TP-Link Archer C80

Ασύρματα κι ενσύρματα, γρήγορα και αξιόπιστα

Είδος: Άλλα
Τιμή: €119,99

Εταιρία: TP-Link
Διανομή: TP-Link Greece

Με τις οικιακές Δικτυακές συνδέσεις να αυξάνονται (αργά αλλά σταθερά...) σε ταχύτητα κάθε χρόνο και κάθε μέλος της οικογένειας να χρειάζεται πια πρόσβαση από μία ή δύο διαφορετικές συσκευές το λιγότερο, ο... "αδύναμος κρίκος" στην όλη "αλυσίδα" διασύνδεσης και εν έτει 2020 παραμένει αυτός που πάντα ήταν: η συσκευή modem/router που προσφέρεται από τον εκάστοτε πάροχο για την συνδρομή Internet που πληρώνουμε σε αυτόν. Το σύνηθες είναι αυτές οι συσκευές να κινούνται ποιοτικά σε χαμηλό έως... βασικό επίπεδο - και ενώ για την Δικτυακή σύνδεση αυτή καθ' αυτή (modem) οι πάροχοι συχνά επιβάλλουν την χρήση της συσκευής τους κι ο καταναλωτής δεν μπορεί ν' αξιοποιήσει (εύκολα τουλάχιστον) άλλη, για το "μοίρασμα" της σύνδεσης αυτής (router) έχει επιλογές. H TP-Link ανήκει στις πλέον έμπειρες κατασκευάστριες τέτοιων προϊόντων και αυτόν τον καιρό προωθεί στην ελληνική αγορά την νεότερη πρότασή της, το Archer C80. Μπορεί αυτό να καλύψει τις ανάγκες του κοινού που έχει πιο πολλές και περίπλοκες απαιτήσεις από την οικιακή του σύνδεση;

To Archer C80 ανήκει στην γενιά των ασύρματων router τεχνολογίας Wi-Fi AC που έχει πια τελειοποιήσει τις δυνατότητες του προτύπου αυτού ως υλοποίησης και επιδιώκει "το κάτι παραπάνω" - ή και... πολύ παραπάνω όπως θα δούμε σε λίγο - στους τομείς του σχεδιασμού, των επιδόσεων και των extra δυνατοτήτων. Όσον αφορά στο design για την συγκεκριμένη συσκευή έχει επιλεγεί προσέγγιση όχι lifestyle αλλά... παραδοσιακή, με την έννοια πως δεν "κρύβεται στο σαλόνι διακριτικά" όπως άλλα router (και η TP-Link έχει τέτοια που εντάσσει σε άλλη κατηγορία) και με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς, ακόμη και βάσει των μεγάλων κεραιών του μόνο, πως πρόκειται για προϊόν αυτού του είδους. Είναι ωστόσο λεπτό, ποιοτικά κατασκευασμένο και συμπαγές σε διαστάσεις - πάντοτε για ασύρματο router και λαμβάνοντας στα υπ' όψιν το πόσες θύρες ενσωματώνει - ενώ μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε επίπεδη επιφάνεια όσο και σε τοίχο (οι κεραίες του C80 μπορούν να ρυθμιστούν τόσο σε οριζόντια όσο και σε κάθετη θέση).


Οποιοσδήποτε αποκτήσει την νέα αυτή πρόταση της TP-Link θα το κάνει κυρίως για την γρήγορη ασύρματη πρόσβαση που θα προσφέρει σε κινητά, tablet και laptop - όμως αυτό δεν σημαίνει πως στερείται θύρες Ethernet και για ενσύρματη σύνδεση. Ενσωματώνει τέσσερις και είναι όλες επιπέδου Gigabit, πράγμα που σημαίνει πως είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο maximum την όποια Δικτυακή σύνδεση καλούνται να διαχειριστούν και δεν θα περιοριστούν στα π.χ. 100 Mbps αν η οικιακή σύνδεση είναι ταχύτερη (αυτό βέβαια προϋποθέτει πως και το modem στο οποίο θα συνδεθεί το C80 φέρει επίσης θύρα Gigabit). To συνοδευτικό καλώδιο σύνδεσης πάντως είναι τάξης CAT5E οπότε η TP-Link από την πλευρά της... έχει φροντίσει ώστε να μην περιορίσει σε τίποτε την διαθέσιμη ταχύτητα Internet του σπιτιού.

Αναφέραμε νωρίτερα πως το εκάστοτε modem/router που προσφέρουν οι πάροχοι για την υπηρεσία πρόσβασης που πληρώνουμε είναι σχεδόν πάντα βασικού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα ασύρματα router της αγοράς θα είναι... σχεδόν εξ ορισμού καλύτερα από αυτό. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν σημαίνει πως όλα τα ασύρματα router κάνουν την δουλειά τους το ίδιο αποτελεσματικά ή πως προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες, λειτουργίες και διαχείριση. Το C80, για παράδειγμα, αξιοποιεί την τεχνολογία που ονομάζουμε "Beamforming" έτσι ώστε όχι απλώς να "καλύπτει με σήμα" Wi-Fi έναν χώρο, αλλά να "κατευθύνει" σε "κύματα" την σύνδεση προς την κατεύθυνση όπου βρίσκονται οι συσκευές που την χρειάζονται. Πάρα πολλά προϊόντα του είδους δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα. Επίσης η διάταξη των ταυτόχρονων σημείων εκπομπής/λήψης (MIMO) του C80 είναι 3x3 και όχι η τυπική των 2x2, πράγμα που σημαίνει πως τρεις συσκευές μπορούν παράλληλα να δέχονται και να στέλνουν δεδομένα μέσω του router αυτού χωρίς καμία να "περιμένει την σειρά της" όπως σε άλλα router.


Οι τέσσερις μεγάλες κεραίες του C80 μπορούν, ούτως ή άλλως, να στραφούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις μόνιμα: αυτό βοηθά στην κάλυψη μεγάλου χώρου με κάποια έστω προσαρμογή των ιδιαιτεροτήτων του όσον αφορά στην διαρρύθμιση (αντί απλώς να ελπίζει κανείς πως η κάλυψη "μέσα στην ακτίνα" του C80 θα επαρκεί και για το σύνολο των σημείων του χώρου). Συνυπολογίζοντας κανείς στα παραπάνω και τις τεχνολογίες Smart Connect και Airtime Fairness - που διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο τις διαθέσιμες ζώνες σύνδεσης και το διαθέσιμο εύρος διαμεταφοράς δεδομένων σε νέες συσκευές που το ζητούν ενώ κάποιες ήδη το χρησιμοποιούν - εύκολα καταλαβαίνει πως το C80 δεν είναι το τυπικό ασύρματο router που... τοποθετείς κάπου μέσα στο σπίτι "κι όπου πιάνει". Κάτι που αποδείχθηκε και στις μετρήσεις μας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ