Χιπ χοπ αναμνήσεις...

Ένα σύντομο χρονολόγιο για την εποχή πριν από την αλλαγή της χιλιετίας, όταν πρωτοεμφανίστηκε το ραπ στην Ελλάδα σαν ένα ανατρεπτικό μουσικό κίνημα.

Με μία τριακονταετία πλέον στην πλάτη της, η ελληνική ραπ σκηνή –μαζί με την κουλτούρα της– έχει στήσει τον εγχώριο κορμό της και χάραξε το δικό της δρόμο, πέρα από τις αμερικανικές ρίζες. Τη χρονιά του 1987, όταν σχηματίζονται οι Fortified Concept (a.k.a. FF.C.) στο ιστορικό καφέ «Roxy» του Βύρωνα, γεννιέται το πρώτο ελληνικό χιπ χοπ συγκρότημα και μπαίνει ο σπόρος της ραπ στην Ελλάδα. Δειλά δειλά, την επόμενη δεκαετία εμφανίζονται οι Active Member, οι Terror X Crew, οι Going Through και τα Ημισκούμπρια, μουσικά γκρουπ που τότε έψαχναν πειραματικά τον ήχο τους και τώρα πλέον αναγνωρίζονται σαν στυλοβάτες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής.

Από τη πρώτη εποχή τίγκα χιπ χοπ αναμνήσεις. Εκεί που θα τελειώσω, απο ‘κει να συνεχίσεις.B. D. Foxmoor

Έπειτα από τρεις ολόκληρες δεκαετίες, οι αναμνήσεις εκείνων των χρόνων έρχονται συχνά πυκνά σαν μια γλυκιά νοσταλγία. Ήταν τότε που έφτασε στα χέρια σου –κάπως κατά τύχη– μια κασέτα από τους Ζωντανούς Νεκρούς και μπήκε το μικρόβιο. Δεν γινόταν πια να αντισταθείς σε αυτόν το ραπ χτύπο που αντηχούσε βαθιά μέσα σου. Τα πρωινά χτένιζες τα δισκοπωλεία για να μεγαλώσεις τη συλλογή σου και τα βράδια ξεχυνόσουν σε πλατείες και δρόμους, σε συναυλίες και αυτοσχέδια πάρτι. Ολόκληρη την εβδομάδα περίμενες υπομονετικά το κυριακάτικο τρίωρο του Άρη Λεούση «Hip Hop culture», στον Atlantis FM, και κάθε δύο μήνες έψαχνες το περιοδικό «Hood» σε κρυμμένα spots του κέντρου. Με λίγα λόγια, κόπιαζες για να ικανοποιήσεις τη δίψα σου.

Όταν ξεκίνησε δεν ήτανε ραπ, ήτανε κίνημα. Ήταν μια λέξη που υπήρχε παλιά. Όταν ξεκίνησε δεν ήταν beat ήτανε χτύπημα, στο ίδιο tempo που κτυπάει η καρδία.Xplicit

Στα ’00s που ακολούθησαν, εμφανίστηκαν πολλά νέα συγκροτήματα με πρωτοποριακό ήχο, κυκλοφόρησαν αμέτρητοι δίσκοι ελεύθερα στο κοινό, γέμισαν ασφυκτικά μεγάλοι συναυλιακοί χώροι, διοργανώθηκαν events με εκρηκτικά ονόματα του εξωτερικού. Εκείνοι οι λίγοι, τρελοί χιπ-χοπάδες, που χτυπιούνταν στα live με τα φαρδιά τους ρούχα και χόρευαν σε μουσαμάδες, έγιναν μουσικό κίνημα που έφτασε σε όλη τη χώρα. Γρήγορα, η κουλτούρα του χιπ χοπ γνώρισε δημοσιότητα και ξέφυγε από τα στενά όρια μιας underground σκηνής.


Ενότητες