Χρυσές Σφαίρες 2016: Ζαλισμένοι στα χρόνια της peak TV

Το νόημα, τα highlights, τα αστεία και τα φορέματα της 73ης απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

Χρυσές Σφαίρες 2016: Ζαλισμένοι στα χρόνια της peak TV

Πέρυσι το καλοκαίρι, το «Mr. Robot» αποθεωνόταν από τους τηλεκριτικούς (και κατέληξε σχεδόν σε όλες τις λίστες με τα best of του 2015), ενώ κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα ως το νέο «House of Cards», δηλαδή ως η σειρά που έπρεπε να έχεις δει για να είσαι μέσα στα πράγματα. Οι δύο Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε χθες το βράδυ (καλύτερης δραματικής σειράς και β΄ αντρικής ερμηνείας) επιβεβαίωσαν το buzz για μία σειρά που απέδωσε ρεαλιστικά τη hacker culture και έπλασε έναν συναρπαστικό αντι-ήρωα, αλλά είδαν κατά μέσο όρο λιγότεροι από δύο εκατομμύρια τηλεθεατές – αυτά τα νούμερα τηλεθέασης σε άλλες εποχές θα σήμαιναν κόψιμο, ωστόσο το δίκτυο USA ανανέωσε το «Mr. Robot» για δεύτερο κύκλο πριν καν ξεκινήσει ο πρώτος!

Στην εποχή της peak TV, δηλαδή των 400 σειρών μυθοπλασίας της περασμένης ημερολογιακής χρονιάς, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA) προσπάθησε με τις υποψηφιότητες και τα βραβεία που απένειμε να κάνει μια δήλωση. Προσπάθησε να αποδώσει αυτό το τοπίο υπερπροσφοράς σε ελεύθερα και συνδρομητικά δίκτυα καθώς και on demand πλατφόρμες, να κάνει προτάσεις για σειρές που πέρασαν απαρατήρητες από το κοινό (τα βραβευμένα «Crazy Ex-Girlfriend», «Mozart in the Jungle» και «Wolf Hall» πρέπει να «κατεβαίνουν» αβέρτα σήμερα), αλλά και να φανεί ότι είναι ένα βήμα μπροστά από τα πιο συντηρητικά Emmys.

Σαν τηλεθεατής σε σύγχυση, που δεν ξέρει ποια σειρά να τελειώσει και ποια να ξεκινήσει, η HFPA έκανε τις επιλογές της στις τηλεοπτικές Χρυσές Σφαίρες με διαφορετικά κριτήρια, ανατροπής, συναισθηματισμού, αλλά και λάμψης. Διέψευσε κάθε προγνωστικό με τα δύο βραβεία στο συμπαθητικό αουτσάιντερ «Mozart in the Jungle» (γιατί το «Transparent» το βράβευσε πέρυσι, ενώ η μπογιά του «Orange Is the New Black» και του «Veep» έχει περάσει)· για να αποχαιρετήσει το «Mad Men», βράβευσε τη συνολική προσφορά του Jon Hamm στην ενσάρκωση ενός από τους συζητημένους τηλεοπτικούς χαρακτήρες των τελευταίων χρόνων· θαμπώθηκε από τη σαπουνοπερατική εξωστρέφεια της Cookie Lyon και την τεράστια επιτυχία του «Empire». Όσο για τη Lady Gaga, που κάνει catwalk στο «American Horror Story: Hotel» και βραβεύτηκε γι’ αυτό, ποιος θα έχανε την ευκαιρία να την έχει στην τελετή του ντυμένη με φανταστική custom τουαλέτα Versace και να την ταιριάξει με τον Tom Ford στο πιο στιλάτο ζευγάρι παρουσιαστών;

Χρυσές Σφαίρες 2016: Ζαλισμένοι στα χρόνια της peak TV - εικόνα 1
Ο Ricky Gervais τα χώνει πίνοντας μπίρες

Οικοδεσπότης της τελετής για τέταρτη χρονιά, ο Ricky Gervais μπαινόβγαινε με ένα ποτήρι μπίρα και βαριόταν (ή έκανε ότι βαριόταν) με θαυμάσιο κωμικό timing, μη χάνοντας ευκαιρία να μειώνει την αξία των Χρυσών Σφαιρών – για τις τρεις που έχει κερδίσει είπε ότι χρησιμοποιεί «τη μία για στοπ πόρτας, την άλλη για να χτυπάει τους κλέφτες και την τρίτη δίπλα από το κρεβάτι. Δεν έχει σημασία γιατί. Έχει το σωστό μέγεθος και σχήμα».

Αρχικά υποσχέθηκε ότι θα είναι πιο ευγενικός και ότι έχει αλλάξει, «αλλά όχι σαν τον Bruce Jenner που έγινε Caitlyn». Έτσι, τα ’χωσε στον Ben Affleck (σύστησε τον Matt Damon ως «τον μόνο άνθρωπο που δεν έχει απατήσει ο Ben Affleck»), στην HFPA («Οι Χρυσές Σφαίρες δεν έχουν ένα βίντεο εις μνήμη όσων πέθαναν ώστε να σας προκαλέσουμε κατάθλιψη. Αντί γι’ αυτό, αφήνουμε τον πρόεδρο της HFPA να σας πει μερικές κουβέντες»), στο NBC («Είναι σωστό να μεταδίδει το NBC αυτή την τελετή, γιατί είναι το μοναδικό αμερόληπτο και αντικειμενικό δίκτυο. Κι αυτό γιατί δεν έχει καμία υποψηφιότητα») και στο ζεύγος Brangelina («Όταν ο Brad και η Angelina δουν τους επόμενους παρουσιαστές μας, θα θέλουν να τους υιοθετήσουν. Καλωσορίστε τους Ken Jeong και Kevin Hart»). Στόχος του πιο καυστικού αστείου έγινε ο Donald Trump: υποδεχόμενος την Eva Longoria και την America Ferrera (ένα από τα πιο απολαυστικά ζευγάρια παρουσιαστών) είπε: «Δεν είναι μόνο όμορφες και ταλαντούχες ηθοποιοί, αλλά και δύο άνθρωποι που ο επόμενος πρόεδρός σας ανυπομονεί να απελάσει».

Εκτός από τον Ricky Gervais, την παράσταση έκλεψαν: ο Leonardo DiCaprio με το μορφασμό του την ώρα που η Lady Gaga κατευθυνόταν στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της, η εμφάνιση του Jonah Hill ως αρκούδα από το «The Revenant», το βιβλίο που κράταγε ο Aziz Ansari με τίτλο «Χάνοντας από τον Jeffrey Tambor με αξιοπρέπεια» (τελικά έχασε από τον Gael Garcia Bernal) και ο διάλογος μεταξύ της υπέρκομψης (πάντα δεν είναι;) Helen Mirren με τον Gerard Butler: όταν η Mirren είπε ότι οι ευρωπαϊκές ταινίες έχουν περισσότερο σεξ και γυμνό και λιγότερες εκρήξεις από τις αμερικανικές, εκείνος παρατήρησε ότι του αρέσουν οι εκρήξεις, για να τον επαναφέρει εκείνη στην τάξη λέγοντάς του όλο νόημα «Αργότερα, Gerard, αργότερα»!

Δείτε τον εναρκτήριο μονόλογο του Ricky Gervais στην 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών:

Χρυσές Σφαίρες 2016: Ζαλισμένοι στα χρόνια της peak TV - εικόνα 2
Πρώτη υποψηφιότητα και πρώτη Χρυσή Σφαίρα για τη Lady Gaga

Καλύτερη δραματική σειρά: «Mr. Robot» (USA)
Καλύτερη κωμική σειρά: «Mozart in the Jungle» (Amazon Video)
Καλύτερη μίνι σειρά: «Wolf Hall» (PBS)
Καλύτερη αντρική ερμηνεία σε δραματική σειρά: Jon Hamm – «Mad Men»
Καλύτερη αντρική ερμηνεία σε κωμική σειρά: Gael García Bernal – «Mozart in the Jungle»
Καλύτερη αντρική ερμηνεία σε μίνι σειρά: Oscar Isaac – «Show Me a Hero»
Καλύτερη β΄ αντρική ερμηνεία: Christian Slater – «Mr. Robot»
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά: Taraji P. Henson – «Empire»
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά: Rachel Bloom – «Crazy Ex-Girlfriend»
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε μίνι σειρά: Lady Gaga – «American Horror Story: Hotel»
Καλύτερη β΄ γυναικεία ερμηνεία: Maura Tierney – «The Affair»

Την 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών είδαμε ζωντανά και αποκλειστικά στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova. Η τελετή επαναλαμβάνεται υποτιτλισμένη σήμερα Δευτέρα 11/1 στις 21:00 στα Novacinema 1 & Novacinema 1 HD (pre-show στις 20:30).

Από τις σειρές που βραβεύτηκαν είδαμε ή βλέπουμε:
Τα «Mr. Robot», «Mozart in the Jungle», «Wolf Hall» και «The Affair» στον OTE TV, τα «Empire» και «American Horror Story: Hotel» στο FOX και το «Show Me a Hero» στη Nova.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.