Χριστούγεννα παρέα με την ΕΡΤ

Δείτε το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ από Σάββατο 23 έως Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

ΕΡΤ

Τα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ φορούν τα γιορτινά τους και ετοιμάζονται να μας ψυχαγωγήσουν από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023. Εορταστικές εκπομπές με ξεχωριστούς καλεσμένους, συναυλίες, ταινίες σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, χριστουγεννιάτικες συνταγές μαγειρικής, παιδικές σειρές, ντοκιμαντέρ, αλλά και ιστορικές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ που άφησαν εποχή, έρχονται στα τρία κανάλια της ΕΡΤ για να μας κρατήσουν συντροφιά τις ημέρες των εορτών.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΤ1

ΕΡΤ1

Στις 10:00, η Ζωή Κρονάκη και ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου, μας υποδέχονται με εορταστική διάθεση, στην εκπομπή "Δύο στις 10". Συνδέονται με το Άγιον Όρος και μιλούν με τον μοναχό Νικήτα Κυπραίο και στη συνέχεια με την Αστυπάλαια, για να δουν πώς φτιάχνουν εκεί τους κουραμπιέδες. Στην παρέα της εκπομπής έρχεται ο γνωστός αθλητικογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μιλάει για τα βιβλία του και τη ζωή του, αλλά και η αγαπημένη ηθοποιός Έμιλυ Κολιανδρή, η οποία μας μιλάει για τον ρόλο της στην σειρά της ΕΡΤ "Ηλέκτρα".

Στις 16:00, έρχονται οι "Μπαμπά-δες", με τον Τάσο Ιορδανίδη να συναντάει τον Θοδωρή Μαραντίνη, ο οποίος μιλάει για την καριέρα του, τα παιδιά του και τις δυσκολίες της συνεπιμέλειας.

Ακόμη, η ψυχολόγος Ναταλί Βέλτση μιλάει για την κατάθλιψη των Χριστουγέννων που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι και τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Ο σεφ Δημήτρης Τσίκιλης φτιάχνει ένα λαχταριστό και εύκολο φαγητό για το γιορτινό τραπέζι. Ρολό κοτόπουλο με πατάτες baby και μπάρμπεκιου. Στη συνέχεια, η Τζένη Θεωνά είναι η καλεσμένη στη στήλη "Μαμά-μίλα". Αναφέρεται στον γιο της Αρίωνα και σε αυτά που θέλει μια γυναίκα από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της.

Αμέσως μετά, στις 17:00, στο "ΕΡΤ Backstage" με την Κωνσταντίνα Κομμάτα και τον Μιχάλη Παπαδημητρίου, οι πρωταγωνιστές της κωμικής σειράς "Στα σύρματα" και οι χίπηδες από τη δραματική σειρά "Η παραλία", περιγράφουν τις πιο δυνατές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις τους.

Ακόμη, οι Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Νικολόπουλος, Στέλιος Διονυσίου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Λήδα Ματσάγγου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Λίτσα Πατέρα μιλούν για όλα όσα συνέβησαν στα γυρίσματα του εορταστικού επεισοδίου της εκπομπής "Νύχτα στάσου". Οι άνθρωποι του ΕΡΤΝΕWS θυμούνται τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα που χρειάστηκε να καλύψουν τις ημέρες των γιορτών.

Στο Ρετρό παρακολουθούμε πώς η "Λωξάντρα", η "Αστροφεγγιά" και άλλες σειρές της ΕΡΤ γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Η Κλαούντια Μάτολα παίρνει θέση πίσω από τα μικρόφωνα του Kosmos Radio και μοιράζεται ιστορίες πίσω από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, ο φακός της εκπομπής βρέθηκε στις πρόβες της χριστουγεννιάτικης συναυλίας της Χορωδίας και της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τέλος, η εκπομπή προτείνει βραβευμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ERTFLIX.

Στις 19:15, στο εορταστικό "Πες τη λέξη", ο Γιώργος Καραμίχος υποδέχεται τους Κρατερό Κατσούλη, Χριστίνα Βίδου, Κώστα Παπαχλιμίντζο, Ευγενία Δημητροπούλου, Στέλιο Ξανθουδάκη και Σοφία Μανωλάκου. Η ομάδα που θα κερδίσει θα προσφέρει το χρηματικό έπαθλο των 2.500 ευρώ στον οργανισμό "Πράξη Αγάπης".

Στις 21:00, η μουσική εκπομπή "Νύχτα στάσου" στέκεται στις καλύτερες στιγμές της παρουσιάζοντας ένα επεισόδιο με 32 δημοφιλή λαϊκά τραγούδια, επιλεγμένα από τις πρώτες εκπομπές της: 

  • "Θα περάσουν τα σύννεφα", με ελαφρά και ρεμπέτικα της δεκαετίας του’40 ερμηνευμένα από τους Γιάννη Διονυσίου, Ασπασία Στρατηγού και Νάντια Κοντογεώργη.
  • "Αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου", με τα ωραιότερα τραγούδια του δημιουργού του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού και τις φωνές των Γιώργου Μαργαρίτη, Σοφίας Παπάζογλου και Γιωργή Τσουρή.
  • "Τ’ αγαπημένα λαϊκά μου", με τον Κώστα Μακεδόνα να τραγουδά παρέα με τη Γιάννα Βασιλείου και τους Γιαγκίνηδες τραγούδια που αγαπά.
  • "Μίκης Θεοδωράκης: Δρόμοι λαϊκοί", ένα αφιέρωμα στα λαϊκά τραγούδια του μεγάλου μας Μίκη με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Βίκυ Καρατζόγλου, τον εγγονό του συνθέτη Άγγελο Θεοδωράκη, τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη.

Στις 23:00, μεταδίδεται η χριστουγεννιάτικη βιογραφική δραμεντί "Ο εφευρέτης των Χριστουγέννων" σε σκηνοθεσία Μπαράτ Ναλουρί και με τους Νταν Στίβενς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζόναθαν Πράις, Σάιμον Κάλοου, Μόρφιντ Κλαρκ και Μίριαμ Μαργόλιος.

ΕΡΤ2

Στις 07:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από το Αρχείο της ΕΡΤ, την εκπομπή "Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα". Στο επεισόδιο "Τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ", η εκπομπή ταξιδεύει στο χωριό Χρισσό Φωκίδας και περνάει την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων με τους κατοίκους του, παρακολουθώντας από κοντά τις προετοιμασίες και τα έθιμα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Στις 22:45, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή "Top Stories" με τη Σεμίνα Διγενή. Στο εορταστικό επεισόδιο, η Σεμίνα Διγενή κάνει Χριστούγεννα με… Λατρεμένους γείτονες. Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της δημοφιλούς σειράς, κάνουν ανακωχή λόγω Χριστουγέννων και αποφασίζουν να γιορτάσουν μαζί με τη Σεμίνα. Ο Κώστας Κόκλας, η Άβα Γαλανοπούλου, η Αριέτα Μουτούση, ο Γιώργος Κωσταντής, η Άννα Δημητρίεβιτς, η Ελένη Τζώρτζη, ο Δημήτρης Βλάχος, η Σμαράγδα Καλημούκου κ.ά. γιορτάζουν μαζί με τον σεναριογράφο των επιτυχιών Πάνο Αμαραντίδη και τον σκηνοθέτη Πιέρρο Ανδρακάκο, αλλά και την Αθηναϊκή Κομπανία, τον νικητή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Κόμη Χ και νέα παιδιά που ξεχώρισαν σ’ αυτό.

ΕΡΤ3

Στις 09:30, η ΕΡΤ3 μεταδίδει την παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων "Σον το πρόβατο "Η πτήση πριν τα Χριστούγεννα”". Αμέσως μετά, στις 10:00, η διασκέδαση για τους μικρούς μας φίλους συνεχίζεται με την ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων "O μικρός τάρανδος". Οι εκπλήξεις δεν σταματούν και στις 10:30 μεταδίδεται η ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων "Γέτι, το αποτρόπαιο χιονομωρό".

Στις 14:00, από την εκπομπή "Το αλάτι της γης", μεταδίδεται το νέο επεισόδιο "Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν!". Tο "αλάτι της γης" και ο Λάμπρος Λιάβας μάς προσκαλούν σ’ ένα οδοιπορικό με κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, με τη Χορωδία και Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης.

Στις 22:30, μεταδίδεται η κωμική περιπέτεια "Με Χωρίς Γυναίκες" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, με τους Θοδωρή Αθερίδη, Δημήτρη Ήμελλο, Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννη Στάνκογλου, Ιωάννη Παπαζήση.

Στις 00:00, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ "Γκόρντον, Τζίνο & Φρεντ: Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια", σε σκηνοθεσία Μπεν Άρτσαρντ, το οποίο παρουσιάζουν οι Γκόρντον Ράμσεϊ, Τζίνο Ντ’ακάμπο και Φρεντ Σιριέιτς.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΤ1

ΕΡΤ1

Στις 10:00, στην εκπομπή "Δύο στις 10", με τη Ζωή Κρονάκη και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ακούμε τα κάλαντα από την Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Νέου Ηρακλείου.
Η Έλενα Χαραλαμπούδη μιλάει για τους ρόλους των μαμάδων που υποδύεται. Ακόμη, η εκπομπή συνδέεται Νάξο, Σίφνο, καθώς και με το κέντρο της Αθήνας, ενώ ο αγαπημένος ερμηνευτής Ησαΐας Ματιάμπα μας διασκεδάζει με τα τραγούδια του.

Στις 16:00, στις "Μαμά-δες", η Τζένη Θεωνά συναντάει στο Θέατρο Λαμπέτη τους ηθοποιούς της παράστασης "Σεσουάρ για δολοφόνους". Οι Ιωάννης Απέργης, Άνδρη Θεοδότου, Αρετή Πασχάλη, Δημήτρης Μακαλιάς και Θανάσης Βισκαδουράκης μιλούν για τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής τους, αυτόν που γονέα. Ο μικρότερος σε ηλικία στην παρέα Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, ο μόνος χωρίς παιδί, αποκαλύπτει τον τρόπο που έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Και επειδή η ημέρα θέλει οι οικογένειες να βρίσκονται μαζί, η Τζένη Θεωνά οργανώνει την πιο γλυκιά έκπληξη για τους καλεσμένους της. Ξαφνικά εισβάλλουν στο θέατρο οι σύντροφοι των πρωταγωνιστών Νικορέστης Χανιωτάκης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Κατερίνα Γιώτα, Δημήτρης Δεγαΐτης και Βέρα Μακρομαρίδου.

Στο "Πες τη λέξη", στις 19:15, οι μονομαχίες συνεχίζονται με τον Γιώργο Καραμίχο να υποδέχεται ξανά τους Κρατερό Κατσούλη, Χριστίνα Βίδου, Κώστα Παπαχλιμίντζο, Ευγενία Δημητροπούλου, Στέλιο Ξανθουδάκη και Σοφία Μανωλάκου. Η ομάδα που θα κερδίσει θα προσφέρει το χρηματικό έπαθλο των 2.500 ευρώ στον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Η Αναγέννηση".

Στις 22:00, η μουσική εκπομπή "Νύχτα στάσου" γιορτάζει την Παραμονή των Χριστουγέννων με πασίγνωστα λαϊκά τραγούδια, συντροφιά με λαμπερά πρόσωπα της ΕΡΤ, που μιλούν για τα "δικά" τους Χριστούγεννα. Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τη μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Στέλιο Διονυσίου και την Ελεάνα Παπαϊωάννου, για να μοιραστούν μαζί τους δημοφιλή λαϊκά τραγούδια σ’ ένα κεφάτο ρεβεγιόν. Οι τρεις ερμηνευτές, με τη συμμετοχή του Χρήστου Νικολόπουλου, παρουσιάζουν ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα με υπέροχα τραγούδια, ενώ ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, παραθέτει στοιχεία και δίνει πληροφορίες, για τα τραγούδια της εορταστικής βραδιάς. Οι νεότεροι τραγουδιστές Γιώργος Χουβαρδάς και Χρυσή Τζάβλα ερμηνεύουν τα τραγούδια "Οι καλύτερές μου μέρες" και "Έκανες το λάθος".

Στην παρέα της εκπομπής, οι δημοσιογράφοι Χρύσα Παπασταύρου, Αλεξάνδρα Δουβαρά, Γιώργος Μούτσιος και Κορίνα Γεωργίου. Επίσης, η Λίτσα Πατέρα, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της εκπομπής "Δύο στις 10", Ζωή Κρονάκη και Δημήτρης Γιαγτζόγλου, συμπληρώνουν την παρέα. Μαζί τους οι ηθοποιοί Λήδα Ματσάγγου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Αλέξανδρος Καλπακίδης και Βίκυ Μαϊδάνογλου από τη βραβευμένη ψυχολογική σειρά μυστηρίου "Κάνε ότι κοιμάσαι ΙΙ" και οι Παύλος Κουρτίδης, Μανώλης Γεραπετρίτης, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Νεκτάρια Παναγιωτοπούλου, Ειρήνη Λαφαζάνη, Όλγα Μιχαλοπούλου από το ερωτικό δράμα εποχής "Ηλέκτρα".

Στις 00:30, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την ρομαντική κομεντί "Έρωτας από ατύχημα" σε σκηνοθεσία Άλαν Χάρμον, με τους Άσλει Γουίλιαμς, Νίαλ Μάτερ, Κάιντεν Μάγκνουσον, Καλίξ Φρέιζερ, Λίζα ΜακΦάντεν.

ΕΡΤ2

Στις 08:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, τη Θεία Λειτουργία.

Στις 22:45, μεταδίδεται από την εκπομπή "Άνθρωποι" με τη Σεμίνα Διγενή, το επεισόδιο "Εορταστικό Χριστουγέννων – Στις γειτονιές των ανθρώπων", το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό και γυρισμένο στην Καλαμαριά. Στην ιστορική εκπομπή εμφανίστηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος τραγούδησε στο studio ποντιακά τραγούδια, αλλά και -σε πρώτη μετάδοση- το προφητικό και ανέκδοτο τότε "Έρχονται χρόνια δύσκολα" του Μάκη Ερημίτη. Στο δεύτερο μισό της εκπομπής ο Στέλιος Καζαντζίδης, έχοντας απίστευτο κέφι, μαζί με μια ομάδα σπουδαίων μουσικών, έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά στην ταβέρνα "Χρυσό πέταλο" στην Πάρνηθα. Η ερμηνεία του, εκτός των άλλων, στο "Έρωτά μου αγιάτρευτε" του Τάκη Σούκα και του Ηρακλή Παπασιδέρη, αν και παρέμεινε αδισκογράφητη, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς.

Στις 00:45, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή "Βιβλία στο κουτί" από το Αρχείο της ΕΡΤ. Στο επεισόδιο "Βιβλία για τα Χριστούγεννα", με καλεσμένη τη δημοσιογράφο Ρούλα Γεωργακοπούλου, η Κατερίνα Σχινά και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου προτείνουν βιβλία που αξίζει να διαβαστούν, βιβλία από την πλούσια σοδειά της ελληνικής πεζογραφίας, αλλά και της ξένης.

ΕΡΤ3

Στις 07:00, η ΕΡΤ3 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ "Το μεγάλο ταξίδι του χριστουγεννιάτικου δέντρου".

Στις 08:30, παρακολουθούμε τη συναυλία κλασικής μουσικής "Ο Philippe Herreweghe διευθύνει Χριστουγεννιάτικες Καντάτες του Μπαχ", η οποία ηχογραφήθηκε στην εκκλησία Saint-Roch, στο Παρίσι. Στις 10:00, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, η ΕΡΤ3 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ "Χριστουγεννιάτικη φύση".

Αμέσως μετά, στις 11:00 μεταδίδεται η μικρού μήκους παιδική ταινία "O χιονάνθρωπος". Ακολουθεί, στις 11:30, η μικρού μήκους παιδική ταινία "Ο χιονάνθρωπος και ο χιονόσκυλος". Στις 14:00, μεταδίδεται σε επανάληψη από την εκπομπή "Κάθε τόπος και τραγούδι", το επεισόδιο "Χριστούγεννα στα μαστοροχώρια των Γρεβενών", με δρώμενα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις από τα σχεδόν εγκαταλελειμμένα μαστοροχώρια.

Στις 22:30, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ελληνικό ντοκιμαντέρ "Το καταφύγιο στην Ομόνοια", σε σενάριο και σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα.

Χριστούγεννα – Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΤ1

ΕΡΤ1

Στις 10:00, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά υποδέχονται στην εκπομπή "Πρωίαν σε είδον" τον συνθέτη Στέφανο Κόκκαλη, τη Μαριέλα Σαββίδου, την Τάμτα και τον Σταμάτη Φασουλή. Μία εκπομπή γεμάτη με μουσική, γιορτινή διάθεση, όμορφες ιστορίες και ενδιαφέρουσες αναμνήσεις. Με κινηματογραφικές ταινίες που έχουν σηματοδοτήσει μια ολόκληρη εποχή, αλλά και με ευχές από τους πρωταγωνιστές της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ "Κάνε ότι Κοιμάσαι".

Στις 14:00, η "ΠΟΠ Μαγειρική" και ο Ανδρέας Λαγός "φορούν" τα γιορτινά τους παρέα με έναν από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, τον Πασχάλη. Μαζί δημιουργούν δύο μοναδικές συνταγές, ειδικές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ψητός κόκορας με κάστανα και μόκα κέικ τυριού με γλάσο σοκολάτας και ελληνικό κονιάκ. Μαζί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και ο Πασχάλης, πάντα με την κιθάρα του, τραγουδάει τις μοναδικές του επιτυχίες.

Αμέσως μετά, στις 15:00, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος υποδέχονται στο "Στούντιο 4" τον Στέφανο Κορκολή. Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Στέφανος Κορκολής ερμηνεύει στο πιάνο μοναδικές επιτυχίες του, ενώ τον συνοδεύει η Σοφία Μανουσάκη.

Στη συνέχεια, ανατρέχουμε στο Αρχείο της ΕΡΤ και παρακολουθούμε ένα σπάνιο βίντεο με την Άννα Βίσση και τον νικητή της Eurovision, Τζόνι Λόγκαν, να συναντιούνται στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν της ΕΤ1 με τίτλο "Χριστούγεννα χωρίς σύνορα".

Ακόμη, απολαμβάνουμε διάσημους Έλληνες σε απρόβλεπτες ερμηνείες αγγλικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, γιατί τα Χριστούγεννα θέλουν χαμόγελο.
Μέσα από ένα σπάνιο βίντεο από τα Χριστούγεννα του 1991, θα ζήσουμε τη μοναδική στιγμή όταν η Κατρίν Ντενέβ συνάντησε τον Στράτο Τζώρτζογλου.

Και για το τέλος, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης στην κουζίνα του "Στούντιο 4" ετοιμάζει λαχταριστό εκμέκ.

Στις 20:15, στο εορταστικό "Switch", η Ευγενία Σαμαρά επιλέγει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα φιλοξενώντας την πιο ανατρεπτική και διασκεδαστική παρέα που έχει περάσει από το πλατό του τηλεπαιχνιδιού. Οι Λάκης Γαβαλάς, Μπέσυ Αργυράκη, Γεωργία Παντέλη, Νίκος Κουρκούλης και Ζερόμ Καλούτα απαντούν σε 40 χριστουγεννιάτικες ερωτήσεις, ειδικά φτιαγμένες, κομμένες και ραμμένες γι’ αυτούς, με σκοπό να βοηθήσουν το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ".

Όλοι τους αφηγούνται ιστορίες των παιδικών τους χρόνων, αποκαλύπτουν τα αγαπημένα δώρα Χριστουγέννων, αυτά που πήραν αλλά κι αυτά που δεν κατάφεραν να πάρουν, μιλούν για τις παραδόσεις και τα έθιμα που ακολουθούσαν με τις οικογένειές τους.

Στις 21:10, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, απολαμβάνουμε τη συναυλία "Γεννήθηκα στη Σαλονίκη" που έδωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2023.

ΕΡΤ2

Στις 06:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της εορτής των Χριστουγέννων.

Στις 09:45, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή "Βυζαντινά Χριστούγεννα".  Παρατίθενται ευαγγελικές περικοπές από την Αγία Γραφή που αναφέρονται στη Γέννηση του Ιησού. Στη συνέχεια, η ευαγγελική αφήγηση αναφέρεται στις παραβολές και στα θαύματά Του, όπως αυτά παραδόθηκαν από τους Ευαγγελιστές για να φανερωθεί η θεότητά Του από τους μαθητές Του, καθώς και από προφήτες και υπηρέτες του Θεού για φανερωθεί η δόξα Του και η δύναμή Του.

Παράλληλα, προβάλλονται βυζαντινές, μεταβυζαντινές και νεότερες αγιογραφίες από διάφορους ναούς της Ελλάδας. Την αφήγηση συνοδεύουν βυζαντινά τροπάρια και δημοτική μουσική.

Στις 20:00, μεταδίδεται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το επεισόδιο "Χριστούγεννα που αγάπησα" από τη σειρά εκπομπών "Εκπομπές που αγάπησα" με τον Φρέντυ Γερμανό. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι χριστουγεννιάτικο, μέσα από το παλαιότερο επεισόδιο της σειράς "Πορτραίτο της Πέμπτης", που είχε προβληθεί τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1976.

Καλεσμένοι στο τηλεοπτικό στούντιο της ΕΡΤ, ήταν έξι σπουδαίοι ηθοποιοί διαφορετικών γενεών, όλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κωμωδίας: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Γκιωνάκης, Σωτήρης Μουστάκας, Χρόνης Εξαρχάκος και Βασίλης Τσιβιλίκας.

Στις 21:00, μεταδίδεται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το επεισόδιο "Χριστουγεννιάτικο 1986" από τη σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών "Καλλιτεχνικό καφενείο" με παρουσιαστές τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη. Το επεισόδιο, που είναι αφιερωμένο στο παλιό ελαφρό, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, αρχίζει με τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο, τον Τάκη Μωράκη στο βιολί, αλλά και το σύνολο των καλεσμένων να τραγουδούν το "Άγια Νύχτα".

O Μίμης Πλέσσας κάνει μια εισαγωγή στο επεισόδιο και καλωσορίζει τους συνθέτες Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Μωράκη, τους στιχουργούς Θάνο Σοφό, Κώστα Βίρβο, Μίμη Τραϊφόρο και τον θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό και σκηνοθέτη Αλέκο Σακελλάριο. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας εξηγεί ότι τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 50 χρόνων και αποτελούν "αειθαλή", κλασικά πλέον τραγούδια και πάνω στη σκέψη αυτή, η συντροφιά συζητεί τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα τραγούδια να κρατάνε τόσο στον χρόνο. Στη συνέχεια, αξέχαστες επιτυχίες τραγουδούν οι Τζένη Βάνου, Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη, Κλεοπάτρα, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Kλειώ Δενάρδου, Ζωή Κουρούκλη, Πένυ Ξενάκη, Κρύσταλ, Χρήστος Δαβάκος, Γιάννης Δημητράς και Τα παιδιά από την Πάτρα.
Τέλος, παρουσιάζεται χορογραφία του Φώτη Μεταξόπουλου σε ένα ποτ πουρί από τραγούδια.

ΕΡΤ3

Στις 07:00, έρχεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση για να μας καθηλώσει, το ντοκιμαντέρ "Βόρειο Σέλας: Μια μουσική πανδαισία". Στις 08:00, η ΕΡΤ3, σε απευθείας σύνδεση με τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μεταδίδει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Στις 14:00, διασκεδάζουμε με την κωμωδία "Όταν λείπει η γάτα", σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Αυλωνίτης, Ρένα Βλαχοπούλου, Φλωρέτα Ζάννα, Ανδρέα Ντούζο, Νίκη Λινάρδου.

Αμέσως μετά, στις 15:30, κάνουμε "Χριστούγεννα στο χωριό" και μεταφερόμαστε στον Τετράλοφο Κοζάνης, στην αυλή της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου ακούμε παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα και μαθαίνουμε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της περιοχής. Το επεισόδιο της εκπομπής θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:30.

Στις 17:00, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ "Οι κουδουνοφόροι των Πυρηναίων" και μαθαίνουμε για την παράδοση του Καρναβαλιού που ακολουθείται στα Πυρηναία.

Στις 20:00, βλέπουμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς περιπέτειας "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες". Στις 21:00, μεταφερόμαστε στην Ισλανδία, μέσα από το ντοκιμαντέρ "Ισλανδία, η χώρα των ξωτικών" σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση. Στις 22:00, απολαμβάνουμε σε επανάληψη, τη συναυλία κλασικής μουσικής "Χάουζερ και φίλοι" με τον δεξιοτέχνη τσελίστα Στιέπαν Χάουζερ να παρουσιάζει στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο Αρένα Πούλα, στην Κροατία, τα αγαπημένα του κλασικά κομμάτια.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΕΡΤ1

ΕΡΤ
"Switch"

Μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, στις 10:00, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Τζένη Μελιτά συνεχίζουν τη γιορτή και υποδέχονται στην εκπομπή "Πρωίαν σε είδον" την ηθοποιό Μαρίνα Ασλάνογλου και τον λυράρη Στέλιο Βαμβακά. Μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθούμε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Βγαίνουμε στους δρόμους της Αθήνας και μιλάμε για παραδόσεις, ενώ ένα συγκινητικό αφιέρωμα μας ταξιδεύει σε ήθη και έθιμα μιας ξεχωριστής ρετρό εποχής. Η εκπομπή τιμά, επίσης, τη μεγάλη Ελληνίδα πεζογράφο και συγγραφέα Άλκη Ζέη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Στις 14:00, ο Ανδρέας Λαγός μέσα στο στούντιο της "ΠΟΠ Μαγειρικής" δεν σταματά το εορταστικό μενού, αλλά αυτή τη φορά είναι μαζί του, ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ηθοποιούς, του οποίου η κάθε τηλεοπτική εμφάνιση είναι συνώνυμη με την επιτυχία. Ο λόγος για τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, ο οποίος παρέα με τον Έλληνα σεφ δημιουργούν δύο συνταγές, η πρώτη με χοιρινό καρέ με ψητά λαχανικά και η δεύτερη ένα χριστουγεννιάτικο κέικ με μαρμελάδα αρώνια. Μαζί θυμούνται τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες ημέρες και ο γνωστός ηθοποιός μάς αποκαλύπτει τα νέα του επαγγελματικά σχέδια.

Στις 15:00, τη σκυτάλη παίρνουν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι υποδέχονται στο "Στούντιο 4" τον Μάκη Δελαπόρτα. Ο ηθοποιός θυμάται ιστορίες πίσω από διάσημους Έλληνες πρωταγωνιστές από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Ρένα Βλαχοπούλου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ζωζώ Σαπουντζάκη περνούν από μπροστά μας σ’ ένα νοσταλγικό ταξίδι. Θυμόμαστε τη στιγμή που η Μιμή Ντενίση υποδέχτηκε τον Μπάρι Γουάιτ στο εορταστικό πρόγραμμα της τότε ΕΤ1 "Η φάτνη των αστέρων". Ακόμη, η εκπομπή βρέθηκε στα παρασκήνια της παράστασης "Για μια ζωή" και συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη. Στη συνέχεια, ακούμε τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ανακαλύπτουμε άγνωστες ιστορίες πίσω από αυτά. Με αφορμή την ταινία της Σοφίας Κόπολα "Πρισίλα", ανατρέχουμε στη μυθιστορηματική ζωή της Πρισίλα Πρίσλεϊ. Στην κουζίνα, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης ετοιμάζει αλμυρά και γλυκά pancakes.

Στις 20:15, στο εορταστικό "Switch", η Ευγενία Σαμαρά υποδέχεται " μια πολύ όμορφη ομάδα ξεχωριστών παικτών. Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ορειβάτης, που πρόσφατα κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, Μάριος Γιαννάκου, ο ηθοποιός και τραγουδιστής Δημήτρης Αϊβαλιώτης και οι ηθοποιοί Πέτρος Πέτρου, Γραμματική Γκόρου και ο Ανάργυρος Βαζαίος φιλοξενούνται στο πλατό του "Switch", προκειμένου όχι μόνο να διασκεδάσουν και να μοιραστούν με την Ευγενία χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις αλλά και για να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για καλό σκοπό.

Η ομάδα προσπαθεί να δώσει τις σωστές απαντήσεις, προκειμένου να συγκεντρώσουν 4.000 ευρώ για το ιστορικό Ίδρυμα Χατζηκώνστα.

Στις 21:15 και σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, παρακολουθούμε τη ρομαντική κομεντί "Μια αγάπη για τον Σκρουτζ" σε σκηνοθεσία Πολ Τσίλερ, με τους Μπρουκ Ντόρσεϊ, Κρίστοφερ Πολάχα, Τσαντ Γουίλετ και Νέιθαν Λιν.

ΕΡΤ3

Στις 07:00, από την παιδική σειρά "Ιστορίες με το γέτι", βλέπουμε το επεισόδιο "Ο καρυοθραύστης".

Στις 08:00, απολαμβάνουμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, τη χριστουγεννιάτικη  συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου,  παρουσιάζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα, στην καθιερωμένη εορταστική συναυλία. Την μουσική εκδήλωση "ανοίγει" η Χορωδία της ΕΡΤ με ένα δεκαπεντάλεπτο πρόγραμμα a cappella, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Στις 14:00, διασκεδάζουμε με την κωμωδία "Τρεις κούκλες κι εγώ", σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Μάρω Κοντού, Μάρθα Καραγιάννη, Ντίνα Τριάντη, κ.ά.

Στις 21:00, παρακολουθούμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ "Κλιματική αλλαγή: Γιατί αδιαφορούμε" που επιχειρεί να εξηγήσει την αδράνεια που παρατηρείται μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής απειλής.

Ακολουθεί στις 22:00, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το ντοκιμαντέρ "Κραγιόν, μια ιστορία αιώνων", στο οποίο παρουσιάζεται διεξοδικά το εμβληματικό και εξαιρετικά πολιτικό αντικείμενο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία των γυναικών.

Στις "23:00" μεταδίδεται η δραματική βιογραφική ταινία "Τσάρλι", σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ατένμπορο, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζεραλντίν Τσάπλιν, Πολ Ρις, Άντονι Χόπκινς, Κέβιν Κλάιν και Μίλα Γιόβοβιτς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.