Η τηλεόραση τιμά την 28η Οκτωβρίου

Από τις 26 ως τις 29 Οκτωβρίου, η ελληνική τηλεόραση τιμά την μεγάλη επέτειο μέσα από ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές. Δείτε την αναλυτική λίστα.

to be or not to be 'Να ζει κανείς ή να μη ζει'

Ταινίες


"Διωγμός" (1964)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 
Βρισκόμαστε στα 1942, στα μέσα της Γερμανικής Κατοχής, σ’ ένα νησί απέναντι στα μικρασιατικά παράλια, όπου μια ώριμη γυναίκα, η Κατερίνα Ροδέλη, περιθάλπει έναν τραυματία αγωνιστή της Αντίστασης, τον επονομαζόμενο Κανάρη. Στη μνήμη της ζωντανεύουν εικόνες από το παρελθόν, ο πανικός της Μικρασιατικής Καταστροφής και ειδικά της εισόδου των Τσετών στο χωριό της. Εκεί έχασε τον τρίχρονο γιο της, τον Κωνσταντή, τον οποίο δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί. Όμως, ο μαυραγορίτης μπακάλης του χωριού την καταδίδει στους Γερμανούς και μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί, μαζί με τον τραυματία κι ένα βαρκάκι περνούν στις τουρκικές ακτές, για να βρεθούν αμέσως κλεισμένοι σ’ έναν καταυλισμό φυγάδων. Διοικητής του είναι ένας σκληρός ανθυπολοχαγός, ο Οσέν, που εξαγοράζεται από το αγγλικό προξενείο της Σμύρνης για να μεταφέρει τους φυγάδες στην Αίγυπτο. Αλλά και οι Γερμανοί διεκδικούν τον φυγάδα, και τα γεγονότα που ακολουθούν οδηγούν, τον μεν Κανάρη στην ελευθερία, τη δε Κατερίνα στον θάνατο και μάλιστα, στην αγκαλιά του Οσέν που δεν είναι άλλος από το προ εικοσαετίας χαμένο παιδί της, τον Κωνσταντή.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ2 την Παρασκευή 27/10 στις 15.30.

oi germanoi ksanarxontai

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται" (1948)

Ο Θόδωρος, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, έχει απογοητευθεί και πικραθεί από τα εμφύλια πάθη που ταλανίζουν τη χώρα, ενόσω οι μνήμες από την τυραννική γερμανική κατοχή είναι ακόμα νωπές. Μια μέρα, βλέπει στον ύπνο του πως οι Γερμανοί ξανάρχονται φέρνοντας μαζί τους όλους τους κινδύνους, τα δεινά και τις κακουχίες του πρόσφατου παρελθόντος. Ξυπνώντας ανακουφίζεται, αλλά η πικρία του για τον νέο εφιάλτη που ζει η χώρα παραμένει.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 28/10 στη 13.00.

οι γενναιοι

"Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές" (1973)

Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, η κυρία Δήμητρα, χήρα του αεροπόρου Νικηφόρου Αυγέρη, ζει με την κόρη της Νατάσα και την πεθερά της. Μια μέρα συναντά τυχαία τον σαλταδόρο Χάρη, ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά με τον μακαρίτη άνδρα της και του ζητεί να παίξει τον ρόλο του συζύγου της για χάρη της κόρης της. Ο Χάρης δέχεται και για κάποιο διάστημα ζουν μαζί. Όμως, οι Γερμανοί, πιστεύοντας ότι είναι ο πραγματικός Αυγέρης, τον συλλαμβάνουν. Εκείνος δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή του, αλλά τελικά κατορθώνει να δραπετεύσει και να επιβιώσει – ως Αυγέρης πλέον.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 28/10 στις 14.30.

προδοσια

"Προδοσία" (1964)

Ένας Γερμανός αξιωματικός στην Ελλάδα, όταν μαθαίνει ότι η αγαπημένη του είναι Εβραία, την προδίδει στην Γκεστάπο, για να μετατραπεί η ζωή του σε κόλαση από τις τύψεις.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 28/10 στις 22.00.

kalavrita

"Καλάβρυτα 1943" (2021)

Πολεμικό δράμα με θέμα το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, που διαπράχθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, τον Δεκέμβριο του 1943. Ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος διηγείται τα γεγονότα στη Γερμανίδα δικηγόρο, που έχει αναλάβει να αποκρούσει τις ελληνικές αξιώσεις αποζημίωσης των θυμάτων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται και τα τεκμήρια για τον βίαιο αφανισμό περίπου εφτακοσίων Ελλήνων πληθαίνουν, φέρνοντας την ηρωίδα προ των ιστορικών ευθυνών των προγόνων της. Στην ταινία "Καλάβρυτα 1943", ο Μαξ φον Σίντοφ πραγματοποίησε την τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση. Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 28/10 στις 23.00.

ouranos

"Ουρανός" (1962)

Ο πόλεμος της Αλβανίας μέσα από την προσωπική περίπτωση διάφορων ανώνυμων φαντάρων που ποτέ δεν επέστρεψαν. Σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου, η ταινία βασίστηκε σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στο χωριό Δρυόβουνο του νομού Κοζάνης. O "Ουρανός” είναι για πολλούς μια από τις κορυφαίες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Προβάλλεται στη ΒΟΥΛΗ το Σάββατο 28/10 στις 23.00.

the reader

"Σφραγισμένα Χείλη" (2008)

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ένας 15χρονος ερωτεύεται την κατά πολύ μεγαλύτερή του Χάνα, η οποία όμως εξαφανίζεται ξαφνικά. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο νεαρός θα αναγνωρίσει τη Χάνα ως κατηγορούμενη σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.
Προβάλλεται στο ΣΚΑΪ το Σάββατο 28/10 στις 23.45 και την Κυριακή 29/10 στις 02.15.

papanikoolis

"Υποβρύχιο Παπανικολής" (1971)

Η ιστορία του υποβρυχίου "Παπανικολής" και η δράση του κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο κυβερνήτης Μίλτος Ιατρίδης και ο υποπλοίαρχος Βασίλης Ασλάνογλου οδηγούν το σκάφος σε περιπολία στα στενά του Οτράντο. Εντοπίζουν μια ιταλική νηοπομπή και της επιτίθενται, βυθίζοντας τρία πλοία. Ο ιταλικός στόλος της Αδριατικής καταδιώκει το υποβρύχιο, αλλά ο "Παπανικολής" επιστρέφει τελικά στη βάση του.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 29/10 στη 13.00.

το νησι

"Το νησί των γενναίων" (1959)

Ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο Μανώλης, φτάνει στην Κρήτη, αμέσως μετά την πτώση της στα χέρια των Γερμανών. Σε συνεργασία με αντάρτες και συμμάχους Άγγλους σαμποτέρ και υπό την ηγεσία του λοχαγού Τζον, συμμετέχει σε σαμποτάζ εγκαταστάσεων των ναζί. Τότε γνωρίζει και τη Μαρία, που βοηθάει στην Αντίσταση.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ2 την Κυριακή 29/10 στις 14.30.

aftoi pou milisan me ton thanato

"Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο" (1970)

Μια παρέα φοιτητών μαθαίνει τα νέα για την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στο τέλος μιας κεφάτης, εορταστικής βραδιάς. Ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας και ο Πάνος φεύγουν αμέσως για το μέτωπο. Τους ακολουθεί η Μάρθα, ως εθελόντρια νοσοκόμα με μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, όπου, συμπωματικά, ο Κώστας νοσηλεύεται τραυματισμένος. Λίγους μήνες αργότερα, στην Αθήνα, η παρέα συμμετέχει σε μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία ο Κώστας δεν γίνεται δεκτός λόγω των φιλογερμανικών φρονημάτων του πατέρα του. Όταν η οικογένειά του αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, αποφασίζει να εργαστεί για τη Γκεστάπο ως μεταφραστής.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 29/10 στις 20.15.

να ζει κανεις

"Να ζει κανείς ή να μη ζει" (1942)

Αριστουργηματική κωμωδία του Ερνστ Λιούμπιτς. Μια ανελέητη, ξεκαρδιστική, βαθιά πολιτική και ακόμη πιο βαθιά ανθρώπινη αντιφασιστική σάτιρα, που γυρίστηκε εν καιρώ πολέμου.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Κυριακή 29/10 στις 22.30.

Τηλεοπτικές σειρές

the lesson

"Το μάθημα" (The Lesson) 

Μια πολιτική συζήτηση μεταξύ του Amir, ενός 43χρονου καθηγητή πολιτικής αγωγής και της Lian, μιας 17χρονης μαθήτριας μετατρέπεται σε μια συναισθηματική σύγκρουση που επεκτείνεται εκτός των ορίων της σχολικής τάξης. Σε μια διαμάχη για τη δικαιοσύνη, τόσο ο Amir όσο και η Lian, δεν θα υποχωρήσουν, ακόμα κι όταν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και έχουν καταστροφικό τίμημα που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Παρακολουθούμε την αντιπαράθεση τους από την τάξη σε ολόκληρο το σχολείο, μετά σε όλη την κοινότητα, στα μέσα ενημέρωσης και στην εκρηκτική πολιτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει σήμερα το Ισραήλ. Καθώς η διαφωνία κλιμακώνεται, η σειρά βουτά βαθιά κάτω από την επιφάνεια για να αποκαλύψει τις πληγές που αιμορραγούν στις καρδιές και των δύο πρωταγωνιστών.
Η σειρά, 6 ωριαίων επεισοδίων, είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Ανάμεσα στα άλλα έχει λάβει βραβείο καλύτερης σειράς και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Σειρών των Καννών, το 2022 και βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς της Ισραηλινής Τηλεοπτικής Ακαδημίας το 2023.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 27/10 στις 21.00.

"Αστρίντ και Ραφαέλ" (Bright Minds/ Astrid et Raphaëlle)

Ένα συναρπαστικό αστυνομικό δράμα, που ακολουθεί την Αστρίντ Νιλσέν, η οποία είναι στο φάσμα του αυτισμού και εργάζεται στο Τμήμα Αρχείων της αστυνομίας. Ωστόσο, το μυαλό της κάνει θαύματα, καθώς έχει εξαιρετική μνήμη και είναι γρήγορη και αποτελεσματική στην ανάλυση αρχείων. Με πάθος για περίπλοκες υποθέσεις, το ταλέντο της δεν περνά απαρατήρητο καθώς η διοικητής του Εγκληματολογικού Ραφαέλ Κοστ, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την ικανότητα της Αστρίντ προς όφελός της. Οι δύο γυναίκες είναι διαφορετικές και όμοιες αρκετά ώστε να τις κάνουν ένα δίδυμο που θα θεωρούνταν πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε έρευνα.
Μια γαλλοβελγική συμπαραγωγή που θα εκπλήξει ευχάριστα το κοινό χάρη στο ασυνήθιστο ζευγάρι πρωταγωνιστών και την ικανότητά τους να λύνουν ακόμη και τις πιο περίπλοκες αστυνομικές υποθέσεις.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 27/10 στις 22.00.

"Μαύρη Χρυσαλίδα" 

Κεντρικός χαρακτήρας της κοινωνικής-ιστορικής σειράς του αρχείου της ΕΡΤ, είναι η Ναταλία φον Κράουζε, χήρα του Γερμανού στρατηγού και βαρόνου φον Κράουζε, που "έπαιζε" έναν διπλό ρόλο πληροφοριοδότη μεταξύ της αντικατασκοπίας του Γ΄ Ράιχ και της Αντίστασης.
Το 9ο και 10ο επεισόδιο προβάλλονται στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 28/10 στις 19.00, και την Κυριακή 29/10 προβάλλονται την ίδια ώρα το 11ο και 12ο επεισόδιο.

Ντοκιμαντέρ

mnimes petrosan

"Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…"

Η τεσσάρων επεισοδίων σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία.
Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο "Τι πάει να πει πόλεμος;" προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 26/10 στις 21.00.

"Η Πορεία προς τη Ρώμη" (Operation March On Rome) 

Η Πορεία προς στη Ρώμη ήταν μια οργανωμένη μαζική διαδήλωση και ένα πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 1922, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος (PNF) του Μπενίτο Μουσολίνι. Όταν φασίστες, διαδηλωτές και Μελανοχίτωνες μπήκαν στη Ρώμη στις 28 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα θέλησε να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, αλλά δεν έλαβε την έγκριση του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Γ’. Την επόμενη ημέρα, ο βασιλιάς διόρισε τον Μουσολίνι πρωθυπουργό, μεταφέροντας έτσι την πολιτική εξουσία στους φασίστες χωρίς ένοπλες συγκρούσεις.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 26/10 στις 22.00.

i propaganda tou hitler

"O μηχανισμός προπαγάνδας του Χίλτερ" (Hitler’s Propaganda Machine)

Αυτή η συναρπαστική σειρά αφηγείται την ιστορία μίας από τις πιο περιεκτικές, πιο εκτεταμένες και πιο επιτυχείς εκστρατείες μάρκετινγκ στη σύγχρονη ιστορία: την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Μια εκστρατεία που τροφοδοτήθηκε από την αριστοτεχνική χρήση τεχνικών προπαγάνδας, οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω της δυσαρέσκειας του γερμανικού λαού. Η σειρά αναλύει όλα τα στοιχεία, από τον συμβολισμό και τη ρητορική έως τον κινηματογράφο και τα μέσα ενημέρωσης, όπως αυτά δημιουργήθηκαν και ερμηνεύτηκαν υπό το διεστραμμένο πρίσμα του μηχανισμού προπαγάνδας του Χίτλερ.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 26/10 στις 23.00.

cheating hitler

"Ξεγελώντας τον Χίτλερ" (Cheating Hitler: Surviving The Holocaust)

Το ταξίδι τριών Καναδών επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις πατρίδες τους, στα σημεία εκτέλεσης, στις κρυψώνες, αλλά και στα αρχεία σε αναζήτηση στοιχείων του παρελθόντος τους. Ο Μάξγουελ αναρωτιέται τι απέγινε το μωρό που έσωσε σ’ ένα δάσος το 1943. Η Έλεν θέλει να ανακαλύψει τη μοίρα του αδερφού της. Η Ρόουζ εντοπίζει τα τελευταία ίχνη της γυναίκας που της έσωσε τη ζωή. Οι επιζήσαντες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ ενηλικιώθηκαν την εποχή του Ολοκαυτώματος και νιώθουν το ιστορικό βάρος που κουβαλούν, γνωρίζοντας ότι αποτελούν τον τελευταίο εναπομείναντα κρίκο.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 το Σάββατο 28/10 στις 22.30.

"Το Λημέρι του Λύκου" (Hitler’s Eastern Headquarters: The Wolf’s Lair)

Κάθε χρόνο τουρίστες επισκέπτονται το Ράστενμπουργκ στην Πολωνία για να δουν από κοντά "Το Λημέρι του Λύκου", όπως ονομάζονταν τα μεγαλύτερα κεντρικά γραφεία του Φίρερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία κατασκευής αυτού του μέρους και περιγράφει τη δομή εξουσίας του Εθνικό-σοσιαλιστικού κράτους στη διάρκεια της εκστρατείας κατά της Ρωσίας. Το Λημέρι του Λύκου ήταν οργανωμένο σαν μια μικρή πόλη, όπου κατοικούσαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Δεν ήταν απλά το κέντρο του γερμανικού στρατού, αλλά η τοποθεσία όπου λαμβάνονταν σημαντικές πολεμικές και στρατηγικές αποφάσεις κι όπου γίνονταν συζητήσεις ανάμεσα στους Στρατηγούς των Ες-Ες.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 το Σάββατο 28/10 στη 01.00.

musollini

"Μουσολίνι, ο πρώτος φασίστας" (Mussolini, The First Fascist)

Πριν από έναν αιώνα, μετά την πορεία προς τη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία. Τη διατήρησε μέχρι και τον θάνατό του το 1945, εγκαθιδρύοντας μια ολοκληρωτική δικτατορία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.Με τη συμβολή της ιστορικού Μαρί-Αν Ματάρ-Μπονούτσι το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πορτρέτο ενός από τους πιο διάσημους δικτάτορες του 20ου αιώνα, χρησιμοποιώντας σπάνια πλάνα και μοναδικές αφηγήσεις από τους τελευταίους μάρτυρες της εποχής.
Προβάλλεται στην ΕΡΤ3 την Κυριακή 29/10 στις 00.10.

Εκπομπές 
 

365

Την Παρασκευή 27/10 στις 21:00, μεταδίδεται στην ΕΡΤ2 η εκπομπή "Μηχανή του χρόνου" με τον Χρίστο Βασιλόπουλο η οποία παρουσιάζει τη "γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών". Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κωνσταντίνος Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος, Σταύρος Δορδανάς, Βασίλης Αναστασόπουλος, Αντρέας Καστάνης, Γιώργος Μέρμηγκας, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο διοικητής του Ρούπελ, Σαρρής Αδάμ, ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Κοτρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -συνταγματάρχης ε.α. Βασίλης Νικόλτσιος, ο λοχίας Νίκος Κυρμπάσης, καθώς και οι συγγενείς μαχητών, Αθανάσιος Τζούμας, Μιχάλης Δαβάκης, Γιώργος Σφακιανός και Ηλίας Παπαμιχαήλ.

To Σάββατο 28/10 στις 16:00, θα μεταδοθεί από το ERTNEWS η εκπομπή "365 στιγμές" με τη Σοφία Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες του αντιτορπιλικού "Αδρίας" και του καταδρομικού "Έλλη". Ένα πλοίο που βυθίζεται απρόκλητα, ένα πλοίο που διασχίζει το φλεγόμενο Αιγαίο χωρίς πλώρη, δύο ιστορικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που σημάδεψαν την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που είδαν και έζησαν τα γεγονότα, αλλά και μέσα από τις ανακαλύψεις δυτών που έφεραν στο φως την άγνωστη τύχη τους.
(Σε επανάληψη από την ΕΡΤ1 την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 24:00 και από το ΕΡΤNEWS τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 22:00)

Η νέα μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1, "Νύχτα Στάσου" κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/10 στις 21.00. Οι παρουσιαστές Μελίνα Ασλανίδου και Χρήστος Νικολόπουλος μοιράζονται ιστορίες τραγουδιών της εποχής και υποδέχονται τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει "Ρεμπέτικα της Κατοχής", η Λίνα Νικολακοπούλου συνομιλεί με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, ο οποίος μας μεταφέρει τις αναμνήσεις του από την κατεχόμενη Αθήνα, ο Γιάννης Διονυσίου και η Ασπασία Στρατηγού τραγουδούν υπέροχα λαϊκά, ενώ η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη ερμηνεύει "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά". Ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης μάς μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης ανοίγει το κουτούκι "Ουζερί Τσιτσάνη" και από το 1942 έως το 1946 γράφει μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του. "Η Κατοχή είναι η καρδιά του λαϊκού τραγουδιού" έλεγε. Στην παρέα της εκπομπής, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Αποστόλης Τότσικας, και ο Τάσος Γιαννόπουλος, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στη σειρά της ΕΡΤ "Ηλέκτρα". 

Στην ΕΡΤ2, την Κυριακή 29/10 στις 07:00, μεταδίδεται το επεισόδιο-αφιέρωμα στη "Σοφία Βέμπο" από τη σειρά "Εκπομπές που αγάπησα" από το Αρχείο της ΕΡΤ. Στην ιστορική μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων ζούσε η Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης – εκεί μεγάλωσε και ο Φρέντυ Γερμανός. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό, της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Χαρακτηρίστηκε "τραγουδίστρια της νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στο σπίτι της ερμηνεύτριας, η οποία ξεφυλλίζοντας της σελίδες της Ιστορίας, μιλάει για την καριέρα της, που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονται με πατριωτικούς στίχους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.