Τεχνολογία και αγορά εργασίας: οι γυναίκες στο περιθώριο

Καταπέλτης η έρευνα της PWC, οι αλλαγές επιβεβλημένες και καλύτερες από τα... ευχολόγια

Τεχνολογία και αγορά εργασίας: οι γυναίκες στο περιθώριο

Μπορεί η "παγκόσμια ημέρα x" να έχει... τόσες γιορτές ώστε να καθιστά την εκάστοτε ημέρα γιορτάζουμε σχεδόν γραφική στο πλαίσιο της όλης συμβατικότητας κι αποδοχής, όμως η "ημέρα της γυναίκας" ομολογουμένως ξεχωρίζει: δεν γιορτάζουμε έρωτες ή επετείους, αλλά τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της αδελφής, της φίλης και τόσους άλλους που όλες "οι γυναίκες της ζωής μας" αναλαμβάνουν καθημερινά και ταυτόχρονα. Είναι, ωστόσο, ακριβώς και η ημέρα όπου έχει νόημα να υπογραμμιστούν κακώς κείμενα αναφορικά με την μεταχείριση που επιφυλάσσει η κοινωνία στο "ασθενές φύλο" σε συγκεκριμένους τομείς - και ένας από αυτούς, δυστυχώς, είναι η αγορά εργασίας που σχετίζεται με την πληροφορική και την τεχνολογία γενικότερα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PriceWaterhouseCoopers στην Βρετανία, από δείγμα περίπου 1100 γυναικών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης μόνο το 3% (!!!) εξ αυτών εννοούν να κάνουν καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας, έχουν δηλαδή την συγκεκριμένη ως πρώτη τους επιλογή. Άλλο ένα 27% "δεν θα είχε πρόβλημα" να εργαστεί στην ίδια αγορά σε διάφορες θέσεις, ποσοστό καλύτερο μεν αλλά και πάλι χαμηλό αν σκεφτεί κανείς πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόσος δισταγμός για μία από τις πλέον σημαντικές για το μέλλον αγορές εργασίας από το υπόλοιπο 73% των γυναικών. Για να θέσουμε τα πράγματα σε συγκριτικό πλαίσιο, δε, σε αντίστοιχο δείγμα ανδρών τα ποσοστά που προέκυψαν στην ίδια έρευνα ήταν 15% για μία καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας ως πρώτη επιλογή και 62% (!) για εργασία σε αυτήν έστω και χωρίς μακροπρόθεσμες απαραίτητα βλέψεις.

Τεχνολογία και αγορά εργασίας: οι γυναίκες στο περιθώριο - εικόνα 1

Ολοφάνερα υπάρχει κάτι - και όχι ένα μόνο πράγμα - που περιθωριοποιεί τις γυναίκες στον συγκεκριμένο τομέα και, δυστυχώς, πολλοί από μας γνωρίζουμε ήδη πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα της PWC όλα ξεκινούν από πολύ νωρίτερα, από το στάδιο της μέσης εκπαίδευσης: μόνο το 16% των γυναικών ενημερώνονται για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που έχουν στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ στους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 33%. Η όλη επικρατούσα "ανδροκρατούμενη" εικόνα της πληροφορικής αυτή τη στιγμή παγκοσμίως είναι πρακτικά βέβαιο πως λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας, όπως επίσης και οι πολυάριθμες αναφορές και περιπτώσεις καταγγελιών για υποτιμητικό, σεξιστικό και τοξικό εργασιακό περιβάλλον απέναντι στις γυναίκες σε ουκ ολίγες εταιρείες τεχνολογίας. Δεν βοηθά, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά "παραδείγματα προς μίμηση", διάσημα ή όχι, στην συγκεκριμένη αγορά αυτή τη στιγμή: μόλις το 5% των υψηλόβαθμων θέσεων σε εταιρείες τεχνολογίας καταλαμβάνεται σήμερα από γυναίκες. Πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε ν' αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι γυναίκες έχουν να προσφέρουν στον κόσμο της πληροφορικής πάρα πολλά πράγματα, σε πολλαπλά επίπεδα, που οι άνδρες δεν μπορούν. Δεν έχει νόημα να προσπαθεί αυτή η νευραλγικής σημασίας αγορά όχι μόνο να επιφυλάσσει... υποδοχή μετ' εμποδίων στις γυναίκες που εννοούν να γίνουν τμήμα της, αλλά παθητικά να αποτρέπει την προσέγγιση περισσότερων εκπροσώπων του ωραίου φύλου σε αυτήν (πόσο μάλλον σε θέσεις ισχύος κι επιρροής). Ας ελπίσουμε πως μέχρι τις αρχές ή τα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα διαπιστώσουμε ουσιαστική, απτή πρόοδο στο θέμα αυτό - και πως δεν θα χρειάζεται να το συζητάμε στην "ημέρα της γυναίκας", σαν... η γυναίκα να ήταν το πρόβλημα και όχι το πλαίσιο που την περιθωριοποιεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021