Τα μυστικά του «Gotham» από τον Danny Cannon

Στην πρώτη από τις συνεντεύξεις με συντελεστές του «Gotham» που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, ο σκηνοθέτης και εκτελεστικός παραγωγός μιλάει για τη σειρά που προβάλλεται αποκλειστικά από τα κινηματογραφικά κανάλια της NOVA.

Τα μυστικά του «Gotham» από τον Danny Cannon

Ο Danny Cannon («Goal!», «Judge Dredd»), σκηνοθέτης των δύο πρώτων επεισοδίων του «Gotham» και εκτελεστικός παραγωγός της σειράς, μιλάει στη συνέντευξη που εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα για τις προκλήσεις της ενασχόλησης με το παρελθόν ενός θρυλικού υπερήρωα, για τα μαθήματα που πήρε από τον Christopher Nolan, για το στρες που τον κατέλαβε, αλλά και πώς οι... Beatles τον βοήθησαν να το καταπολεμήσει.

Τα μυστικά του «Gotham» από τον Danny Cannon - εικόνα 1

Πόσο σας φόβιζε η προοπτική να αναλάβετε μία καινούργια σειρά για το παρελθόν εικονικών χαρακτήρων όπως ο James Gordon και ο Bruce Wayne;
Για να είμαι ειλικρινής, όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη δουλειά όταν είναι τρομοκρατημένοι. Το στρες εξαιτίας μίας τέτοιας δουλειάς στην πραγματικότητα σε βοηθάει να βρεις το επίκεντρο. Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι στρες, γιατί σε βοηθάει να συγκεντρωθείς. Ήμουν στρεσαρισμένος και φοβισμένος, αλλά ταυτόχρονα ήμουν σίγουρος πως ήθελα να ασχοληθώ μ’ αυτήν τη σειρά. Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε με τον Bruno Heller και ανακαλύψαμε ότι είχαμε την ίδια ιδέα για το χαρακτήρα της πόλης. Η ιστορία του «Gotham» είναι στην πραγματικότητα η ιστορία της πόλης. Σκεφτήκαμε ότι αν η πόλη φαινόταν πραγματική και οικεία, αλλά και ρομαντική και ποιητική, τότε το δράμα που θα εκτυλισσόταν μέσα σ’ αυτήν θα ήταν φανταστικό.

Σας απελευθερώνει δημιουργικά να φτιάχνετε μία ιστορία για το παρελθόν του Batman ή αντιμετωπίζετε περισσότερες προκλήσεις γνωρίζοντας πού τελειώνει η ιστορία σας;
Αν συνδυάσετε σε μία όλες τις ταινίες που έχει κάνει ο Christopher Nolan για τον Batman, τότε έχετε ένα αριστούργημα. Χάρη σ’ αυτόν η ιστορία είναι τόσο πιστευτή. Ο χαρακτήρας του Bruce Wayne βίωνε ένα απτό ενήλικο δράμα κι αυτή ήταν μία πολύ προσγειωμένη και έξυπνη προσέγγιση. Επιπλέον, ο Christian Bale ήταν εκπληκτικός. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε κι εμείς να είμαστε προσγειωμένοι. Θέλαμε να κάνουμε τη σειρά πολύ πιστευτή. Ο Nolan μας ενέπνευσε να μείνουμε προσγειωμένοι, να κάνουμε το δράμα κι αυτούς τους κακούς χαρακτήρες ρεαλιστικούς.

Πώς θα περιγράφατε την όψη της Gotham City;
Μοιάζει με τη Νέα Υόρκη των ’70s. Θέλαμε να είναι μία πόλη που δεν έχει εξευγενιστεί, μία πόλη που δεν έχει επισκευαστεί και «γυαλιστεί» με τα χρήματα της Wall Street. Αυτός είναι ένας τόπος όπου όλοι είναι διεφθαρμένοι. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει και τα αυτοκίνητα είναι χαλασμένα. Όλα είναι χαμένα στο παρελθόν.

Πώς βρήκατε τον τόνο της σειράς;
Ο τόνος διαμορφώνεται από το σενάριο του Bruno Heller. Οι διάλογοι που γράφει ηχούν ξεχωριστά. Είναι ένας πολύ διαβασμένος άνθρωπος. Υπάρχει λυρισμός στον τρόπο που γράφει, γι’ αυτό όταν ακούτε τους ηθοποιούς να λένε τις λέξεις υπάρχει θεατρικότητα, ευφυΐα και βάθος σε όσα λένε. Το εκτιμώ πολύ αυτό. Τα κοστούμια έπαιξαν επίσης πολύ μεγάλο ρόλο. Το να ντύσουμε αυτούς τους χαρακτήρες με τα κατάλληλα ενδύματα ήταν σημαντικό για να δημιουργήσουμε μία θεατρική και μια ελαφρώς παλιακή ατμόσφαιρα.

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι έχετε κάνει τις σωστές ενδυματολογικές επιλογές;
Τη δεύτερη μέρα των γυρισμάτων έπρεπε να βάλω τον Oswald Cobblepot, τον Πιγκουίνο, στη στολή του και φοβόμουν να έχω αυτόν το χαρακτήρα να κυκλοφορεί σε έναν νεοϋορκέζικο δρόμο με κομπάρσους που ήταν ντυμένοι φυσιολογικά. Αλλά λειτούργησε άψογα. Τότε κατάλαβα ότι είχα επιλέξει τη σωστή τοποθεσία και είχα τον σωστό ηθοποιό στη σωστή στολή. Ένιωσα ρίγος καθώς σκεφτόμουν ότι όλο αυτό θα ήταν λειτουργικό. Ήταν αληθοφανές αλλά και ποιητικό. Υπάρχει ένας κίνδυνος αλλά και μια ομορφιά σ’ αυτή την αντίθεση.

Ο Bruno Heller ανέφερε ότι η ιστορία του Bruce Wayne είχε υποβαθμιστεί στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της σειράς, μέχρι που τελικά αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η δολοφονία των γονιών του ως σημείο έναρξης της σειράς. Τι συνετέλεσε σ’ αυτή την αλλαγή;
Μάλλον χρειαζόμασταν αυτό το κατακλυσμιαίο γεγονός για να ωθήσουμε την ιστορία προς τα εμπρός. Ο πυροβολισμός των Waynes είναι το πιο τραυματικό γεγονός που έχει συμβεί ποτέ στο Gotham, άρα δεν είναι αυτό το ιδανικότερο σημείο έναρξης της σειράς; Επιπλέον, δείχνουμε σε όλους ότι ακόμη και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη δεν είναι ασφαλής να περπατάει σ’ ένα δρομάκι της.

Ο Bruce Wayne είναι ένας εικονικός χαρακτήρας για τον οποίο οι θεατές γνωρίζουν ήδη πάρα πολλά. Σας προβλημάτισε και σας ανησύχησε αυτό;
Αυτό ήταν το καλύτερο σημείο έναρξης της σειράς. Ξέρω ότι έχουμε δει σε flashbacks στο σινεμά τον Bruce Wayne να μεγαλώνει, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να στεκόμαστε περισσότερο στην παιδική του ηλικία. Εδώ βλέπουμε την προσωπικότητά του να εξελίσσεται μέσα από μια μακρόχρονη, βραδυφλεγή διαδικασία, παρακολουθώντας πώς επηρεάζεται ψυχολογικά απ’ αυτό το τραυματικό γεγονός. Πρόκειται για ένα παιδί που τα έχει όλα, αλλά είναι εντελώς μόνο του. Έχει εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, αλλά δεν έχει πού να τα ξοδέψει. Μέσα του μεγαλώνει όχι μόνο ο θυμός αλλά και η απογοήτευση. Είναι μια υπέροχη πολυτέλεια το ότι έχουμε στη διάθεσή μας το χρόνο να ασχοληθούμε μ’ αυτή την ιστορία.

Σας περιορίζουν οι προηγούμενες δουλειές για τον Batman ή έχετε το ελεύθερο να οδηγήσετε όπου θέλετε το χαρακτήρα;
Η σκηνή στο σοκάκι με τρόμαζε, γιατί οι άλλοι σκηνοθέτες την είχαν γυρίσει θαυμάσια. Προσπάθησα να απελευθερώσω τον εαυτό μου με την εξής σκέψη: Ξέρεις κάτι; Οι Beatles ήταν ευφυΐες και έγραψαν εξαιρετικά τραγούδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει ξανά. Κάπως έτσι ξεμπλόκαρα τον εαυτό μου. Σκέφτηκα ότι θα κάνω μία «διασκευή» αυτών των προηγούμενων σκηνών, δίνοντάς της όλη την ψυχή και το πάθος που μπορώ, και ελπίζοντας ότι θα αγγίξω τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που συγκινήθηκα εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά ένα τραγούδι των Beatles. Χαλάρωσα, σκούπισα τον ιδρώτα από το άγχος και είπα: Αφήστε με να κάνω μία καλή «διασκευή». Εφόσον ανταποκριθώ στη συναισθηματική διάσταση της θεματολογίας της σειράς, τότε θα συγχωρέσω τον εαυτό μου για οποιοδήποτε τεχνικό σφάλμα.

Το «Gotham» προβάλλεται αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema 1 και Novacinema 1 HD, κάθε Τετάρτη στις 21:00, μόλις 48 ώρες μετά την Αμερική. Η σειρά προβάλλεται σε κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου high definition και είναι επίσης διαθέσιμη σε laptop, smartphone και tablet μέσω της βραβευμένης πρωτοποριακής υπηρεσίας Nova GO. Δείτε το trailer της σειράς:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.