Το σκανδιναβικό μυστήριο που θα σε καθηλώσει έρχεται στην COSMOTE TV

Με την υπογραφή των Δανών μετρ του νουάρ, το «Βlinded: Those Who Kill» κάνει πρεμιέρα με οκτώ επεισόδια στα οποία μια παλιότερη υπόθεση δολοφονιών ανοίγει ξανά και αποκαλύπτει ότι κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Το σκανδιναβικό μυστήριο που θα σε καθηλώσει έρχεται στην COSMOTE TV

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μια καλή σειρά θυμίζει σε πολλά ένα καλό μυθιστόρημα. Αυτό φαίνεται να έχουν σαν οδηγό οι Σκανδιναβοί δημιουργοί, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια τα crime series τους έφτασαν να είναι αντάξια της ολοένα αναπτυσσόμενης αστυνομικής λογοτεχνικής παράδοσής τους. Βέβαια, τα αστυνομικά μυθιστορήματά τους βασίζονταν κυρίως σε πρωτοπόρους Βρετανούς του είδους, όπως η Αγκάθα Κρίστι, που άνοιξε από τους πρώτους το δρόμο για σελίδες γεμάτες αγωνιώδες μυστήριο. Στην τηλεόραση, όμως, οι Σκανδιναβοί είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά εδώ και αρκετά χρόνια, με τους υπόλοιπους να προσπαθούν να ράψουν στα μέτρα τους κομμάτια από αυτό το μαγικό «κάτι» που κάνει τους τηλεθεατές να διψούν για σειρές που συγκαταλέγονται στο «Nordic noir».

Μία από αυτές ήταν το 2011 και το δανέζικο «Those Who Kill», η μίνι σειρά που υπέγραψε ως δημιουργός και σεναριογράφος η συγγραφέας Έλσεμπεθ Έγκχολμ, και που το 2019 επέστρεψε με ανανεωμένο καστ και μια νέα, σκληρή και αιματοβαμμένη ιστορία με τον τίτλο «Darkness: Those Who Kill».

Στο reboot το οποίο είχε και τη σφραγίδα του BBC4 στην παραγωγή, οι νέοι χαρακτήρες του «Darkness» όπως η αστυνόμος Λουίζ παρουσιάστηκαν με πολύ δυνατά backstories – χαρακτηριστικό δείγμα της σκανδιναβικής αστυνομικής γραφής είναι η ανάπτυξη πολυσύνθετων κεντρικών (αντι)ηρώων που δεν θα κληθούν απλά να λύσουν το μυστήριο, αλλά αναπόφευκτα θα αναγκαστούν πολλές φορές να αντιμετωπίσουν κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, να αναθεωρήσουν προσωπικά πιστεύω και να πάνε κόντρα σε κάτι που μέχρι δευτερόλεπτα πριν φάνταζε ορθό ή να βρεθούν να κατανοούν και να δικαιολογούν καταστάσεις και γεγονότα στα οποία μέχρι πρότινος στέκονταν απέναντι.

Το σκανδιναβικό μυστήριο που θα σε καθηλώσει έρχεται στην COSMOTE TV - εικόνα 1

Μακριά λοιπόν από την (αμερικανικού κυρίως στυλ) «whodunnit» αφήγηση, οι σκανδιναβικές σειρές αναγάγουν το (καθόλου στιλιζαρισμένο) έγκλημα σε φιλοσοφικό ερώτημα, γοητεύοντας τους τηλεθεατές με μια πρωτόγνωρη αφηγηματική στιβαρότητα που θα τους οδηγήσει στην απάντηση-λύτρωση. Εδώ το σασπένς χτίζεται λιτά και μαεστρικά, με την αμίμητη σκοτεινή φωτογραφία να παίζει φυσικά σημαντικότατο ρόλο. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ο παγωμένος Βορράς του Nordic noir σε περικυκλώνει, και πριν καν να το καταλάβεις αναζητάς κι εσύ μαζί με τους ήρωες τις λύσεις πίσω από σύννεφα ομίχλης και όγκους χιονιού.

Με ένα τέτοιο φιλοσοφικό ερώτημα-έρευνα για δολοφονία που επιστρέφει από το παρελθόν έρχεται αντιμέτωπη και η αστυνόμος Λουίζ (Ναταλί Μαντουένιο) στο νέο σύμπαν του «Those Who Kill» που ξεχωρίζει από το πλούσιο πρόγραμμα πρεμιέρων του Μαρτίου στην COSMOTE TV. Στην δεύτερη σεζόν με τίτλο «Blinded: Those Who Kill» που έρχεται την Τρίτη 30/3 (23:00) αποκλειστικά στο COSMOTE SERIES HD, με διπλό επεισόδιο και αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη Σκανδιναβία, η Λουίζ θα εμπλακεί με προσωπικό κόστος σε μια άλυτη υπόθεση δολοφονιών που παραμένει ανοιχτή στα γραφεία της αστυνομίας εδώ και πέντε χρόνια.

Τρεις νεαροί δολοφονήθηκαν με χρονική απόσταση κάποιων μηνών αλλά με παρόμοιο τρόπο στο νησί Φουνέν της Δανίας, και οι δράστες παραμένουν ακόμα ελεύθεροι. Ο φάκελος των στυγερών δολοφονιών θα ανοίξει ξανά όταν η μητέρα ενός θύματος και οικογενειακή φίλη της Λουίζ διαγιγνώσκεται με καρκίνο και της ζητά απεγνωσμένα να βρει τον δολοφόνο του γιου της πριν εκείνη πεθάνει.

Την ώρα που η Λουίζ ξεκινά και πάλι χωρίς δισταγμό την έρευνα για την δολοφονία του Μάρκους, ένα ακόμα νεαρό αγόρι βρίσκεται δολοφονημένο υπό παρόμοιες συνθήκες. Κι ενώ όλα μαρτυρούν ότι μαζί με την ξεχασμένη υπόθεση άνοιξε και ένας νέος κύκλος δολοφονιών, η αστυνομία θα πρέπει να προλάβει να λύσει την υπόθεση προτού υπάρξει κι άλλο θύμα. Για την Λουίζ όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς σύντομα αντιλαμβάνεται ότι τόσο καιρό έχει παραβλέψει το γεγονός ότι ίσως και να έχει μια πιο προσωπική σχέση με τον δολοφόνο, έναν αδίστακτο εγκληματία που αποδεικνύεται πολύ πιο έξυπνος από ό,τι τολμά να φανταστεί.

Μια –ίσως και όχι τόσο νέα– εξιχνίαση ξεκινά λοιπόν στα οκτώ επεισόδια του «Blinded: Those Who Kill», και το σίγουρο είναι ότι θα βάλει τους τηλεθεατές από την πρώτη στιγμή στη διαδικασία να λύσουν ένα ακόμα μυστήριο ενώνοντας τα στοιχεία ενός αιματοβαμμένου παζλ. Κατά κανόνα όμως, η πυκνή ομίχλη και το κάτασπρο χιόνι των nordic noir δημιουργούν τον πλήρη αποπροσανατολισμό…

Extra must see πρεμιέρες στην COSMOTE TV

Το σκανδιναβικό μυστήριο που θα σε καθηλώσει έρχεται στην COSMOTE TV - εικόνα 2

Κι αν δεν είσαι λάτρης του αστυνομικού είδους, ή αν τα εγκλήματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται το «Blinded: Those Who Kill» σου φαίνονται τραβηγμένα και χρειάζεσαι μια δόση αλήθειας, η 3η σεζόν του ιατρικού δράματος του NBC «New Amsterdam» που προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22:00 αποκλειστικά στο COSMOTE SERIES HD, είναι από τις σειρές που τολμάνε να προσεγγίσουν το σήμερα και να περιγράψουν το πόσο αλλάζει η καθημερινότητα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, για τους ποδοσφαιρόφιλους που λαχταρούν τη στιγμή που τα γήπεδα θα ανοίξουν ξανά, το «One Captain» έρχεται να καλύψει το κενό προβάλλοντας τη ζωή και την πορεία του κορυφαίου Ιταλού ποδοσφαιριστή, Φραντσέσκο Τότι, μέσα από έξι επεισόδια αφιερωμένα στην τελευταία περίοδο της καριέρας του αιώνιου αρχηγού της Ρόμα (κάθε Σάββατο στις 19:00, 24 ώρες μετά την προβολή στην Ιταλία).

i Το «Blinded: Those Who Kill» θα προβάλλεται από την Τρίτη 30/3 και κάθε Τρίτη στις 23:00 στο COSMOTE SERIES HD, ενώ κάθε επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο και στην On Demand υπηρεσία ταυτόχρονα με τη μετάδοσή του. Μάθε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.