Τηλε-προθέρμανση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ντοκιμαντέρ με αφορμή την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, στην ΕΡΤ και τον OTE TV.

Τηλε-προθέρμανση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Λίγο πριν παρακολουθήσουμε τους ικανότερους αθλητές του κόσμου να διεκδικούν μετάλλια και να καταρρίπτουν ρεκόρ στις περίπου 1.000 ώρες ζωντανού και μαγνητοσκοπημένου προγράμματος της ΕΡΤ και OTE TV, που έχουν τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, ευκαιρία είναι να μάθουμε πέντε πράγματα για την Ιστορία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Τηλε-προθέρμανση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - εικόνα 1
Με ειδικές λήψεις αναπαρίστανται οι κινήσεις των αθλητών στους αρχαίους Ολυμπιακούς στο ντοκιμαντέρ «Ολυμπία – Οι ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων»

Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
Παρασκευή 5/8, 19:00, OTE History
Το multimedia υπερθέαμα που μας έκανε για μια σπάνια στιγμή υπερήφανους ως Έλληνες ήταν ένα ευρηματικό και συγκινητικό πανόραμα της Ιστορίας, της μυθολογίας και του πολιτισμού μας, το οποίο χρησιμοποίησε από τον ήχο του μπουζουκιού μέχρι την trance του Tiësto και από καινοτόμες τεχνολογίες μέχρι τα κοστούμια της Σοφίας Κοκοσαλάκη. Φυσικά, εκτόξευσε τη φήμη του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

«Η μηχανή του χρόνου»
Σάββατο 6/8 και Κυριακή 7/8, 17:00, ΕΡΤ1
Γυρισμένη στην αρχαία Ολυμπία με τη συνδρομή επιστημόνων και ειδικών, η αναδρομή του Χρίστου Βασιλόπουλου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα θα προβληθεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας, αλλά και της Ελλανοδίκου Επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και ήλεγχαν τη σωστή διεξαγωγή των Αγώνων. Η συμμετοχή των αθλητών υπαγόταν σε αυστηρούς κανόνες που ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη άφιξη στην Ολυμπία, ο χρηματισμός, αλλά και η άσκηση μαγείας στον αντίπαλο, αποτελούσαν αιτίες αποκλεισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τόσο ιεροί, που ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων, οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί στην αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ήρας, καθώς και στο ναό του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, σμιλευμένο από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα αυτό θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από τη μάχη στον Μαραθώνα.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται τα αγωνίσματα, οι υπεραθλητές, οι επιδόσεις τους, αλλά και η αθέατη πλευρά των Αγώνων με απόπειρες δωροδοκίας και παράνομες πολιτογραφήσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν συγχωρούσαν τους παραβάτες, τους εντόπιζαν, τους δίκαζαν και επέβαλλαν παραδειγματικές ποινές, όσο ψηλά και αν βρίσκονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού επιπέδου απόδοσης δικαιοσύνης, είναι οι περίφημοι Ζάνες, στην είσοδο του σταδίου, που είναι αγάλματα του Δία, τα οποία υποχρεούνταν να αναγείρουν όσες πόλεις-κράτη αψηφούσαν τους κανόνες. Όχι μόνο πλήρωναν την κατασκευή του αγάλματος, αλλά ανέγραφαν και στη βάση του το όνομα του αθλητή τους που παραβίασε τον όρκο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσουν.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή κορυφαίων Ολυμπιονικών, όπως του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, του Θεαγένη από τη Θάσο, αλλά και κορυφαίων πολιτικών της εποχής που έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως του Κίμωνα, πατέρα του νικητή του Μαραθώνα, του Αλκιβιάδη, αλλά και του Φίλιππου της Μακεδονίας, που διακρίθηκαν στις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες.

«Η ιστορία του Ρίο ντε Τζανέιρο»
Παρασκευή 5/8, 22:20, ΕΡΤ1
450 χρόνια μετά την ίδρυσή της και ενόψει μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, η πόλη που φιλοξενεί τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «βιογραφείται» σε ένα ιστορικό και εθνολογικό ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής που συνδυάζει εντυπωσιακά εναέρια πλάνα με αδημοσίευτο αρχειακό υλικό.«Ολυμπία – Οι ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων»
Παρασκευή 5/8, 00:45, ΕΡΤ1
Drones, CGI και δραματοποιημένες αναπαραστάσεις επιστρατεύονται σε αυτό το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής για να ζωντανέψουν τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία Ολυμπία και να παρουσιάσουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«1936: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου»
Σάββατο 6/8, 08:30, ΕΡΤ2
Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής για το μηχανισμό προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος, που εκμεταλλεύτηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο ώστε να παρουσιάσει μία ωραιοποιημένη εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό, να περάσει υπόγεια τους ναζιστικούς μύθους και να αποσπάσει την προσοχή από τις προθέσεις του Αδόλφου Χίτλερ.«Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων - Η συμβολή της Ελλάδας»
Κυριακή 7/8, 21:00, OTE History
Παραγωγή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία παρουσιάζει τη διάδοση της ολυμπιακής ιδέας με αφετηρία τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς.«Οδός Ελλήνων: Σπύρος Λούης»
Κυριακή 7/8, 21:45, OTE History
Επεισόδιο από τη σειρά για ιστορικές προσωπικότητες που έχουν δώσει το όνομά τους σε δρόμους της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Αυτή η Νύχτα Μένει": Γνωρίστε όλους τους χαρακτήρες της σειράς

Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες για τους ήρωες της νέας σειράς του Alpha.

06/10/2022

Η Μάρθα Λαμπίρη - Φεντόρουφ: "Αισθάνομαι ότι φέρω ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν"

Η πρωταγωνίστρια της νέας σειράς του ΑΝΤ1 Παγιδευμένοι στην πρώτη της συνέντευξη – από τις πολλές που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Τι καινούριο έρχεται τον Οκτώβριο στο Disney+;

Από τις απολαυστικά αγχώδεις κουζίνες του "The Bear" μέχρι το νέο θρίλερ του Μπιλ Σκάρσγκαρντ "Ο Βάρβαρος", η πλατφόρμα του Disney+ δίνει ξανά νόημα στα φθινοπωρινά μας βράδια με νέες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αφίξεις.

"Comedy nights": Η πρώτη ελληνική stand-up εκπομπή στο ΑΝΤ1+

Η σκηνή του "Λοσάντζελε" γεμίζει με 22 αγαπημένους κωμικούς που, μέσα από 12 ξεκαρδιστικά επεισόδια, μιλούν για καθημερινά προβλήματα, σχέσεις και κρίσεις ηλικίας.

"Μια Νύχτα του Αυγούστου": Οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνέχεια του "Νησιού"

Η σειρά που θα μας καθηλώνει κάθε Κυριακή στις 22.00 στην ΕΡΤ1 έκανε πρεμιέρα με ένα από τα δυνατότερα πρώτα επεισόδια της φετινής τηλεοπτικής σεζόν.

Ο Κωστής Μαραβέγιας περνάει την emo φάση του στα "Νούμερα"

Στο νέο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ1, τα "Νούμερα" και ο Φοίβος Δεληβοριάς αποφασίζουν να γίνουν fit και να κλέψουν λίγη από την αισιοδοξία του Μαραβέγια, φυσικά με απρόσμενα αποτελέσματα.

"Ό,τι αγαπώ": H μουσική εκπομπή του Γιάννη Μπέζου κάνει πρεμιέρα

H Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Κατερίνα Λέχου και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι μερικοί από τους πρώτους καλεσμένους της νέας μουσικής εκπομπής του Open.