Devolo Magic 2

Δικτυακή σύνδεση σε κάθε γωνιά του σπιτιού, εύκολα και γρήγορα - μα πολύ γρήγορα!

Είδος: Άλλα
Τιμή: €199,00

Εταιρία: Devolo
Διανομή: Devolo

Με τις περισσότερες αστικές κατοικίες της Ελλάδας να μην είναι, εκ των πραγμάτων, κατασκευασμένες με πρόβλεψη για εκτενή, σωστή δικτύωση σε όλα τα δωμάτια, το ζήτημα της απροβλημάτιστης πρόσβασης στο Internet με ενσύρματες κι ασύρματες συσκευές είχε εξελιχθεί σε... διαβόητα γνωστό τα προηγούμενα χρόνια. Ευτυχώς για την σημαντική αυτή ανάγκη την τελευταία τριετία έχει εμφανιστεί ένας αριθμός από διαφορετικά προϊόντα και προσεγγίσεις - και η devolo, από τις εμπειρότερες κατασκευάστριες Δικτυακού εξοπλισμού, ακολούθησε κάθε ένα από αυτά τα εξελικτικά βήματα προωθώντας τις δικές της προτάσεις. Ε, τώρα η γερμανική εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να κάνει το δικό της όχι απλώς βήμα, αλλά άλμα μπροστά, ώστε να λύσει το πρόβλημα της δικτύωσης σε μεγάλους ή/και δύσκολους χώρους "μια και καλή" με την καινούργια σειρά προϊόντων Magic.

Η σειρά αυτή δεν έχει σκοπό να... επανεφεύρει τον τροχό από πλευράς τεχνολογικής: αξιοποιεί τις δύο δημοφιλέστερες λύσεις της αγοράς για οικιακή δικτύωση, δηλαδή την ασύρματη μέσω διάσπαρτων κόμβων μέσα στον εκάστοτε χώρο (wireless mesh) και την ενσύρματη μέσω του εκάστοτε ηλεκτροδοτικού δικτύου (powerline). Το κάνει, ωστόσο, ταυτόχρονα και συνδυαστικά, εκμεταλλευόμενη την δεύτερη έκδοση της τεχνολογίας διασύνδεσης που είχε δημιουργήσει για παρελθούσες συσκευές της ενσύρματης δικτύωσης (G.hn 2ης γενιάς). Αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μεταφορά δεδομένων της τάξης των 2.400 Mbps (!!!) από το ένα σημείο ηλεκτροδοτικού δικτύου σε ένα άλλο, την διπλάσια δηλαδή από την ανώτερη δυνατή άλλων προϊόντων αυτή τη στιγμή (έστω κι αν όπως πάντοτε είναι θεωρητική).


Στα χέρια μας για τις ανάγκης της δοκιμής ήλθαν δύο συσκευασίες: αυτή του devolo Magic 2 Wi-Fi Starter Kit, το οποίο περιλαμβάνει και τα δύο "άκρα" μιας σύνδεσης μέσω ηλεκτροδοτικού δικτύου, καθώς και αυτή ενός devolo Magic 2 Wi-Fi Addition, το οποίο αξιοποιείται για να επεκτείνει ακόμη παραπέρα το δίκτυο devolo που έχει δημιουργήσει ο χρήστης με το Starter Kit. H επέκταση αυτή μπορεί να γίνει βέβαια είτε... οριζόντια - στον ίδιο όροφο δηλαδή αλλά πολύ μακριά από το modem/router που δίνει στο εκάστοτε σπίτι ή εταιρεία σύνδεση Internet - είτε... κάθετα, σε άλλον δηλαδή όροφο από αυτόν της κεντρικής Δικτυακής σύνδεσης. Ακριβώς λόγω της φύσης του συγκεκριμένου προϊόντος, δοκιμάσαμε και τα δύο σενάρια: ένα σε οικία τεσσάρων ορόφων όπου η κεντρική σύνδεση βρίσκεται στον τελευταίο, αλλά και σε ένα μεγάλο εταιρικό γραφείο πολλών τετραγωνικών.

Πριν αναλύσουμε τις μετρήσεις μας, τα εύσημα στην devolo για κάτι πολύ σημαντικό: η εταιρεία έχει καταστήσει αληθινά "παιχνιδάκι" πλέον την δημιουργία ενός τοπικού δικτύου με τα προϊόντα της. Χρειαστήκαμε... κυριολεκτικά 5 λεπτά και ούτε μία ματιά στα εγχειρίδια χρήσης για να ξεκινήσουμε την δοκιμή μας με την πρότασή της: τoποθέτηση του Magic 2 LAN σε πρίζα δίπλα στο modem/router, σύνδεση του πρώτου με το δεύτερο μέσω κοινού καλωδίου Ethernet (περιλαμβάνεται στην συσκευασία), τοποθέτηση του Magic 2 Wi-Fi σε πρίζα άλλου χώρου, αναμονή μερικά δευτερόλεπτα ώστε το ένα να εντοπίσει το άλλο και να "κλειδώσουν" την σύνδεσή τους και... αυτό ήταν! Έχοντας σημειώσει από πριν το συνθηματικό του Magic 2 Wi-Fi, μπορεί κανείς να συνδέσει με αυτό ασύρματα laptops, κινητά και tablets σε ταχύτητες Wi-Fi 5. Το Magic 2 Wi-Fi, μάλιστα, φέρει και 2 θύρες Ethernet για ενσύρματη σύνδεση με συσκευές όπως π.χ. οι Smart TV ή οι Η/Υ γραφείου.


H διαδικασία προσθήκης δεύτερου Magic 2 Wi-Fi είναι το ίδιο εύκολη, απαιτώντας μόνο το extra βήμα πατήματος ενός πλήκτρου στην πρόσοψη αυτού και του υπάρχοντος Magic 2 Wi-Fi. Από κει και πέρα το δεύτερο σημείο μπορεί να λειτουργήσει άμεσα τόσο ως αυτόνομο σημείο πρόσβασης, όσο και ως τμήμα τοπικού ασύρματου δικτύου τεχνολογίας mesh (προσφέροντας έξυπνα Δικτυακή σύνδεση σε smartphones ή tablets ανάλογα με το πού βρίσκεται το κοντινότερο σε αυτά σημείο του). Η devolo, δε, πάντα προσέφερε συνοδευτικό λογισμικό ελέγχου/ρύθμισης με τα Δικτυακά της προϊόντα, όμως αυτή τη φορά το νέο της Home Network app για συσκευές Android και iOS είναι περισσότερο εύχρηστο από ποτέ (αν και υποψιαζόμαστε πως οι έμπειροι θα καλοδέχονταν μία γενναία αναβαθμισμένη έκδοση της υπάρχουσας "παραθυρικής" εφαρμογής Cockpit). Και... στο θέμα των επιδόσεων, λοιπόν;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ