H δυναμική επιστροφή της μυθοπλασίας στην εγχώρια τηλεόραση

Υποδεχόμαστε τη φθινοπωρινή σεζόν με μία πληθώρα νέων σειρών μυθοπλασίας που συνθέτουν ένα ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο αλλιώτικο και εμπλουτισμένο.

milky way

Μια σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης αρκεί για να υπενθυμίσει πως η μυθοπλασία είχε ανέκαθεν χώρο στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά και σπουδαία απήχηση στο ελληνικό κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε μάλιστα, πως κάπου μεταξύ 1990 και 2010 η μυθοπλασία διανύει την "χρυσή εποχή" της - από τους "Απαράδεκτους", τα "Εγκλήματα" και τους "Δύο Ξένους" μέχρι το "Είσαι το ταίρι μου" και το "Σαββατογεννημένες". Πρόκειται για δύο δεκαετίες ταυτισμένες με την κωμωδία, με τηλεοπτικούς χαρακτήρες και ατάκες που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική ποπ κουλτούρα δίνοντας νέο νόημα στην έννοια του "καλτ". Όμως στο φινάλε της περιόδου αυτής, το 2010, "σκάει" σαν βόμβα "Το Νησί", μία από τις μεγαλύτερες σειρές που έχει δει η ελληνική τηλεόραση και δείγμα άρτιας μορφής τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Η σπουδαία δραματική σειρά του MEGA έθεσε τον πήχη για το είδος, αγγίζοντας ένα ποιοτικό επίπεδο που εγκαταλείφθηκε για χρόνια. Τώρα, το ελληνικό κοινό ετοιμάζεται να το ξαναθυμηθεί.

Μετά από μία φτωχότερη ποσοτικά τηλεοπτική δεκαετία, αποτέλεσμα κυρίως οικονομικών λόγων, βλέπουμε τη μυθοπλασία να επανέρχεται δυναμικά. Με τις "Άγριες Μέλισσες" (2019-2022) να έχουν κάνει την αρχή, η ελληνική τηλεόραση επενδύει (γενναιόδωρα) και πάλι στη μυθοπλασία, καθώς μία πληθώρα νέων σειρών υψηλών προδιαγραφών εμπλουτίζει τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Και αν τα 90s και 00s ανέδειξαν την κωμωδία ως το επικρατέστερο και πιο αγαπητό είδος, αυτήν τη φορά τα φώτα πέφτουν στο δράμα -συγκεκριμένα στις σειρές εποχής και στις μεταφορές λογοτεχνικών έργων- ενώ ξεχωρίζουν πρωτότυπες και σύγχρονες κωμικές σειρές, αλλά και δύο μίνι σειρές που τολμούν να "αγγίξουν" την σημερινή πραγματικότητα (ακόμα κι αν πονάει).

παραλία

Στα γνώριμα ελληνικά κωμικά βήματα έρχονται να πατήσουν οι σειρές της ΕΡΤ1 "Στα Σύρματα", "3ος όροφος" και το "Φόνοι στο καμπαναριό" του Alpha, οι οποίες επιστρατεύουν ονόματα ταυτισμένα με το είδος (Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ρένια Λουιζίδου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου). Μια από τις λίγες απόπειρες προσέγγισης του μεικτού είδους "dramedy" έρχεται με το "Ο πρώτος από εμάς" (ΑΝΤ1), βασισμένο στην αργεντίνικη σειρά "The First of Us", ενώ δύο πρωτότυπες μίνι σειρές υπόσχονται να φέρουν στην TV έναν εντελώς νέο αέρα, χάρη στη σύγχρονη κινηματογραφική αισθητική τους. Ο λόγος για την "Έρημη Χώρα" του Γιώργου Γκικαπέππα (ΕΡΤ1), και το "Milky Way" του Βασίλη Κεκάτου (ΜΕGA).  

Με εξαίρεση τις παραπάνω, οι περισσότερες σειρές που θα δούμε φέτος δεν αφορούν το σήμερα, αλλά μας μεταφέρουν σε προηγούμενες δεκαετίες αναπαριστώντας την Ελλάδα του εκάστοτε "τότε": "Η Παραλία" (ΕΡΤ1), βασισμένη στο "Κορίτσι με το σαλιγκάρι" της Πηνελόπης Κουρτζή, και "Το Ναυάγιο" (ΜEGA), βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα του ’60, "Το Προξενιό της Ιουλίας" (ALPHA), βασισμένο στην ιστορία του Γιώργου Πολίτη, και οι "Ψυχοκόρες" (ΑΝΤ1) στο ’50 και "Οι Πανθέοι" (ΣΚΑΪ) του λογοτεχνικού κόσμου του Τάσου Αθανασιάδη, στο ’40. Ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα γίνεται από την "Μάγισσα" (ΑΝΤ1), μία ιστορία που διαδραματίζεται το 1817 στη Μάνη. Γιατί το παρελθόν αποτελεί δέλεαρ τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τον μέσο Έλληνα θεατή; Σε τι είδους κοινό απευθύνεται η ελληνική τηλεόραση και με ποιον σκοπό; Ποια είναι τα ρίσκα αυτής της τάσης;

ψυχοκόρες

Mε το streaming να αποδεικνύεται αναπόφευκτα το μέλλον των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών μέσων, η ελληνική τηλεόραση προσαρμόζεται ανάλογα. Από άποψη μορφής, οι φετινές παραγωγές είναι ακριβές, προσεγμένες και ποιοτικές, δηλαδή στυλιζαρισμένες έτσι ώστε να μπορέσουν ενδεχομένως να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό μέσω του streaming (μετά το "Maestro", γιατί όχι;). Όμως όσο σύγχρονη κι αν είναι η υφή τους -το τεχνικό κομμάτι, το σκηνογραφικό- το περιεχόμενο παραμένει στραμμένο στο παρελθόν. Με τις νεότερες γενιές προσκολλημένες στο Netflix και άλλες πλατφόρμες του είδους, μένουν να κοιτάζουν την οθόνη της τηλεόρασης οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, δηλαδή θεατές μεγαλύτερης ηλικίας. Γι’ αυτό και σκοπός είναι να τους παρουσιαστεί ένας κόσμος γνώριμος η έστω οικείος, ένα ελληνικό παρελθόν που βίωσαν είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους, αλλά ίσως και ένας καθησυχαστικός αποπροσανατολισμός: "αγνοείστε το τώρα, ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας, ξεχαστείτε". Προτροπές ανά στιγμές αναγκαίες, και ταυτόχρονα επικίνδυνες.

Παρ’ ότι το παρελθόν αποτελεί εργαλείο στη διαδικασία κατανόησης του παρόντος, η αναπαράσταση κοινωνικών συνθηκών που έχουν καταστρέψει ζωές -κατά κύριο λόγο γυναικείες- κρύβει μεγάλα ρίσκα, ακόμα και στην μορφή μυθοπλασίας. Η θέαση μίας συγκεκριμένης έμφυλης δυναμικής, το άκουσμα του πατριαρχικού αφηγήματος, εύκολα ανακυκλώνουν και επιβεβαιώνουν ιδέες τις οποίες προσπαθούμε χρόνια να "ξεφορτωθούμε". Γι’ αυτό και η οπτική παίζει καθοριστικό ρόλο. Θα καταφέρουν οι νέες αυτές σειρές να σταθούν κριτικά απέναντι στην πραγματικότητα που παρουσιάζουν; Ή θα καπηλευθούν την ίντριγκα και το προσωπικό δράμα που πηγάζει από αυτήν, καταλήγοντας στην ωραιοποίησή της; Μένει να το ανακαλύψουμε.

Που και πότε θα δούμε την κάθε σειρά:
"Στα σύρματα" (ΕΡΤ1): Πρεμιέρα στις 22 Σεπτεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:45
"3ος όροφος" (ΕΡΤ1): Πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου και κάθε μέρα στις 21:20
"Φόνοι στο καμπαναριό" (ALPHA): Έρχεται τη νέα σεζόν
"Ο πρώτος από εμάς" (ANT1): Πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίο στις 22.30
"Έρημη χώρα" (ΕΡΤ1, ERTFLIX): Έρχεται τη νέα σεζόν 
"Milky Way" (MEGA, Vodafone TV): Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου
"Η παραλία" (EΡΤ1): Καθημερινά στις 22.45
"Το προξενιό της Ιουλίας" (ALPHA): Έρχεται τον Οκτώβριο

"Η μάγισσα" (ANT1): Πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου στις 21.00
"Ψυχοκόρες" (ANT1, ΑntennaPlus): Διαθέσιμη στον ΑΝΤ1+, έρχεται στον ΑΝΤ1
"Το ναυάγιο" (MEGA): Έρχεται τη νέα σεζόν 
"Οι Πανθέοι" (ΣΚΑΪ): Πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου στις 21.00

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.