3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό

Ντοστογιέφσκι διασκευασμένος μουσικά («Δαιμονισμένοι»), κλασικός Ο ‘Νηλ δια χειρός Αντώνη Αντύπα («Πόθοι κάτω από τις λεύκες») και μεθυσμένη οπερέτα από το 1893 («Ο γενικός γραμματέας»): τρεις νέες παραγωγές μας περιμένουν στο Εθνικό θέατρο.

3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό

Ντοστογιέφσκι διασκευασμένος μουσικά («Δαιμονισμένοι»), κλασικός Ο ‘Νηλ δια χειρός Αντώνη Αντύπα («Πόθοι κάτω από τις λεύκες») και μεθυσμένη οπερέτα από το 1893 («Ο γενικός γραμματέας»): τρεις νέες παραγωγές μας περιμένουν στο Εθνικό θέατρο.

3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό - εικόνα 1

3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό - εικόνα 2

«Δαιμονισμένοι» Ένας θίασος άξιων ηθοποιών και μουσικών, με τη σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη ανάμεσά τους και με σκηνοθέτη αλλά και συνθέτη τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Θοδωρή Αμπαζή, ζωντανεύει το μυθιστόρημα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1871 προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, τους «Δαιμονισμένους»: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορας Κοψιδάς, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Δανάη Σαριδάκη, Αντιγόνη Φρυδά. Το πιο πολιτικό έργο του Ντοστογιέφσκι ενορηστρωμένο σαν ένα θεατρικό ορατόριο με δώδεκα ηθοποιούς, πέντε μουσικούς και μια λυρική τραγουδίστρια. Μια έξοχη ανθρώπινη τοιχογραφία του ύστερου 19ου αιώνα σαν μια πολυφωνική παράσταση-ψηφιδωτό τεχνών. Το βλέμμα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα πάνω στους ανθρώπους μιας εποχής κρίσης και μιας μεταβατικής κοινωνίας και μια παραγωγή που ενώνει το τότε με το τώρα. Προσωπικά πάθη, ιδεολογικές συγκρούσεις, ηθικά διλήμματα και καταιγιστική δράση σε μια παράσταση που εξερευνά ιδιαίτερους τρόπους σκηνικής αφήγησης, αξιοποιώντας τη χορικότητα και τη μουσική υπόσταση του δραματικού λόγου, σε μια απόπειρα ανατομίας της δικής μας «δύσκολης» εποχής. Όλα αυτά, στη μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου και τη διασκευή – δραματουργία της Έλσας Ανδριανού. Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 2/2, Εθνικό Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό - εικόνα 3

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» Σκηνοθέτης-εγγυητής του καλού αστικού θεάτρου λόγου, ο Αντώνης Αντύπας, «λύνει τη σιωπή του» και, τέσσερα χρόνια μετά την αιφνιδιαστική αυλαία που έριξε στο σπουδαίο δημιούργημά του, το Απλό θέατρο, επιστρέφει. Ύστερα από πρόσκληση-πρόκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, συνεργάζεται για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα του με την κρατική μας σκηνή και ανεβάζει τους «Πόθους κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο ‘Νηλ. Βαθιά επηρεασμένος τόσο από τον Στρίντμπεργκ όσο και από την αρχαία ελληνική τραγωδία, ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας συνθέτει εν έτει 1924 ένα ερωτικό τρίγωνο-παραλλαγή του «Ιππολύτου» του Ευριπίδη (όπου η Φαίδρα ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της), στα συμφραζόμενα της Αμερικής του 1850 και, συγκεκριμένα, με τους κεντρικούς ήρωες να είναι Ιρλανδοί μετανάστες, φτωχοί χωρικοί, κατατρεγμένοι βιοπαλαιστές και πολίτες β’ κατηγορίας… Έχοντας στο πλευρό του τους μόνιμους συνεργάτες του (μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα και κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου), ο Αντύπας καθοδηγεί έναν 17μελή θίασο με επικεφαλής τους Γιώργο Κέντρο, Μαρία Κίτσου και Γιώργο Χριστοδούλου. Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 19/1, Εθνικό θέατρο-κτίριο Τσίλλερ.

3 μεγάλες πρεμιέρες στο Εθνικό - εικόνα 4

«Ο Γενικός Γραμματέας» Κωμωδία μετ' ασμάτων του πάλαι ποτέ κάνει την εμφάνισή της, ως πειραγμένη οπερέτα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Η «παμπόνηρη» σάτιρα του Ηλία Καπετανάκη, αν και γραμμένη τόσο παλιά όσο το 1893, είναι ένα έργο που αξίζει να ανεβαίνει. «Θα παίρνω και θα δίνω παράσημα με τα δυο μου χέρια», «Θα βγάλω όνομα ρε!»: αυτά ονειρεύεται o γαιοκτήμονας του Καπετανάκη και μετακομίζει από την επαρχία στην Αθήνα και, ευθύς αμέσως, μεταλλάσσεται οικειοθελώς σε ανώτατο δημόσιο υπάλληλο, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο όταν θα είναι πολύ αργά, θα συνειδητοποιήσει την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας του...Πολιτική και κοινωνική διαφθορά, αμετροέπεια, ψευδαίσθηση μεγαλείου, έλλειψη μόρφωσης, μιμητισμός, ξενομανία, αστυφιλία… όλα τίθενται στο στόχαστρο της σάτιρας αυτής. Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει, όμως, κι άλλα γερά χαρτιά. Πρώτον, τη σκηνοθετεί μια από τις πιο χαρισματικές φωνές του σύγχρονου θεάτρου, η Σοφία Μαραθάκη, «υπεύθυνη» για ένα από τα πιο ανέλπιστα πειραματικά κωμικά θεάματα της προηγούμενης σεζόν, το άκρως εμπνευσμένο ««Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί». Δεύτερον, ένας από τους πιο ιδιαίτερους συνθέτες της νεότερης γενιάς, ο Χαράλαμπος Γωγιός, δεν γράφει απλώς τη μουσική της παράστασης αλλά αναδομεί το έργο σαν μια σύγχρονη οπερέτα. Τρίτον, επικεφαλής του δεκαμελούς θιάσου της ομάδας Ατονάλ, στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα, είναι ένας ηθοποιός περίπτωση, βιρτουόζος του κλαρίνου και με πληθωρικό ταμπεραμέντο, ο Λεονάρδος Μπατής. Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 26/1, Εθνικό θέατρο-Πειραματική Σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.