Οι πρωταγωνιστές της θεαματικής σειράς "Shogun" μιλούν στο "α"

Το Disney+ παρουσιάζει τη σικάτη μεταφορά του κλασικού βιβλίου του Τζέιμς Κλάβελ.

Shogun 1

Το "Shogun" του Τζέιμς Κλαβέλ, δεν είναι ένα βιβλίο που το πιάνεις και το αφήνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα αβίαστα μεθυστικό αφήγημα, φτιαγμένο για να συναρπάσει τη φαντασία με υλικά την Ιστορία (την ανθρωπότητα στην αυγή της αποικιοκρατίας), την τέχνη του πολέμου (εμφύλιος μεταξύ Ιαπώνων πολεμάρχων) και τον έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς (μία αινιγματική αρχόντισσα - διερμηνέας από την Ιαπωνία και ένας Άγγλος ναυτικός). Σχεδόν πενήντα χρόνια από την έκδοση του δίτομου έπους και περισσότερα από σαράντα από την εμβληματική πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του (με τους Τοσίρο Μιφούνε και Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν), το Disney+ παρουσιάζει την ολόφρεσκη διασκευή του που κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα (27/2).

Με αφορμή την κυκλοφορία της φιλόδοξης και χαρακτηριστικά σικάτης παραγωγής, το "α" συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές της σειράς για να μάθει περισσότερα. Συγκεκριμένα, με τον Χιρογιούκι Σανάντα που υποδύεται τον πανίσχυρο νταίμιο Τορανάγκα, τον Κόσμο Τζάρβις ο οποίος ενσαρκώνει τον Άγγλο κρατούμενο - φέρελπι πολιτικό σύμβουλο Τζον Μπλάκθορν και την Άννα Σαβάι, η οποία κρατά το ρόλο της Μαρίκο, μιας μυστηριώδους γυναίκας που χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις διπλωματικές ικανότητές της ώστε να επιβιώσει αλλά και να ανελιχθεί στην εξουσιαστική πυραμίδα.

Shogun 4

Ξεκινάμε με εσάς κύριε Σανάντα, καθώς έχετε δηλώσει στο παρελθόν πως θέλετε να αποτελέσετε μια "γέφυρα" ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Είναι το "Shogun" μια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ναι, πιστεύω πως αποτελεί ένα μεγάλο και καλό βήμα για να το πετύχουμε αυτό μελλοντικά. Ακόμα και εάν αποδειχθεί μια μικρή γεφυρούλα, ελπίζω να είναι κάτι θετικό! Επόμενος στόχος μου είναι να συστήσω ηθοποιούς, τεχνικούς και πολλούς ακόμα ταλαντούχους ανθρώπους από την Ιαπωνία στον υπόλοιπο κόσμο.

Το "Shogun" έχει αφήσει μια πολύτιμη κληρονομιά ως βιβλίο και πρωτότυπη σειρά. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στη διασκευή της;
Προσωπικά, το προσέγγισα σα μια ιδανική ευκαιρία να προωθήσουμε τον ιαπωνικό πολιτισμό στο διεθνές κοινό. Για το λόγο αυτό, ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναπαραστήσουμε την ιστορία με αυθεντικότητα. Τόσο σεναριακά όσο και επίπεδο συνεργατών. Είχαμε την ευκαιρία να προσλάβουμε εξειδικευμένους Ιάπωνες συντελεστές σε κάθε τμήμα της παραγωγής, οι οποίοι γνώριζαν ακριβώς πώς πρέπει να στηθούν τα γυρίσματα. Υπό αυτήν την έννοια, ευελπιστώ η σειρά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές θεατών και καλλιτεχνών.

Υποδύεστε τον Τορανάγκα, έναν απολυταρχικό ηγέτη με ανθρώπινη καρδιά. Τι σας γοήτευσε σε αυτόν τον ήρωα;
Ακριβώς οι αντιφάσεις που περιγράφετε. Το ότι είναι πανίσχυρος αλλά και αρχιτέκτονας στρατηγικών, οικογενειάρχης και προσβάσιμος. Ήθελα να αποφύγω η ερμηνεία μου να θυμίζει τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των σαμουράι, για αυτό φρόντισα ο χαρακτήρας μου να αναδύει μια ανθρωπιά με την οποία οι θεατές μπορούν να ταυτιστούν. Ειλικρινά, απόλαυσα πολύ να υποδύομαι αυτόν το ρόλο. Τρομερό ενδιαφέρον έχει και το πραγματικό πρόσωπο στο οποίο βασίζεται ο Τορανάγκα, ο θρυλικός Τοκουγκάβα Ιεγιάσου, ο οποίος εξασφάλισε μια μεγάλη ειρηνική περίοδο για την Ιαπωνία που διήρκησε πάνω από έναν αιώνα. Νομίζω πως σήμερα έχουμε ανάγκη να βλέπουμε τέτοιου είδους ήρωες.

Μιας και αναφέρατε τους σαμουράι, πρόκειται για μια κατηγορία ρόλων που γνωρίζετε πολύ καλά ο ίδιος έχοντας παίξει αρκετούς. Πόσο μέσα στην καρδιά σας βρίσκεται ο κώδικας Μπουσίντο;
Αναπόφευκτα, πάρα πολύ. Απολαμβάνω να ενσαρκώνω σαμουράι γιατί στο πλαίσιο ενός δράματος εποχής είναι εύκολο να αφηγηθείς μια σοβαρή ιστορία με αμεσότητα. Ταυτόχρονα, προσφέρεται η ευκαιρία να μεταδόσεις μερικά στοιχεία του πολιτισμού τους που, ενδεχομένως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πραγματική ζωή.

Shogun 3

Όσο για εσάς, Κόσμο και Άννα, τι βρήκατε περισσότερο απαιτητικό στη δημιουργία του "Shogun" και τι πιο εντυπωσιακό;
Κ. Τ.: Για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να διατηρήσω προσγειωμένο το χαρακτήρα μου. Να παραμείνει πιστευτό το ότι μπορεί να υπάρξει σε ένα τόσο μεγαλειώδη, περίτεχνο και πολύπλοκο κόσμο, ο οποίος, την ίδια στιγμή, είναι βασισμένος σε αρχέτυπα που γνωρίζουν όλοι. Όσο για το τι βρήκα εντυπωσιακό, θα έλεγα το υψηλό επίπεδο των συντελεστών. Δε φαντάζεστε τι είδους προβλήματα κλήθηκαν να επιλύσουν και τι ευρηματικούς τρόπους βρήκαν για να τα ξεπεράσουν, ήταν απίστευτο.
Α. Σ.: Παρά το γεγονός πως ο ρόλος μου απαιτούσε έντονη σωματικότητα, ήταν οι πνευματικές διεργασίες που χρειάστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μου. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πως στα ρεπό μου δεν είχα διάθεση να δω κανέναν και παράλληλα να μη θέλω να βγάλω από μέσα μου τη Μαρίκο. Είχα φτάσει στο σημείο να βλέπω εφιάλτες που θα μπορούσε να έχει εκείνη! Κατά τα άλλα, θυμάμαι να νιώθω δέος για κάθε κομμάτι της παραγωγής. Από τις λεπτομέρειες των storyboards μέχρι τη ψιλοβελονιά των κουστουμιών. Το πώς καθετί συμβάλλει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και στον εμπλουτισμό της αφήγησης με άφησε άναυδη.

Κατά τη γνώμη μου, η Μαρίκο αποτελεί τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα της σειράς. Πώς προσεγγίσατε το ρόλο;
Α. Σ.: Καθώς η ηρωίδα είναι βασισμένη σε αληθινό πρόσωπο, τα βιώματά της μου θύμισαν εκείνα της μητέρας και της γιαγιάς μου. Έτσι, όντας κιόλας η ίδια από την Ιαπωνία, μπόρεσα εύκολα να ταυτιστώ με την Μαρίκο. Εν τω μεταξύ, το στενάχωρο είναι πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες στη χώρα οι οποίες φοβούνται να εκφράσουν τις σκέψεις τους γιατί δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα από τους άντρες. Η Μαρίκο αποτελεί ένα καλό δείγμα του πώς μπορείς να ενδυναμωθείς και να υπερασπιστείς τη θέση σου εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες, παρά την καταπίεση, χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να επιβληθείς μέσω της βίας. Όσον αφορά καθαρά το παίξιμό μου, σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας μου ήταν να συνηθίσω τα κιμονό και τις κινήσεις μου φορώντας τα, αλλά και να κάνω ενδελεχή ιστορική έρευνα πέρα από το βιβλίο του Κλαβέλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.