Όλα όσα θα δούμε παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς στην ΕΡΤ3

Μουσική, τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες, ένα μοναδικό πάρτι που θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση με το ΚΠΙΣΝ, και μια συναυλία κλασικής μουσικής σε απευθείας μετάδοση από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς © Δανάη Κοκκινάκη

Με ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσική, τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες, ένα μοναδικό πάρτι που θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και μια συναυλία κλασικής μουσικής σε απευθείας μετάδοση από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, γιορτάζει η ΕΡΤ3 την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου

11 π.μ. | Οι Γυναίκες με τα Μακριά Μαλλιά / Rapunzel Town (Α' Τηλεοπτική μετάδοση)

Οι Γυναίκες με τα Μακριά Μαλλιά

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γερμανίας 2019.
Ακολουθήστε μας στο χωριό Χουανγκλούο στην επαρχία Κουανγκσί της Κίνας, του οποίου οι γυναίκες είναι διάσημες για τα πολύ μακριά μαλλιά τους. Στα νότια της Κίνας, περίπου 700 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται οι περίφημοι ορυζώνες που δημιουργήθηκαν από αυτόχθονες μειονότητες, όπως οι Γιάο, οι Μιάο και οι Ντονγκ. Οι εθνοτικές αυτές ομάδες προσπαθούν μέχρι σήμερα να ζουν σε αρμονία με τη φύση και να διατηρούν τα παλιά έθιμα και τις παραδόσεις τους στον 21οαιώνα.

8.30 μ.μ. | Το Αλάτι της Γης –11ος κύκλος 

Το Αλάτι της Γης

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση παραγωγής 2023-24.
Το γιορταστικό "Αλάτι της Γης" και ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχονται την "Ορχήστρα Βιολιώνε", μια ορχήστρα εγχόρδων από φοιτητές στο Τμήμα Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη διεύθυνση του Γιάννη Ζαρία. Ένα μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ρούμελη και Μοριά, Κυκλάδες, Αν. και Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Επτάνησα και Μικρά Ασία). Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η ορχήστρα συμπράττει με το ρεμπέτικο ντουέτο των Βασίλη Σκούτα (τραγούδι-μπουζούκι) και Δημήτρη Μηταράκη (τραγούδι-κιθάρα) σε τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα των Β. Τσιτσάνη, Γρ. Ασίκη, Π. Τούντα, Μ. Σουγιούλ κ.ά.

Ο Λάμπρος Λιάβας συζητά με τον Γιάννη Ζαρία, επ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για τις πολύπλευρες δράσεις αυτής της φοιτητικής ορχήστρας καθώς και για τη σχέση των νέων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση με την παραδοσιακή μουσική και το ελληνικό τραγούδι.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

10.30 μ.μ. | Party Παραμονής Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ (Απευθείας σύνδεση)

Όπως κάθε χρόνο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φοράει τα γιορτινά του και υποδέχεται το κοινό για την αλλαγή του χρόνου. Το πρόγραμμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ανοίγει στις 10.30 μ.μ. με την Αφροελληνίδα Idra Kayne σε ένα μουσικό show που θα παρουσιάσει μαζί με την 10μελή ορχήστρα της. Ένα μουσικό ταξίδι στις disco, soul, hip hop και RnB επιτυχίες που άφησαν εποχή από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. 

Ο χρόνος αλλάζει με πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον αττικό ουρανό, ενώ, αμέσως μετά δίνεται το σήμα εκκίνησης για τον πρώτο αγώνα δρόμου της χρονιάς, τον καθιερωμένο πλέον SNF RUN: 2024 FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Την πιο ελπιδοφόρα νύχτα του χρόνου, στήνεται, όπως πάντα, στην Αγορά ένα μεγάλο πάρτι με εμβληματικούς Djs. Φέτος, υποδεχόμαστε τον Bill Brewster, έναν από τους ιδρυτές του φημισμένου dance club Fabric στο Λονδίνο.

1.30 π.μ. | Κάθε Τόπος και Τραγούδι 

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2019. Πρωτοχρονιάτικη εκπομπή
Αγερμοί και καλαντισμοί με ένα ειδικό για την ημέρα μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο προσδίδουν στο γεγονός της έλευσης του καινούργιου χρόνου ιδιαίτερη μαγικοθρησκευτική αξία και σημασία με ανάλογες κατά τόπο εκδοχές και εκφάνσεις αλλά όλες ενταγμένες σε μια διαβατήρια διαδικασία.

Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές

Δευτέρα 1η Ιανουαρίου

8 π.μ. | Στην Πατρίδα του Άι Βασίλη  / Santa’s Wild Home (Α' Τηλεοπτική μετάδοση)

Στην Πατρίδα του Άι Βασίλη

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ 2019.
Τις γιορτές, οι σκέψεις μας στρέφονται σε μια μακρινή, χειμωνιάτικη χώρα των θαυμάτων, πέρα στο Βορρά, στη μαγική πατρίδα του Άι Βασίλη, τη Λαπωνία. Όμως, μακριά από τα φώτα των εορτών, η χώρα του Άι Βασίλη είναι ακόμη πιο μαγευτική απ’ όσο φαντάζεστε. Είναι μια ερημιά που υπόκειται σε διαρκείς αλλαγές, γεμάτη με απίστευτα, άγρια πλάσματα. Το χειμώνα χρυσαετοί και μεγάλες γκρίζες κουκουβάγιες διατρέχουν τεράστιες αποστάσεις μέσα στο παγωμένο δάσος. Κι όταν έρχεται το καλοκαίρι, ο ήλιος δεν δύει ποτέ, καθώς οι τάρανδοι κινούνται προς τα βόρεια, οι κουκουβάγιες πηγαίνουν να γεννήσουν, ενώ αρκούδες και λύκοι πολεμούν μεταξύ τους για την τροφή. Αυτή η ωραία, λυρική παρουσίαση της άγριας πατρίδας του Άι Βασίλη είναι ιδανική για παρακολούθηση τις μέρες των εορτών και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε, εάν ένα τόσο μαγικό μέρος μπορεί να υπάρχει στ’ αλήθεια.

2 μ.μ. | Καπετάνιος για Κλάματα

Κωμωδία παραγωγής 1961
Υπόθεση: Ο Σίμος Παπαφίγκος είναι δόκιμος ανθυποπλοίαρχος στο φορτηγό πλοίο ενός ανεκδιήγητου και μέθυσου καπετάνιου. Με τη βοήθεια του καλόκαρδου λοστρόμου Φουρτούνα, δέχεται να κάνει μια σοβαρή εξυπηρέτηση στον υποπλοίαρχο Μάνο Σαρρή. Αυτός πρέπει να παντρευτεί την αδελφή ενός πρώην συναδέλφου του, τη Μάρω, την οποία επειδή δεν έχει δει ποτέ του θεωρεί μεγάλη στα χρόνια και άσχημη. Επισκέπτεται την υποψήφια νύφη, έχοντας την αποστολή να απαλλάξει τον υποπλοίαρχό του απ’ αυτή την υποχρέωση, όταν όμως διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια νέα και ωραία κοπέλα, βάζει τα δυνατά του να την κρατήσει για τον εαυτό του.

Σκηνοθεσία: Κώστας Χατζηχρήστος, Απόστολος Τεγόπουλος.
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Χατζηχρήστος, Μάρθα Καραγιάννη, Γιώργος Καμπανέλλης, κ.α.

3.30 μ.μ. | Πρωτοχρονιά στο Χωριό (Α' Τηλεοπτική μετάδοση)

Πρωτοχρονιά στο Χωριό

Ταξιδιωτική εκπομπή παραγωγής 2023
Πρωτοχρονιά στο χωριό σ’ ένα χωριό σύμβολο γενναιότητας και ελπίδας. Πρωτοχρονιά στην Δαδιά του Έβρου. Υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με μια γιορτή σαν ευχή για καλοτυχία, πλάι στο πληγωμένο δάσος της Δαδιάς. Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την ζωή τους, τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές τους. Οι μαυρόγυπες που κόβουν βόλτες ψηλά στον ουρανό είναι μια υπενθύμιση της σημασίας που έχει η περιοχή αυτή πάνω στον παγκόσμιο οικολογικό- ταξιδιωτικό χάρτη. Μέσα στο θρυλικό δάσος, ακούμε την ψυχή των ανθρώπων: "όχι άλλη φωτιά". Στην αυλή του Αγίου Νικολάου, που είναι κι ο πολιούχος του χωριού, ανταλλάσσουμε ευχές, με τραγούδια και χορούς.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

8 μ.μ. | Γαλάζιος Δούναβης: Πρωτοχρονιάτικη συναυλία (Απευθείας σύνδεση)

Συναυλία κλασικής μουσικής από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται το 2024 με ένα πρόγραμμα που ακολουθεί την πορεία του μεγαλοπρεπούς ποταμού Δούναβη, από τις εκβολές του στον Εύξεινο Πόντο προς τις πηγές του στον Μέλανα Δρυμό, στο νότο της Γερμανίας, με αποκορύφωμα φυσικά το εμβληματικό βαλς Ο Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει σε αυτή τη διπλή εορταστική συναυλία ο Άγγλος Βασικός Αρχιμουσικός της Leo McFall.

Πρόγραμμα:
Τζόρτζε Ενέσκου (1881-1955): Ρουμάνικη Ραψωδία αρ.1 σε λα μείζονα, έργο 11
Πάντσο Βλαντιγκέροφ (1899-1975): Βουλγάρικη Ραψωδία ‘Βαρδάρης’, έργο 16
Μανώλης Καλομοίρης (1882-1962): Νυχτερινό για βιολί και ορχήστρα (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
Επιμέλεια μουσικού υλικού: Γιάννης Τσελίκας, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής
σόλο βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου
Στέφαν Χρίστιτς (1885-1958): Grlica (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)
Φραντς Λιστ (1811-1886): Ουγγρική Ραψωδία αρ.2 για ορχήστρα, S.244/2
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Σουίτα από την όπερα ‘Ο Ιππότης με το Ρόδο’, έργο 59
Γιόχαν Στράους ο νεότερος (1825-1899): Ο Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης, βαλς, έργο 314

9.30 μ.μ. | Μια Οικογενειακή Υπόθεση

Μια Οικογενειακή Υπόθεση

Μουσικό ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ 2015, για τη μεγαλύτερη μουσική οικογένεια της Κρήτης. 
Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους -τρεις γενιές μουσικών- κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αγγελική Αριστομενοπούλου

11 μ.μ. | Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης / Queen of the Deuce

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής Ελλάδας/ Καναδά, 2022
Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ’70,  η ταινία  αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον. Μια χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη, η Τσέλι γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο.

Σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου
Σενάριο: Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.