Τα 10 πιο χιπ-χοπάδικα αθηναϊκά spots (χάρτης)

Κάνοντας μία εξονυχιστική βόλτα σε όλη την Αθήνα, βρήκαμε δέκα σημεία της πόλης που στεγάζουν την κουλτούρα του χιπ-χοπ και δίνουν τον παλμό της ραπ μουσικής στην πρωτεύουσα.

Συναυλακοί χώροι, δισκάδικα, εναλλακτικά café-bars, ρουχάδικα και αυτόνομοι χώροι... όλα σε έναν ξεχωριστό χάρτη για να πάρετε μία γεύση από την χιπ χοπ κουλτούρα.

AN Club (συναυλιακός χώρος)

AN Club (συναυλιακός χώρος)Με περισσότερα από 35 χρόνια παρελθόν, το λατρεμένο υπόγειο του AN παραμένει ο πρωταγωνιστής της underground μουσικής σκηνής στην Αθήνα. Μπορεί το μέγεθός του να μην το ευνοεί, αλλά η ιστορία του το δικαιώνει απόλυτα. Από την δεκαετία του ’90 και τα πρώτα live των Terror X Crew μέχρι και σήμερα, στην σκηνή του έχουν ανέβει -λίγο πολύ- όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ραπ. Πέρα από αυτό, ο χώρος του ΑΝ φιλοξένησε πριν δύο χρόνια το «Regeneration of Battle», το event που αναβίωσε τον θεσμό του Freestyle battle ραπ στην Αθήνα.
Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 2103305056


Gagarin 205 Live Music Space (συναυλιακός χώρος)

Gagarin 205 Live Music Space (συναυλιακός χώρος)Στον μεγάλο συναυλιακό χώρο του Gagarin 205 έχουν κάνει την εμφάνισή τους θρυλικά ονόματα της χιπ χοπ σκηνής. Οι προδιαγραφές του χώρου έφεραν κάποια από τα πιο εκρηκτικά live ξένων μουσικών στην ιστορία της Αθήνας, όπως των Public Enemy τον Νοέμβριο του 2008 και του RZA από τους Wu Tang Clan τον Ιούνιο του 2009. Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του, έχει φιλοξενήσει επίσης αμέτρητες παρουσιάσεις δίσκων και πολυάριθμα φεστιβαλικά events (βλ. την ανταπόκριση του Ruck 'n' Roll από το Greek Hip Hop Events), ενώνοντας διάφορα ονόματα του χιπ χοπ στο ίδιο stage.
Λιοσίων 205, 2114112500


Ζαχαρίας Δίσκοι CD (δισκοπωλείο)

Ζαχαρίας Δίσκοι CD (δισκοπωλείο)Ο Ζαχαρίας Βρελιανάκης έχει στήσει εδώ και μία εικοσιπενταετία ένα μουσικό θυσαυροφυλάκιο για τους λάτρεις του βινυλίου, σε μία στοά πάνω στην Ηφαίστου. Στο υπόγειο του μαγαζιού μπορείς να ξεθάψεις παλιές και νέες κυκλοφορίες ξενόγλωσσου κυρίως ραπ και να βρεις προσφορές που ξεκινάνε από € 2,50.
Ηφαίστου 20, Μοναστηράκι, 2103210055


Amberola (δισκοπωλείο)

Amberola (δισκοπωλείο)Ο B.D. Foxmoor αγαπάει τους δίσκους και έχει φτιάξει την δική του μουσική φωλιά στο Κουκάκι. Πέρα από ολόκληρο το υλικό της δισκογραφικής του («8ctagon»), μπορείς να βιώσεις την diggin’ εμπειρία σου με τους πολυάριθμους τίτλους, από τον χώρο της ραπ αλλά και όχι μόνο, με διάφορες προσφορές σε μεταχειρισμένα και καινούργια κομμάτια.
Ζίννη 12 και Βεϊκου, Κουκάκι, 2104022413


Hiphopshop (ρουχάδικο)

Hiphopshop (ρουχάδικο)Ο Αρτέμης είναι ενεργός στον χώρο από τα πρώτα βήματα του χιπ χοπ στην Ελλάδα και έχει ανοίξει το πλέον κατάλληλο μαγαζί για την αστική κουλτούρα. Το «Hiphopshop» στο Μαρούσι λειτουργεί από το 2007 και πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο. Πέρα από την ποικιλία σε είδη graffiti και streetwear, έχει διοργανώσει κάποια από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ street art στην Ελλάδα.
28ης Οκτωβρίου 7, Μαρούσι, 2106148506




Doctor Hip Hop (ρουχάδικο)

Doctor Hip Hop (ρουχάδικο)Ο «γιατρός» στο Μοναστηράκι είναι ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς στην πόλη, που αριθμεί πλέον πάνω από 20 χρόνια ιστορίας. Στο υπόγειο μαγαζί του μπορείς να βρεις φθηνές επιλογές σε φαρδιά ρούχα, κυρίως με στάμπες από ξένους καλλιτέχνες.
Ηφαίστου 37, Μοναστηράκι, 2103212523


Εφημερίδα ATH (cafe-bar)

Εφημερίδα ATH (cafe-bar)Το φοιτητικό στέκι «Εφημερίδα SKG» της Θεσσαλονίκης έχει εδώ και ένα χρόνο το αθηναϊκό της αδερφάκι. Το γωνιακό «ΑΤΗ» είναι ένα γοητευτικό μπαρ, που συχνά- πυκνά διοργανώνει ραπ πάρτι τα βράδια, με γνωστά ονόματα του χώρου. Μικρός Κλέφτης, ΛΕΞ, Εισβολέας, dj Stigma, Eversor κ.α. μετά από τις απογευματινές ώρες βάζουν μουσική και δίνουν τον χιπ χοπ παλμό.
Σίνα και Βησσαρίωνος, 6944880475


Bashment Cafe·Bar·Radio·Store (cafe-bar)

Bashment Cafe·Bar·Radio·Store (cafe-bar)Από τις αρχές του φετινού Ιουνίου, η δισκογραφική της Bashment έχει βρει ένα ζεστό, φιλόξενο σπίτι στην Ηλιούπολη. Ο Παναγιώτης Κυριακού (a.k.a. Ταφ Λάθος) συγκέντρωσε όλη του την αγάπη για την μουσική σε ένα cozy μαγαζί με «μαύρη μουσική», βραδιές ραδιοφώνου και prerelease των album της δισκογραφικής. Εκτός αυτών, το μαγαζί λειτουργεί σαν χώρος προώθησης ολόκληρου του υλικού της Bashment records (μπλουζάκια, cd κ.ο.κ.).
Πάρου 8, Άνω Ηλιούπολη, 2109910050


Six d.o.g.s (καλλιτεχνικός πολυχώρος)

Six d.o.g.s (καλλιτεχνικός πολυχώρος)Το πλέον γνώριμο μαγαζί στην Αβραμιώτου φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων διάφορα events με κέντρο το χιπ χοπ, όπως παρουσιάσεις δίσκων, φεστιβαλικές βραδιές και ενδιαφέροντα live, από Έλληνες και ξένους μουσικούς (βλ. την πρόσφατη εμφάνιση της Καναδής Tommy Genesis με το «φετιχιστικό» της ραπ). Μέσα σε όλα, κάθε χρόνο στεγάζει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox και ζωντανεύει την τέχνη της παραγωγής μουσικής με το στόμα, με την αφρόκρεμα της εγχώριας σκηνής να έρχεται στο gig space του πολυχώρου και να διαγωνίζεται για τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα beatboxer.
Αβραμιώτου 6-8, 2103210510


Χιπ Χοπ καφενές (μουσικοπολιτική συλλογικότητα)

Hip Hop καφενές (μουσικοπολιτική συλλογικότητα)Στο Περιστέρι υπάρχει ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης, που ενώνει καλλιτέχνες και ακροατές. Ο «Χιπ Χοπ καφενές» λειτουργεί πάνω από 3 χρόνια και δίνει ραντεβού κάθε Πέμπτη, για να οργανώσει αμεσοδημοκρατικά την δράση του και να προωθήσει το αντιφασιστικό ραπ. Στήνει βραδιές με open mics, κάνει προβολές πολιτικών/ μουσικών ντοκιμαντέρ και βγάζει την μουσική στους δρόμους, με καλοκαιρινά live στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου .
Θηβών 227, ταράτσα & Αιμ. Βεάκη 28, 1ος όροφος, Περιστέρι


Ενότητες