Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020

Είναι νέοι, ωραίοι, μας καθήλωσαν φέτος στην οθόνη και σίγουρα θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Αυτή είναι η νέα φουρνιά ηθοποιών που με τις ερμηνείες τους ξεχώρισαν στη χρονιά που φεύγει.

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020

Είναι νέοι, ωραίοι, μας καθήλωσαν φέτος στην οθόνη και σίγουρα θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Αυτή είναι η νέα φουρνιά ηθοποιών που με τις ερμηνείες τους ξεχώρισαν στη χρονιά που φεύγει.

Άνια Τέιλορ-Τζόι, "The Queen's Gambit"

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020 - εικόνα 1

Πρωταγωνίστρια στη μεγαλύτερη φετινή επιτυχία του Netflix, η 24χρονη ηθοποιός γίνεται αναμενόμενα και πρωταγωνίστρια της λίστας. Στο "Queen's Gambit" ερμηνεύει την Μπεθ Χάρμον, μια σκακίστρια-φαινόμενο που από το υπόγειο του ορφανοτροφείου όπου μεγάλωσε, τόλμησε να κοιτάξει ψηλά, πέρα και πάνω από κάθε ταβάνι, και να εκτοξευτεί στην κορυφή του κόσμου ως η πρώτη γκραν νταμ σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός της σειράς Σκοτ Φρανκ τής έφτιαξε μια ολόδική της "σκακιέρα", στήνοντας από τη μία στα άσπρα πιόνια το σπάνιο χάρισμα της ευφυίας της ηρωίδας Μπεθ και από την άλλη στα μαύρα πιόνια τον ιδιαίτερο, σκοτεινό, αυτοκαταστροφικό ψυχισμό της. Η "μάχη" που ακολούθησε δημιούργησε έναν πολύ δυνατό, αβανταδόρικο μεν αλλά καθόλου απλό ρόλο που απαιτούσε από τη νεαρή ηθοποιό απόλυτη συγκέντρωση, πάθος και συνέπεια. Και η Άνια Τέιλορ-Τζόι τα εκμεταλλεύτηκε όλα στο έπακρο, χαρίζοντάς μας μια απόλυτα εθιστική "παρτίδα" επτά απολαυστικών επεισοδίων.

Μικέιλα Κόελ, "I May Destroy You"

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020 - εικόνα 2

Λίγο μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους της λίστας και σαφώς πιο πολυπράγμων (εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός είναι ποιήτρια, συγγραφέας και τραγουδίστρια, ενώ τηλεοπτικά έχει γράψει και πρωταγωνιστήσει στη βραβευμένη με BAFTA κωμική σειρά "Chewing Gum"), η 33χρονη Μικέιλα Κόελ έκανε πάταγο μέσα στη χρονιά με το "I May Destroy You", στο οποίο κάνει τα πάντα: γράφει, σκηνοθετεί, υπογράφει την παραγωγή, πρωταγωνιστεί και κυρίως βιώνει, μιας και πρόκειται για μια αυτοβιογραφική σειρά. Συμπαραγωγή του BBC και του ΗΒΟ, το "I May Destroy You" μοιάζει με παιδί του ξεσπάσματος του κινήματος #MeToo, καθώς πότε χιουμοριστικά και πότε σπαρακτικά αλλά πάντα με ευθύ, αφοπλιστικό τρόπο, φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα που μέχρι πρότινος δύσκολα συζητούνταν ανοιχτά –πόσο μάλλον αποτελούσαν βασικό θέμα μιας τηλεοπτικής σειράς. Τι σημαίνει πραγματικά σεξουαλική συναίνεση; Που σταματά η σεξουαλική συνεύρεση και που αρχίζει η σεξουαλική παρενόχληση; Πώς αντιμετωπίζεται το τραύμα που αφήνει ένας βιασμός; Χωρίς να θέλουμε να πούμε περισσότερα για τη σειρά καθώς κάθε επεισόδιό της είναι και ένα ταξίδι-αποκάλυψη, η Κόελ ως δημιουργός και ως πρωταγωνίστρια "Αραμπέλα" αποδεικνύει χωρίς ποτέ να φωνάζει το πηγαίο ταλέντο της, αυτό που σίγουρα θα βάζει το όνομά της σε πολλές ακόμα μελλοντικές best of λίστες.

Σίρα Χάας, "Unorthodox"

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020 - εικόνα 3

Τον περασμένο Μάρτιο, σχεδόν από το πουθενά, η μικροκαμωμένη 25χρονη Ισραηλινή Σίρα Χάας ανέλαβε να σηκώσει με θάρρος στις πλάτες της τη βαριά, αληθινή ιστορία μιας 19χρονης Εβραίας που κατάφερε να δραπετεύσει από την οικογένειά της και την σκληροπυρηνική κοινότητα των Χασιδιστών της Νέας Υόρκης στην οποία ανήκει. Πρόκειται για την ιστορία της 34χρονης σήμερα Ντέμπορα Φέλντμαν, στην best-seller αυτοβιογραφία της οποίας βασίστηκε και η σειρά του Netflix. Με τεράστια δύναμη κρυμμένη κάτω από τα συντηρητικά ρούχα και την περούκα που πρέπει να φοράει, η καταπιεσμένη Έστι (το τηλεοπτικό όνομα της Ντέμπορα) αποφασίζει να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από τη φυλακή της και γίνεται ένα κορίτσι που αναγκάζεται να ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο από το μηδέν προκειμένου να επιβιώσει, καθώς έχει στο κατόπι της τον άντρα της που έχει εντολή από την κοινότητα να την γυρίσει πίσω. Η αληθινή αυτή ιστορία είναι συνταρακτική από μόνη της, μιας και είναι ελάχιστα αυτά που γνωρίζουμε για την παρανοϊκή καθημερινότητα των Χασιδιστών (τους οποίους η σειρά προσεγγίζει με σεβασμό), όμως η Έστι είναι κάτι περισσότερο από καθηλωτική: μέσα σε μόλις τέσσερα επεισόδια που σίγουρα θα δεις απνευστί, η μέχρι πρότινος άγνωστη Χάας κυριολεκτικά θα σε συγκλονίσει με ένα σπουδαίο εκτόπισμα αντιστρόφως ανάλογο του σωματικού μεγέθους της.

Πολ Μέσκαλ και Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς, "Normal People"

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020 - εικόνα 4

Τους γνωρίσαμε στο "Normal People" του BBC3 και του Hulu ως Κόνελ και Μαριάν, δύο νέους, κανονικούς ανθρώπους που ερωτεύτηκαν και πόνεσαν. Ναι, το στόρι της σειράς είναι αυτό και μόνο αυτό. Κι αν σε κάποιους φαίνεται ρηχό, στον πυρήνα του κρύβει τέτοιο βάθος που σπάνια συναντάς σε καθαρόαιμα ρομαντικά δράματα όπως το "Normal People". Η γραφή της Σάλι Ρούνεϊ (συγγραφέας του ομότιτλου βραβευμένου μυθιστορήματος στο οποίο βασίστηκε η σειρά) περνάει με ταιριαστό τρόπο στο γυαλί, με τις ερμηνείες της 22χρονης Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς και του 24χρονου Πολ Μέσκαλ να προσδίδουν τα μέγιστα στο αποτέλεσμα, αφού έχουν ασύγκριτη χημεία και ξεχωρίζουν παίζοντας με αξιοσημείωτη φυσικότητα και μάλιστα σε απόλυτη ισορροπία. Ακόμα και σε τέτοιες λίστες, λοιπόν, δεν σου πάει η καρδιά να τους χωρίσεις αυτούς τους δύο. Ούτε να τους χωρίσεις, αλλά ούτε και να τους ξεχωρίσεις –μόνο η επιτροπή των Emmy το κατάφερε, δίνοντας μόνο στον Μέσκαλ υποψηφιότητα καλύτερης ερμηνείας σε μίνι σειρά.

Ζεντάγια, "Euphoria"

Τα τηλεοπτικά αστέρια που έλαμψαν μέσα στο 2020 - εικόνα 5

Ασυμβίβαστο, τολμηρό και για πολλούς προκλητικό και σκληρό, το εφηβικό δράμα "Euphoria" με την ονειρεμένη αισθητική και φωτογραφία προβλήθηκε το 2019 στο ΗΒΟ, όμως τον Δεκέμβριο του 2020 επέστρεψε με ένα σπέσιαλ επεισόδιο-χριστουγεννιάτικο δώρο για τους φαν που ανυπομονούν για την πληγείσα από την πανδημία δεύτερη σεζόν. Και κάπως έτσι βρέθηκε και η Ζεντάγια στη λίστα με τους καλύτερους του ‘20, να μας θυμίσει ότι είναι ένα από τα next big thing. Η 24χρονη έλαμψε ως Ρου, μέσα από τα (συχνά πλημμυρισμένα με γκλίτερ δάκρυα) μάτια της οποίας γνωρίζουμε το πώς βιώνει μια παρέα της Generation Z τις σχέσεις, τη βία, το σεξ και τον εθισμό στις ουσίες. Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, χάρη στη Ρου, τον μόλις πρώτο της μεγάλο ρόλο, η Ζεντάγια έγινε η νεαρότερη ηθοποιός που κερδίζει Emmy α’ γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά. Σημειώστε τις συνυποψήφιες στην κατηγορία: Ολίβια Κόλμαν (The Crown), Τζένιφερ Άνιστον (The Morning Show), Λόρα Λίνεϊ (Ozark), Τζόντι Κόμερ και Σάντρα Ο (Killing Eve). Πόση μεγαλύτερη αξία παίρνει η νίκη της κόντρα σε τέτοιες αντιπάλους;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.