Εικονικός... "δικηγόρος" για όλους σε ΗΠΑ και Αγγλία

Πρωτότυπο chatbot με νομικές γνώσεις προσφέρει δωρεάν απαντήσεις, βλέψεις για περισσότερα

Εικονικός... "δικηγόρος" για όλους σε ΗΠΑ και Αγγλία

To Internet έχει φέρει τις τελευταίες δύο δεκαετίες κοσμογονικές αλλαγές σε πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, φυσικά, όμως ορισμένοι έχουν... "φροντίσει να παραμείνουν στο απυρόβλητο" και ο δικηγορικός είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για μία "βιομηχανία" ετήσιου κύκλου άνω των 200 δις δολαρίων, η οποία εννοεί για προφανείς λόγους θα ήθελε να "κλειστή" - όμως ένας Βρετανός ονόματι Joshua Browder, φοιτητής στο Stanford, είχε διαφορετική γνώμη. Το αποτέλεσμα: το DoNotPay, μία υπηρεσία βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσφέρει νομικές συμβουλές σε κάθε ενδιαφερόμενο εντελώς δωρεάν! Το DoNotPay είναι, στην ουσία, ένα chatbot ενσωματωμένο σε ένα website: ένας μηχανισμός δηλαδή ο οποίος έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που εκφέρονται σε φυσική, καθημερινή γλώσσα και έκφραση. Εντοπίζει τις "λέξεις-κλειδιά" της ερώτησης που χαρακτηρίζουν το πρόβλημα και στην συνέχεια δίνει μία σειρά από συμβουλές, απαριθμεί τα βήματα που πρέπει να γίνουν και παρουσιάζει τα νομικά έγγραφα που πρέπει να συμπληρωθούν ώστε ο ενδιαφερόμενος να διευθετήσει το νομικό του πρόβλημα.

Εικονικός... "δικηγόρος" για όλους σε ΗΠΑ και Αγγλία - εικόνα 1

Το DoNotPay δεν είναι, φυσικά, πραγματικός... δικηγόρος με την έννοια πως θα σχεδιάσει π.χ. την υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου στο δικαστήριο ή θα... αγορεύσει. Όμως για απλά πράγματα το εν λόγω chatbot προσφέρει υπεραρκετή βοήθεια στον "απλό πολίτη" ώστε αυτός να μην χρειαστεί να καταφύγει σε νομικό σύμβουλο (εξ ου και το DoNotPay), από π.χ. την διένεξη με έναν ενοικιαστή που καταπατά το συμβόλαιό του ή μία αμφισβητήσιμη παράβαση πάρκινγκ, μέχρι την αποζημίωση από αεροπορική εταιρεία και την άδεια μητρότητας που δικαιούται μία εργαζόμενη. Η υπηρεσία πρόσφατα αναβαθμίστηκε ώστε να διαχειρίζεται περισσότερα από 1000 τέτοια νομικά θέματα και ο δημιουργός της έχει στα σχέδια να διευρύνει την σχετική θεματολογία σε διαζύγια, αγοραπωλησίες και πτωχεύσεις. Πόσο αποτελεσματικό είναι το DoNotPay, λοιπόν; Μακάρι να... μπορούσαμε να έχουμε άποψη κι εμείς, αλλά δυστυχώς η υπηρεσία αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στην Βρετανία και στις ΗΠΑ (κάτι εκπληκτικό από μόνο του αν σκεφτεί κανείς πόσες διαφορές νομικές υπάρχουν ανάμεσα στις 50 πολιτείες σε ένα σωρό θέματα). Θα ήταν ανόητο, προφανώς, να την χαρακτηρίσουμε "το πρώτο ρομπότ-δικηγόρο", όπως έκαναν πολλοί άλλοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, γιατί οι περιορισμοί του chatbot ως μηχανισμού είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολλοί. Το DoNotPay, ωστόσο, είναι έξοχο παράδειγμα του τί μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία και το Internet στο ευρύ κοινό αν βρεθεί έστω και ένας άνθρωπος με την θέληση να σκεφτεί και να πράξει αντισυμβατικά απέναντι σε πρακτικές καθιερωμένες για... αιώνες.

Εικονικός... "δικηγόρος" για όλους σε ΗΠΑ και Αγγλία - εικόνα 2

Το κοινό της χώρας μας μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένει έκδοση του DoNotPay στην ελληνική γλώσσα σύντομα - ειδικά με τους νόμους μας να είναι... βολικά πλήρεις "παραθυρακίων", θα πρέπει να είναι εφιάλτης η υλοποίηση της υποδομής πάνω στην οποία θα βασίζονται οι απαντήσεις του chatbot - όμως αν υπάρξουν εθελοντές τολμηροί κάποια στιγμή...; Ποτέ δεν ξέρεις!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021