Stand up for U 2015: «Η ανταμοιβή σου είναι ό,τι προσφέρεις»

Την Κυριακή 27/9 ο ALPHA θα προβάλει ένα best of από τις φιλανθρωπικές παραστάσεις Stand up for U 2015 κι εμείς το... βλέπουμε παρέα με τον εμπνευστή τους.

Stand up for U 2015: «Η ανταμοιβή σου είναι ό,τι προσφέρεις»

Το Stand up for U είναι η πρώτη θεσμοθετημένη ετήσια διοργάνωση κωμωδίας που προσφέρει το σύνολο των εσόδων στην UNICEF. Το best of που θα προβληθεί την Κυριακή 27/9 στον ALPHA, ο εμπνευστής της διοργάνωσης Γιώργος Χατζηπαύλου αφενός θα το απολαύσει ως θεατής, χωρίς άγχος πια, αφετέρου βλέποντάς το θα γεμίσει ιδέες και ενέργεια για την επόμενη, τρίτη στη σειρά, παραγωγή του 2016. Πριν την προβολή του ζητήσαμε να μας περιγράψει πώς γεννήθηκε και πώς εξελίσσεται αυτή η ιδέα .

Stand up for U 2015: «Η ανταμοιβή σου είναι ό,τι προσφέρεις» - εικόνα 1

Να γίνει πράξη η φράση «το γέλιο δίνει ζωή»... Κάπως έτσι τα Χριστούγεννα του 2013 ήρθε η ιδέα για μια φιλανθρωπική παράσταση με επίκεντρο το stand-up comedy. Κατά καιρούς είχα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα παρουσιάζοντας κομμάτια από τις παραστάσεις μου, και κάθε φορά ένιωθα πόσο σημαντικό είναι, εκτός από το υστέρημά σου, να προσφέρεις και από το πλεόνασμα της αγάπης για την τέχνη σου. Η διαδικασία της οργάνωσης δεν είχε διαφορά από ό,τι για οποιαδήποτε θεατρική παραγωγή, μόνο που αυτήν τη φορά το εγχείρημα ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Την ίδια μέρα έκανα έναν πρώτο σχεδιασμό στο χαρτί με όσα έπρεπε να γίνουν – παρεμπιπτόντως αυτό το χαρτί το κράτησα γιατί με κάνει να σκέφτομαι ότι είτε σχεδιάζεις κάτι απλό είτε κάτι σύνθετο την ίδια αφετηρία έχουν, οπότε γιατί να μην σχεδιάσεις κάτι μεγάλο;

Αν υπολογίσω τον καθαρό χρόνο που χρειάστηκε ώστε να εντοπιστούν και να μπουν σε μια σειρά όλα τα βασικά σημεία που δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια τέτοια παραγωγή, ειλικρινά δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δήλωσε αμέσως παρών, όλοι οι άνθρωποί του αλλά κυρίως η γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ξένια Καλδάρα. Το ίδιο και η UNICEF. Ο γενικός διευθυντής, κ. Αντρέας Λυμπέρης, και η διευθύντρια πωλήσεων και συλλογής πόρων, κ. Άλκηστις Μπλάουτ αγκάλιασαν την ιδέα. Οι συντελεστές που θα ανέβαιναν στη σκηνή δέχτηκαν αμέσως με χαρά και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η υλοποίηση.

Ήθελα αυτή η εκδήλωση να έχει ταυτότητα. Το πρώτο και βασικότερο κομμάτι της ήταν το stand-up comedy. Το δεύτερο, μία ενιαία αισθητική στην προβολή. Η συνεργασία του φωτογράφου Δημήτρη Πούπαλου και του art director Γιώργου Αλυμάρα έδωσε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το τρίτο ήταν μια μουσική ταυτότητα. Ένα κομμάτι που θα συνόδευε την εκδήλωση. Το έγραψαν η Μάγδα Βαρούχα, ίσως η καλύτερη φωνή της γενιάς της, και ο Αλέξανδρος Κούρος, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης. Ο τίτλος του, «Να μου γελάς». Τέλος, στην πρώτη παράσταση του 2014 συμμετείχαν οι χορεύτριες-χορογράφοι Κατερίνα Αλεξανδράκη και Σάρα Τοσκάνο, δύο επαγγελματίες με συγκλονιστικό βιογραφικό, αλλά και πάνω από όλα δυνατότητες, τεχνική και ιδέες. Η πρώτη παράσταση έγινε τον Μάιο του 2014 και με τα έσοδα εξασφαλίστηκαν περίπου 100 παιδιά για ένα χρόνο. Την επόμενη μέρα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η εκδήλωση θεσμοθετήθηκε να πραγματοποιείται δύο μέρες κάθε Μάιο για τους σκοπούς της UNICEF.

Stand up for U 2015: «Η ανταμοιβή σου είναι ό,τι προσφέρεις» - εικόνα 2
Ο Βρετανός stand-up κωμικός Alistair Barrie που ενθουσίασε ως guest στο Stand up for U 2015

Για την επόμενη χρονιά ο πήχης ανέβηκε. Εκτός από τις δύο παραστάσεις στην Αθήνα, ζήτησα από την οικογένεια Γισγάκη να μου παρέχουν το Αριστοτέλειο Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι κλείστηκε και μία τρίτη παράσταση. Η ίδια παραγωγή, επί τρία αυτήν τη φορά και με μεγάλες απαιτήσεις ως προς τη διαδικασία. Στην οργάνωση με βοήθησαν οι δύο μόνιμοι συνεργάτες μου, η Βάσω Σωτηρίου και ο Αλέξανδρος Ζώης, με πολύτιμες συμβουλές, ιδέες και φυσικά συνδρομή στη διαδικασία παραγωγής. Ο θεσμός αυτός είναι για μένα μια μόνιμη καλλιτεχνική δράση, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «χωρέσει» κάτι νέο ή διαφορετικό. Για το 2015 αυτά βρέθηκαν στη συμμετοχή του Άγγλου κωμικού Alistair Barrie. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό κωμικό, μέλος του Comedy Store, του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου comedy club στον κόσμο. Γνωριστήκαμε τον Οκτώβριο του 2014. Είχα δει παραστάσεις του κι είναι ένας από τους κωμικούς που απολαμβάνω να παρακολουθώ τη δουλειά του. Του ζήτησα μία συνέντευξη και στην κουβέντα μας του ανέφερα το Stand up for U. Επειδή έδειξε ενδιαφέρον, σκέφτηκα πως «αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση είναι όχι»... κι έτσι του πρότεινα να συμμετάσχει. Δέχτηκε αμέσως, φυσικά αφιλοκερδώς. Βλέποντάς τον στη σκηνή στις παραστάσεις στην Ελλάδα, ήταν εξαιρετικό το γεγονός ότι η αποδοχή του από το κοινό ήταν ίδια με εκείνη των Ελλήνων κωμικών. Μιλούσε καθαρά, επέλεξε να παρουσιάσει κείμενα που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την ελληνική πραγματικότητα και φυσικά ο χαιρετισμός του ήταν στα ελληνικά!

Η φετινή διοργάνωση ήταν πιο σύνθετη από την πρώτη. Το περιεχόμενο πολύ πιο δυνατό κι ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα συγκλονιστικό. Τριπλασιάσαμε τον αριθμό παιδιών που εξασφαλίζονται με τα έσοδα των παραστάσεων και ήδη στο μυαλό μου σχεδιάζω τις παραστάσεις του 2016. Το γέλιο δίνει ζωή και η πρόθεση των συντελεστών του Stand up for U είναι ακριβώς αυτή. Συζητώντας με αρκετούς από τους ανθρώπους που συμμετείχαν καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Όταν ξέρεις ότι μπορείς να προσφέρεις με πολλούς τρόπους δεν νιώθεις πιο ήρεμος, αλλά γεμάτος ευθύνη. Ένα μέρος αυτής της προσπάθειας θα παρακολουθήσετε την Κυριακή το βράδυ. Ελπίζω να σας αρέσει.

Το best of των παραστάσεων Stand up for U 2015, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα μεταδοθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα από τον ALPHA. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι stand-up κωμικοί: Διονύσης Ατζαράκης, Κατερίνα Βρανά, Δημήτρης Δημόπουλος, Θωμάς Ζάμπρας, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Χρύσα Κατσαρίνη, Αριστοτέλης Ρήγας, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Χριστοφορίδης, και ο Γιώργος Χατζηπαύλου στην παρουσίαση και τη σκηνοθετική επιμέλεια. Δείτε το trailer:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.