Η ΕΡΤ γιορτάζει την πρώτη μέρα της ελληνικής τηλεόρασης με το ντοκιμαντέρ του '80 "Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια"

To αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την πρώτη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης, 23 Φεβρουάριου 1966, με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους ανθρώπους που έκαναν την αρχή.

Αρχείο ΕΡΤ Αρχείο ΕΡΤ

Φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης και την πρώτη εκπομπή προγράμματος στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στο https://www.ert.gr/ert-arxeio/enarxi-tis-ellinikis-tileorasis-23-fevroyarioy-1966, την εκπομπή "Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια", η οποία είναι αφιερωμένη στην έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα αυτοτελές ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1980, αφιερωμένο στους ανθρώπους που ξεκίνησαν την ελληνική τηλεόραση, το οποίο γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από την έναρξη εκπομπής του κρατικού καναλιού.

Η έναρξη της τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) μετά από πολλές δυσκολίες και με ελάχιστα τεχνικά μέσα. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Γιώργος Κάρτερ και διευθυντής ο Μιχάλης Γιαννακάκος. Στις 18:30 της 23ης Φεβρουαρίου 1966, η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς τηλεθεατές, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της ημέρας. Το αρχικό πρόγραμμα είχε πολύ μικρή διάρκεια και περιλάμβανε τις εκπομπές "Διεθνή επίκαιρα", "Για σας κυρία μου", το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ "Αυστραλία", καθώς κι ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ.

Ο Μιχάλης Γιαννακάκος, ένας από τους πρωτεργάτες της κρατικής τηλεόρασης, περιγράφει την άκρα μυστικότητα κάτω από την οποία εργάστηκε ο ίδιος και η ομάδα του, για να λειτουργήσει η κρατική τηλεόραση μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) κι όχι ως ιδιωτικός σταθμός. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κάρτερ, η Ελένη Κυπραίου και ο Γιώργος Δάμπασης επιχειρούν μια αναδρομή στην έναρξη του ΕΙΡΤ. Ακόμη, παρεμβάλλεται συνέντευξη της ερμηνεύτριας Γιοβάννας, η οποία συμμετείχε στο πρώτο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης. Επιπλέον, οι τεχνικοί Μικές Ψαλίδας και Άρης Στασινόπουλος μιλάνε για την κατασκευή του πρώτου πομπού αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος. Η σκηνογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου και ο παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών Γιάννης Διακογιάννης καταθέτουν τις δικές τους μνήμες. Συμμετέχουν επίσης οι Βασίλης Διαμαντόπουλος και Φρέντυ Γερμανός

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.