Honor MagicBook 14

Προσεγμένο, ικανό, ανέλπιστα προσιτό

Εν έτει 2020 πολλά laptop επιδιώκουν να προσφέρουν "το κάτι παραπάνω" για να ξεχωρίσουν - και η Honor έχει φροντίσει να έχει ορισμένα δικά της τέτοια extra στοιχεία. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων π.χ. που ενσωματώνει το πλήκτρο ενεργοποίησης είναι χρήσιμο bonus και περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα χρήσης του MagicBook δίχως πρόβλημα. Η κάμερα για βιντεοκλήσεις - ακριβώς επειδή τα θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας που τίθενται σχετικά με αυτήν είναι σημαντικά - "κρύβεται" κάτω από ένα πλήκτρο (!) κι αποκαλύπτεται μόνο αν πατηθεί. Η απόδοση της κάμερας στις βιντεοκλήσεις δεν είναι αξιομνημόνευτη ή η γωνία λήψης της ιδανική, μα επαρκεί για τον σκοπό που εξυπηρετεί μην επιτρέποντας παράλληλα την ανεπιθύμητη χρήση της μέσω Internet από κανέναν. Το λογισμικό άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στο MagicBook και τα νεότερα smartphones της Honor, δε, για πανεύκολη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους μπορεί να αφορά μόνο τους κατόχους των δεύτερων, αλλά βάσει της δημοτικότητάς τους και στην Ελλάδα είναι σαφώς καλοδεχούμενο.

Όμορφο design, καλή οθόνη, μελετημένη εργονομία, ενδιαφέροντα extras... αλλά ένα laptop το αγοράζει κανείς εν τέλει για δουλειά και διασκέδαση - πώς αποδίδει, λοιπόν, σε αυτά το MagicBook 14 έχοντας πάντοτε στα υπ' όψιν πως το ισχυρότερο επιχείρημά του είναι η εξαιρετικά ανταγωνιστική του τιμή πώλησης (μόλις €629!) για τα όσα προσφέρει στον επίδοξο αγοραστή του; Η απάντηση για όσους και όσες γνωρίζουν τα προϊόντα της Honor είναι ίσως αναμενόμενη: αποδίδει εξαιρετικά γι' αυτό το κόστος. Aυτό που ομολογουμένως δεν περιμέναμε ήταν να ικανοποιηθούμε απόλυτα από την χρήση του ακόμη κι αν δεν συνυπολογιστεί το κόστος στην όλη εξίσωση - γεγονός που καθιστά τo laptop αυτό αξιοπρόσεκτο σε οποιαδήποτε περίπτωση. Απλώς η σημαντική παράμετρος των €549... θέτει την πρόταση της Honor σε άλλο πλαίσιο!


Συγκεκριμένα λοιπόν: ο συνδυασμός κεντρικού επεξεργαστή και υποσυστήματος γραφικών της AMD (Ryzen 5 και Radeon Vega 8), μαζί με τα 8 GB μνήμης λειτουργίας και τον απρόσμενα γρήγορο δίσκο SSD που ενσωματώνει το MagicBook 14 (μάς έδωσε 2.5 GB και 1.5 GB ανά δευτερόλεπτο ανάγνωσης κι εγγραφής δεδομένων αντίστοιχα) αποδίδει εξαιρετικά. Ο φορητός Η/Υ της Honor εκκινεί τα Windows 10 σχεδόν ακαριαία ενώ όσα χρειάζεται να κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού με αυτόν - Web, MS Office, YouTube, Netflix, αναπαραγωγή αρχείων multimedia, ακόμη και απλά games - γίνονται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση ή "δισταγμό". Το MagicBook αποπνέει την αίσθηση που συνήθως εισπράττει κανείς από ισχυρό Η/Υ desktop σε όλα τα παραπάνω. Ο αποθηκευτικός χώρος των 256 GB (διαθέσιμα στον χρήστη τα 200) επιβάλλει κάποια διαχείριση, αλλά με τόσα από τα συνήθη και καθημερινά να γίνονται μέσω Δικτυακών υπηρεσιών, αυτό δεν είναι πια για τον πιο πολύ κόσμο πρόβλημα.

Ικανοποιημένοι μείναμε και από τις διαθέσιμες επιλογές αξιοποίησης περιφερειακών που προσφέρει το laptop της Honor. To MagicBook ενσωματώνει δύο πλήρεις θύρες USB (μία 2.0 και μία 3.0), η θύρα USB-C της φόρτισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δεδομένα (όχι σε ταχύτητες Thunderbolt), η θύρα HDMI επιτρέπει την άμεση σύνδεση με προβολέα ή τηλεόραση (μέχρι και σε ανάλυση 4Κ/60 Hz την αξιοποιήσαμε), παρούσα και η θύρα ακουστικών. Το μόνο παραπάνω που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς ουσιαστικά - σε σχέση με άλλα laptop διπλάσιου ή τριπλάσιου κόστους πάντοτε - είναι ίσως μία θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης SD/microSD, η οποία όμως αφορά κυρίως επαγγελματίες της φωτογραφίας ή του video. Οι οποίοι αναγκαστικά θα επιλέξουν για τις δικές τους ανάγκες άλλα μοντέλα φορητών Η/Υ ούτως ή άλλως, οπότε...


Αν συνυπολογίσει κανείς στα παραπάνω την πολύ μεγάλη αυτονομία του MagicBook 14 - η υπόσχεση της Honor για "μπαταρία όλη μέρα" επαληθεύεται και πρακτικά με 9 ώρες απαιτητικής χρήσης και σχεδόν 11 (!) με "απλό" Web browsing κι επεξεργασία κειμένου - έχει το περίφημο "πολύ καλό για να είναι αληθινό" κατά μία έννοια. Εκείνο το προϊόν δηλαδή που θεωρητικά δεν θα μπορούσε να κοστίζει τόσο βάσει αυτών που προσφέρει, με την διαφορά πως... το laptop της Honor είναι πέρα για πέρα αληθινό. Με αυτό η εταιρεία όντως κατόρθωσε να "μεταφέρει" τον πολύ υψηλό δείκτη αξίας/κόστους των κινητών της σε νέα κατηγορία, αυτή των φορητών υπολογιστών, θέτοντας έτσι έναν ακόμη πυλώνα στο οικοσύστημα προϊόντων τεχνολογίας που επιδιώκει να "χτίσει" μακροπρόθεσμα. Για οποιονδήποτε αναζητά ένα πολύ καλό laptop γενικής χρήσης που δεν ζητά πολλά χρήματα για ν' αποκτηθεί, το MagicBook 14 είναι η πρόταση που αυτόν τον καιρό δικαιούται περίοπτη θέση στην shortlist του. Τόσο απλά!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ