Τα πρωινά του σαββατοκύριακου στην ΕΡΤ3 είναι αφιερωμένα στην κλασική μουσική

Μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ έρχονται στη μικρή οθόνη.

Τα πρωινά του σαββατοκύριακου στην ΕΡΤ3 είναι αφιερωμένα στην κλασική μουσική

Μια σειρά από μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ προβάλλει η ΕΡΤ3 τον Μάιο στην τηλεοπτική ζώνη της κλασικής μουσικής κάθε Σάββατο και Κυριακή. Συγκεκριμένα, αυτό το Σάββατο 23/5 στις 08:20 προβάλλεται η συναυλία με τα έργα των Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Δημήτρη Μητρόπουλου που πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2018 στο στούντιο στης ΕΡΤ. Με τον Ηλία Βουδούρη στη διεύθυνση ορχήστρας και την Δανάη Καρά σολίστ στο πιάνο, η Ορχήστρα ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό», το οποίο ήταν το τελευταίο κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη, αλλά και την Εισαγωγή από τη μουσική σύνθεση «Έγκμοντ, έργο 84», την οποία έγραψε ο Μπετόβεν για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γκαίτε. Τέλος, παρουσιάζεται και η σύνθεση του Δημήτρη Μητρόπουλου «Ιππόλυτος Στεφανηφόρος», που γράφτηκε για την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, η οποία ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1937 στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Τα πρωινά του σαββατοκύριακου στην ΕΡΤ3 είναι αφιερωμένα στην κλασική μουσική - εικόνα 1

Την Κυριακή 24/5 (08:30), στη συναυλία που μαγνητοσκοπήθηκε στις 9/3/2018, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε μουσική διεύθυνση Miguel Angel Navarro Gimeno ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και πνευστά» του Φρίντριχ Γκούλντα, ενός σύγχρονου Αυστριακού πιανίστα και συνθέτη, που θεωρούσε την κλασική και την τζαζ ισόκυρες μορφές της μουσικής τέχνης. Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του σύγχρονου ρεπερτορίου για βιολοντσέλο, γράφτηκε για τον Αυστριακό τσελίστα Χάινριχ Σιφ και παίχτηκε τον Οκτώβριο του 1981 στο Konzerthaus της Βιέννης από τον ίδιο, με το συνθέτη να διευθύνει. Σολίστ στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είναι ο Χρήστος Γρίμπας. Ακολουθεί η Σουίτα αρ.1 από το μπαλέτο «Το Τρίκοχο Καπέλο» του Ανδαλουσιανού μουσικοσυνθέτη και πιανίστα Μανουέλ ντε Φάγια. Το μπαλέτο υπήρξε ανάθεση-παραγγελία για τα περίφημα Ρωσικά Μπαλέτα και έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 1919 στο Λονδίνο, σε χορογραφία του Λόρκα Μασίν, μουσική διεύθυνση του Ερνέστ Ανσερμέ και σκηνικά-κοστούμια του Πάμπλο Πικάσο. Η συναυλία ολοκληρώνεται με το «Toreador», το τελευταίο μέρος από τη Σουίτα Νο1 της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα θέματα της όπερας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.