Η ΕΡΤ αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο

Αυτήν την εβδομάδα, η ΕΡΤ2 και το αρχείο της ΕΡΤ προσφέρουν ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον αγαπημένο Έλληνα συνθέτη που μας άφησε το Σάββατο, 10 Ιουνίου σε ηλικία των 84.

μαρκόπουλος

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιάννη Μαρκόπουλου και μεταδίδει σε επανάληψη από την ΕΡΤ2 την εκπομπή "Μονόγραμμα" που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό-συνθέτη τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 στις 20:00. Επίσης, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στις 19:00, η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει μαγνητοσκοπημένη τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Ακόμη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιάννη Μαρκόπουλου, που μεταδόθηκε το 1974.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: "Γιάννης Μαρκόπουλος (1939-2023)", Α’ & Β’ Μέρος 


Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, 20:00, ΕΡΤ2

Στον σπουδαίο δημιουργό-συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που "έφυγε" από κοντά μας το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, είναι αφιερωμένα τα δύο μέρη της εκπομπής "Μονόγραμμα", που μεταδίδεται σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, από την ΕΡΤ2.

Ξεκινώντας από τη σφακιανή καταγωγή του, ο γνωστός συνθέτης μιλά για τον τόπο γέννησής του, την Ιεράπετρα, για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και για τη μετέπειτα πορεία του με τις μεγάλες και σημαντικές δημιουργίες στη μουσική και στο τραγούδι. Τα πρώτα ακούσματά του από τις θαυμάσιες μελωδίες της κρητικής μουσικής, η πρώτη δημιουργία σε ηλικία 11 ετών – τα "Μαλαματένια λόγια", η πορεία με τα έργα που τόσο αγαπήθηκαν ("Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Θητεία" κ.ά.) μέχρι τη "Λειτουργία του Ορφέα", αναφέρονται στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του συνθέτη.

Οι σχέσεις με τους Έλληνες ποιητές, η μελοποίηση καθοριστικών έργων τους, οι επιρροές από την κρητική και τη λαϊκή μουσική παράδοση αναφέρονται μαζί με τις σκέψεις του για την ελληνική μουσική στο σπάνιο αυτό ντοκιμαντέρ της μεγάλης πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου. Σπάνια ντοκουμέντα από συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμπληρώνουν το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του συνθέτη. Στα δύο μέρη της εκπομπής ακούγονται τα πιο γνωστά και σημαντικά έργα του, με ολοκλήρωση τη συναυλία "Λειτουργία του Ορφέα".


ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Γιάννης Μαρκόπουλος: "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"


Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, 19:00, ΕΡΤ2

Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας του Γιάννη Μαρκόπουλου, "Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007 στο θέατρο "Badminton", με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και αποτέλεσε κεντρική τιμητική εκδήλωση για το "Έτος Σολωμού".

Στον ρόλο της αφηγήτριας του έργου η μεγάλη μας τραγωδός Άννα Συνοδινού.
Συμμετέχει ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του ποιητή.
Ερμηνεύουν ο Μάριος Φραγκούλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Λάκης Χαλκιάς.

Συμμετέχουν, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, το σύνολο της Ορχήστρας "Παλίντονος Αρμονία", μέλη από τη Χορωδία της "Ιεράς Πόλεως" του Μεσολογγίου και το φωνητικό σύνολο "Εν Φωνές".

Αρχείο της ΕΡΤ


Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει  στα αφιερώματα του Αρχείου στο www.ert.gr  την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιάννη Μαρκόπουλου στον δημοσιογράφο Σ. Λιναρδάτο και στην εκπομπή "ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ" του 1974.

Η εκπομπή συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο στούντιο όπου ηχογραφεί τη νέα του δουλειά. Ο ίδιος, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, μιλά για τη συνεισφορά των τραγουδιών του στον αγώνα κατά της Δικτατορίας, για τη λογοκρισία της Χούντας πάνω στο μουσικό του έργο και το κλείσιμο των μπουάτ στην Πλάκα από το καθεστώς. Γίνεται, επίσης, λόγος για την απήχηση του έργου του στους νέους της εποχής στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας.

Ακόμη, ο συνθέτης αναφέρεται στη μελοποίηση ποιημάτων του  Γ. Σεφέρη μέσα από τα έργα του Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους (1973) και ο Ταρζάν. Σχολιάζει την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον ρόλο των καλλιτεχνών σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνισμό. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται πλάνα, στα οποία ο Γιάννης Μαρκόπουλος παίζει πιάνο και τραγουδά.

Βρείτε το λινκ για την εκπομπή εδώ:


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.