Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5)

Ο Φερνάντο Πεσόα συναντά τον Κωνσταντίνο Καβάφη, η «Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» του Λουίς Μπουνιουέλ στο μικροσκόπιο και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό σε μια εξαιρετική ερμηνεία.

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5)

#1 Κινηματογραφικοί δημιουργοί

Η σειρά εκπομπών «Κινηματογραφικοί δημιουργοί» παρουσιάζει βιογραφίες σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών του κινηματογράφου, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής που αναδείχθηκαν. Το επεισόδιο της Δευτέρας 18/5 (21:00) αφιερώνεται στον Γιάννη Σμαραγδή, σκηνοθέτη των «Καζαντζάκης», «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», «El Greco».

#2 «Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη»

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5) - εικόνα 1

Ένας Έλληνας ναυτικός, ο Βασίλης Καπόπουλος, αποκαλύπτει ότι έγινε μάρτυρας της συνάντησης Φερνάντο Πεσσόα και Κωνσταντίνου Καβάφη πάνω στο υπερωκεάνιο Σατούρνια, το οποίο απέπλευσε από την Τεργέστη προς την Αμερική τον Οκτώβριο του 1929. Το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα Συνάντησε τον Κωσταντίνο Καβάφη» (2008) που κέρδισε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβάλλεται τη Δευτέρα 18/5 στις 23:00. Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Αρβανιτάκης, Δημήτρης Οικονομίδης, Όθωνας Μεταξάς, Αιμίλιος Τσούβαλης.

#3 Μια ταινία, μια εποχή

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5) - εικόνα 2

Την Τρίτη 19/5 στις 23:00 η σειρά ντοκιμαντέρ «Μια ταινία, μια εποχή» αναλύει το σατυρικό σχόλιο για την άρχουσα πολιτική και οικονομική τάξη που επιχειρεί ο Λουίς Μπουνιουέλ στην ταινία «Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» (1972) που σκηνοθέτησε επηρεασμένος από το πνεύμα του Μάη του ’68. Η βραβευμένη με Ξενόγλωσσο Όσκαρ ταινία του Μπουνιουέλ περιγράφει με διασκεδαστικό και σουρεαλιστικό τρόπο την αδυναμία μίας παρέας αστών να ολοκληρώσει ένα γεύμα, εξαιτίας αναπάντεχων και παράδοξων εμποδίων.

#4 «Ο Χαφιές»

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5) - εικόνα 3

Ένας γκάνγκστερ που μόλις αποφυλακίστηκε, σκοτώνει από εκδίκηση έναν κλεπταποδόχο και του κλέβει χρήματα και κοσμήματα. Στη συνέχεια, όμως, πέφτει θύμα προδοσίας και υποψιάζεται ένα φίλο του, που έχει φήμη χαφιέ. Στον «Χαφιέ» του 1962, ο Ζαν-Πιέρ Μελβίλ μάς δίνει το χρονικό μιας ανδρικής φιλίας και της προδοσίας της, προχωρώντας σε ένα γενικότερο προβληματισμό γύρω από το τι είναι αλήθεια ή ψέμα. Η ταινία έχει μια υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία, όπως και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Το ατμοσφαιρικό γαλλικό φιλμ νουάρ που προβάλλεται την Παρασκευή 22/5 στις 22:00, στην εποχή του είχε μέτρια επιτυχία, με το πέρασμα του χρόνου όμως καταξιώθηκε ως κλασική ταινία, μία από τις καλύτερες που έγιναν γύρω από τους κώδικες ηθικής που διέπουν τον παρισινό υπόκοσμο.

#5 «200 Μέρες για να Ξαναχτίσεις τον Κόσμο»

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5) - εικόνα 4

Το ντοκιμαντέρ του Ζαν-Χριστόφ Ρόουζ με τίτλο «200 Μέρες για να Ξαναχτίσεις τον Κόσμο» (2005) περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ιστορική διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των Τσόρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν το 1945, όπου οι κορυφαίοι ηγέτες ανέλαβαν μεταξύ άλλων να ορίσουν τη μορφή που θα είχε ο μεταπολεμικός κόσμος. Το πρώτο από τα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ προβάλλεται το Σάββατο 23/5 στις 21:00.

#6 «Σκοτεινές Ψυχές»

Όλα όσα αξίζει να δεις αυτήν την εβδομάδα στο κανάλι της Βουλής (18-24/5) - εικόνα 5

Ο νεαρός Λέο χτυπά με την καραμπίνα του την τζαμαρία ενός μπαρ, ξυπνώντας έτσι μια παλιά βεντέτα σε ένα χωριό της Καλαβρίας. Το αίμα του ατίθασου νεαρού βράζει: περιφρονεί τις αγροτικές εργασίες που κάνει ο πατέρας του κι έχει ως πρότυπο τους θείους που έχουν χτίσει το χρυσό βασίλειο της ανομίας τους στο Μιλάνο. Το ταξίδι του στην ιταλική μεγαλούπολη τον βάζει στα κόλπα της οικογενειακής «επιχείρησης». Μόνον που η αποστολή ενός πολύτιμου φορτιού στον τόπο καταγωγής τους εξελίσσεται σε θρυαλλίδα αιματηρών εξελίξεων. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μούντσι μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο μυθιστορήματος του Τζιοακίνο Κριάκο και παραδίδει μια σύγχρονη τραγωδία υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας τρυπώνοντας στα άδυτα της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα. Η ταινία «Σκοτεινές Ψυχές» (2014) προβάλλεται το Σάββατο 23/5 στις 23:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.