Η ΕΡΤ3 τιμά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ

Tο ολλανδικό ντοκιμαντέρ «Ιστορία του Γκέμεκερ» και το βρετανικό «Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς» θα προβληθού την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Gemmeker

Στις 27 Ιανουαρίου θα προβληθούν στο κανάλι της ΕΡΤ3 δύο ντοκιμαντέρ με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Τα ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

Gemmeker

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα αναμεταδοθεί η "Ιστορία του Γκέμεκερ". Το 1948 ο Άλμπερτ Γκέμεκερ, διοικητής του ολλανδικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, βρίσκεται σε μια αίθουσα ανακρίσεων απέναντι από έναν άνδρα που δεν γνωρίζει. Σύντομα αποκαλύπτεται πως ο ανακριτής του Γκέμεκερ έχει προσωπικούς λόγους να τον αναγκάσει να ομολογήσει για τη δράση του στη διάρκεια του πολέμου και τον εκτοπισμό 80.000 Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους που αποτελεί δραματική αναβίωση, βασισμένη στην καταγραφή της ανάκρισης του Γερμανού αξιωματικού των Ες-Ες Άλμπερτ Γκέμεκερ, πρώην διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, από τον επιζώντα του ίδιου στρατοπέδου, Μορίς Φράνκενχαους. Η αυθεντική ανάκριση πραγματοποιήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Γκέμεκερ περίμενε τη δίκη και την ποινή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Γκέμεκερ επέμενε πως δεν γνώριζε τι περίμενε τους Εβραίους και πως εκείνος απλώς εκτελούσε εντολές. Η ταινία είναι συγκινητική και αποκαλυπτική, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει αδημοσίευτο έως σήμερα υλικό βίντεο, από ένα δρομολόγιο εκτοπισμού που μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά στο πλαίσιο μιας ταινίας προώθησης για τη ζωή στο στρατόπεδο Βέστερμπορκ, υλικό που υπέστη πλήρη αποκατάσταση και χρωματισμό.

Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς


Στις 12.30 π.μ. θα προβληθεί το βρετανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, "Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς". Υπό το ναζιστικό καθεστώς, το παραμύθι της Χιονάτης και των Επτά Νάνων χρησιμοποιήθηκε για την αντισημιτική προπαγάνδα. Ο ηθοποιός Γουόργουικ Ντέηβις  παρουσιάζει την ιστορία των πραγματικών εφτά νάνων, της οικογένειας καλλιτεχνών Όβιτζ, οι οποίοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς γνώρισαν τον διαβόητο Γιόζεφ Μένγκελε και αποτέλεσαν υποκείμενα των βασανιστικών πειραμάτων του μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1944. Παράλληλα με την ιστορία των Όβιτζ, ο Γουόργουικ διηγείται το δικό του προσωπικό ταξίδι ως νάνου στον χώρο του θεάματος, σε μία συναρπαστική ιστορία ανθρώπινης αντοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

9 σειρές ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα σε συγκλονίσουν

Serial killers, αιμοβόρες συμμορίες και καρτέλ ναρκωτικών έρχονται στο Ertflix, σε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη σε αληθινά μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

13/05/2022

"Dreaming Walls": Ένα ντοκιμαντέρ -ωδή στη rock κουλτούρα

Chelsea Hotel: Το θρυλικό καταφύγιο των καλλιτεχνών και των beatniks αναβιώνει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε

Βραδιές ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Το "American Film Showcase" επιστρέφει στο Exile Room για μια σειρά προβολών επιλεγμένων αμερικανικών ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

"My Rembetika Blues": μια ταινία για τα ρεμπέτικα, τις ρίζες τους και τη σύνδεσή τους με το σήμερα

Η Μαρία Ζουρναζή εξηγεί μέσα από την ταινία τη "σωματική" σύνδεση που νιώθουμε με τα ρεμπέτικα, μέρος του DNA μας. Kαι ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει το score.

Πρισίλα Πρίσλεϊ: Η αντίδρασή της μετά την προβολή της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ

Η πρώην σύζυγος του βασιλιά του rock 'n' roll εξέφρασε την άποψή της για την ταινία του Μπαζ Λούρμαν.

Τι έρχεται στο Netflix τον Μάιο

Όλες οι νέες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που έρχονται στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix αυτόν τον μήνα.

Η τρίτη σεζόν του "Atlanta" είναι ένα αριστούργημα εξ ορισμού

O Ντόναλντ Γκλόβερ ξεπέρασε τον εαυτό του στην τελευταία σεζόν της σειράς που υπογράφει, αλλά ποιος δεν το περίμενε αυτό;