιβάλ πλατφόρμες όπως το Young Greek Classics και το Aqua Jazz Athens και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που θα φιλοξενήσει στην υπέροχη αυλή του συναυλίες. Συνεχίζει η συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που στηρίζει τις εκδηλώσεις του «Άνοιγμα στην πόλη» και ξεκινά συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Υπέρτιτλοι και υπότιτλοι. Πέρα από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, μεγάλης και μικρής, όπου υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αγγλικά, φέτος θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι και σε παραστάσεις της Πειραιώς 260. Για πρώτη φορά θα υπάρχουν για όλες τις ελληνικές παραγωγές υπέρτιτλοι στην ελληνική γλώσσα για κωφούς.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.