10 σειρές που αγαπήθηκαν πριν το streaming

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με 10 σειρές που προβλήθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση πριν το streaming και συζητιούνται, δικαίως, μέχρι σήμερα.

'Seinfield' 'Seinfield'

10. "Seinfeld" (NBC, 1989-1998)

Πολλοί το γνωρίσαμε μέσω του Netflix, όμως το "Seinfield" πέρασε χρόνια στο NBC, χαρίζοντας στο αμερικανικό κοινό μια από τις πιο απολαυστικές sit-com όλων των εποχών. Ο stand-up κωμικός Τζέρι Σάινφελντ - ένας από τους καλύτερους του είδους - κατασκευάζει μια μυθοπλαστική εκδοχή του εαυτού του και, σε συνεργασία με τον Λάρι Ντέιβιντ, καταθέτει μια πέρα για πέρα κωμική σειρά που φέρνει το ταλέντο της Τζούλια Λούις-Ντρέιφους ("Veep") και του βραβευμένου με Tony Τζέισον Αλεξάντερ στη μικρή οθόνη.

"Twin Peaks"

9. "Twin Peaks" (ABC, 1990-1991)

Παρά τη σύντομη διαδρομή του, το "Twin Peaks" των Ντέιβιντ Λιντς και Μαρκ Φροστ αποτελεί τομή στην μακροχρόνια ιστορία του τηλεοπτικού δράματος, αλλάζοντας τα δεδομένα. Ένα κράμα αστυνομικού μυστηρίου και θρίλερ, η σειρά εισήγαγε το σουρεαλιστικό στοιχείο και την κινηματογραφική φωτογραφία στην τηλεόραση, καταλήγοντας μια από τις πιο επιδραστικές καλτ παραγωγές που κέρδισαν κοινό και κριτικούς. Απόδειξη της πολιτισμικής της σπουδαιότητας; Το 2017 κυκλοφόρησε η τρίτη σεζόν της σειράς, 25 χρόνια μετά το μεγάλο φινάλε της δεύτερης, με το πρωταγωνιστικό καστ και τους δημιουργούς να αναλαμβάνουν και πάλη δράση.

"Friends"

8. "Friends" (NBC, 1994-2004)

Οι συστάσεις είναι, μάλλον, περιττές αφού τα "Φιλαράκια" καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης, και όχι μόνο - αν ανοίξεις το STAR κάποιο μεσημέρι Σαββάτου ή Κυριακής θα πετύχεις ακόμα και σήμερα ένα από τα άπειρα επεισόδια που έχεις ήδη δει 5-6 φορές, και κατά πάσα πιθανότητα θα κάτσεις να το ξαναδείς. "Βραβείο Σειράς που Δε Βαριέσαι Ποτέ" και ο ορισμός του comfort show, τα "Φιλαράκια" εξακολουθούν να κερδίζουν γενιές και γενιές θεατών, με τις ατάκες τους να επαναλαμβάνονται σε ανύποπτες φάσεις από ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τη θέση που κατέκτησε αυτή η παρέα στις καρδιές τόσων, έρχεται και επιβεβαιώνει ο πρόσφατος θάνατος του Μάθιου Πέρι, τον οποίο πολλοί θεατές βίωσαν σαν προσωπική απώλεια.

"Sex and the City"

7. "Sex and the City" (HBO, 1998-2004)

Τέσσερις γυναίκες πρωταγωνίστριες και άφθονη, αφιλτράριστη, αναγκαία συζήτηση περί σεξ, και σχέσεις. Το "Sex and the City" του Ντάρεν Σταρ έχει κατηγορηθεί για έλλειψη συμπεριληπτικότητας, όμως κατάφερε παράλληλα κάτι πολύ σπουδαίο: την απενοχοποίηση πολλών "γυναικείων" επιλογών. Με μια χιουμοριστική και μη απολογητική διάθεση, η παρέα των Κάρι, Σαμάνθα, Μιράντα και Σάρλοτ έφερε στην τηλεόραση έναν φρέσκο αέρα, καθορίζοντας τα 90s και δίνοντας έμπνευση σε μελλοντικές σειρές, όπως το επίσης καθοριστικό για την επόμενη γενιά, "Girls" της Λένα Ντάναμ

"Freaks and Geeks"

 
6. "Freaks and Geeks" (NBC, 1999-2000)

Η σειρά που έφερε το περιθώριο σε πρώτο πλάνο. Η άχαρη και δύσκολη εφηβεία μέσα από τα μάτια των "freaks" και των "geeks", σε μια ντραμεντί που ξεχωρίζει για το συναίσθημα και την τρυφερότητά της προς ένα μάτσο χαομένων παιδιών τα οποία στρέφονται το ένα στο άλλο για κατανόηση. Πριν γίνουν γνωστοί στο Χόλιγουντ, η Λίντα Καρντελίνι, ο Τζέιμς Φράνκο, ο Σεθ Ρόγκεν, ο Τζέισον Σίγκελ και η Μπίζι Φίλιπς συμμετείχαν σε μια από τις πρώτες τηλεοπτικές δουλειές του αγαπημένου Τζαντ Άπατοου, ανοίγωντας χώρο στην τηλεόραση για ένα νέο είδος πρωταγωνιστικών χαρακτήρων.

"The Sopranos"

5. "The Sopranos" (HBO, 1999-2007)

Ο Τόνι Σοπράνο του Τζέιμς Γκαντολφίνι θεωρείται από πολλούς ο τηλεοπτικός χαρακτήρας που ανέτρεψε τα δεδομένα της τηλεοπτικής αφήγησης, καθιστώντας το "The Sopranos" το πρώτο βαθιά ψυχογραφικό δράμα και, ενδεχομένως, την καλύτερη σειρά όλων των εποχών. Ένας πατριάρχης μαφιόζος που διοικεί υπόγεια το Νιου Τζέρσι υποφέρει από κρίσεις άγχους τις οποίες προσπαθεί να εξηγήσει και να διαχειριστεί μέσω της ψυχοθεραπείας. Ο σύνθετος ανθρώπινος ψυχισμός, οι παθολογικοί οικογενειακοί δεσμοί και οι έννοιες του ανδρισμού, της τιμής και της εξουσίας εξετάζονται λεπτομερώς σε ένα βίαιο αλλά εθιστικό δράμα που έστρωσε το έδαφος για πολλά που ακολούθησαν.

"The Wire"

4. "The Wire" (HBO, 2002-2008)

Το "Τhe Wire" διεκδικεί μαζί με το "Sopranos" και το "Mad Men" τον τίτλο της καλύτερης σειράς στην ιστορία της τηλεόρασης. Βασισμένο στις ιστορίες πραγματικών προσώπων που κατέγραψε ο δημιουργός Ντέιβιντ Σάιμον ως πρώην ρεπόρτερ στους δρόμους της Βαλτιμόρης, το "The Wire" χρησιμοποιεί κάθε σεζόν για να εμβαθύνει σε ξεχωριστά σημεία του προβληματικού αμερικανικού συστήματος. Η σειρά προσεγγίζει τις θεματικές της -το αμερικανικό λιμενικό, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη δημοσιογραφία, την πολιτική, την παιδεία- σε συνάρτηση με την προσωπική διαδρομή ενός αστυνομικού ντετέκτιβ, συνδυάζοντας τον ρεαλισμό που προσφέρει η μοναδική εκ των έσω ματιά του δημιουργού με τους ορίζοντες που ανοίγει η μυθοπλασία. 

"30 Rock"

3. "30 Rock" (NBC, 2006-2013)

H ευφυΐα της Τίνα Φέι σε όλο της το μεγαλείο. Η σπουδαία κωμικός και συγγραφέας συγκεντρώνει τις εμπειρίες που βίωσε ως επικεφαλής σεναριογράφος του Saturday Night Live και το αποτέλεσμα πρόκειται για μία σατιρική sit-com που σχολιάζει με αιχμηρό χιούμορ την βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Πολυβραβευμένο και πολυσχολιασμένο, το "30 Rock" διατηρεί την τόλμη και την επικαιρότητά του δέκα χρόνια μετά το φινάλε του, αποτελώντας παράδειγμα κωμικής δεξιοτεχνίας και απόδειξη πως το αμφιλεγόμενο "write what you know" αποφέρει, τελικά, καρπούς.

"Mad Men"

2. "Mad Men" (AMC, 2007-2015)

Αναγνωρίζουμε πως χωρίς τον Τόνι Σοπράνο, δε θα υπήρχε, μάλλον ο Ντον Ντρέιπερ. Όμως το "Μad Men" πατά στα χνάρια των "Sopranos" και "The Wire" για να ξεκλειδώσει μια νέα πίστα στο παιχνίδι της τηλεοπτικής μυθοπλασίας και του character-building, του οποίου αναδεικνύεται νικητής. Ένας μοναδικά ιντριγκαδόρικος χαρακτήρας, ένας ταυτόχρονα ήρωας και αντί-ήρωας, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την συμπόνια κανενός και παρ' όλα αυτά την κερδίζει. Το "Μad Men" πρόκειται για την επιτομή της Χρυσής Εποχής της Τηλεόρασης, με την έννοια της ταυτότητας να στέκεται στον πυρήνα ενός βραδύκαυστου δράματος εποχής που διεισδύει παράλληλα στα έγκατα των αμερικανικών 60s, των έμφυλων σχέσεων και της πάντα debatable έννοιας της ηθικής. 

"Breaking Bad"

1. "Breaking Bad" (AMC, 2008-2013)

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτό το κράμα εγληματικού δράματος, θρίλερ και μαύρης κωμωδίας που καθήλωσε ένα παγκόσμιο κοινό και κέρδισε διθυραμβικές κριτικές για το αφηγηματικό του στυλ, τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες και τη φωτογραφία του. Από τα πιο αγαπημένα πρωταγωνιστικά δίδυμα της σύγχρονης τηλεόρασης, ο Γουόλτερ Γουάιτ του Μπράιαν Κράνστον και ο Τζέσι Πίνκμαν του Άαρον Πολ αναπτύσσουν μία από τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις που έχουμε δει στην μικρή οθόνη, σε μια σειρά που διακρίνεται τόσο για το περιεχόμενο όσο και το φορμά της, με τα cliff-hanger επεισόδια διάχυτα στις πέντε καθηλωτικές σεζόν της. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Μάιος στο Netflix με "Maestro" και πολλά ακόμα

Μάιος στο Netflix με Xριστόφορο Παπακαλιάτη, φρέσκιες σειρές, πολυαναμενόμενες ταινίες και σύγχρονα ντοκιμαντέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζονται στην ΤV τις ημέρες του Πάσχα

Βραβευμένα φιλμ, peak ελληνικό σινεμά και αγαπημένα animation, έρχονται από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη (2/5), μέχρι Τετάρτη του Πάσχα (8/5) στα ελληνικά κανάλια.

"Underwonder": Βουτιά στα αθέατα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV

Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD ανήμερα του Πάσχα και υπόσχεται ένα επιστημονικό και ψυχαγωγικό ταξίδι κινηματογραφικής αισθητικής.

Όλα όσα θα δούμε τον Μάιο στο Disney+

Nέα ντοκιμαντέρ, πρωτότυπο περιεχόμενο και χιλιάδες τίτλοι Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, έρχονται σύντομα στην streaming πλατφόρμα.

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.