Google Translate μόνο με κάμερα κινητού... και από ιαπωνικά

Πραγματικά παγκόσμιο εργαλείο πια για τους απανταχού ταξιδιώτες, με μικρή δόση... μαγείας

Google Translate μόνο με κάμερα κινητού... και από ιαπωνικά

Ο θρυλικός Arthur Clarke είχε υποστηρίξει το πασίγνωστο "η εξελιγμένη τεχνολογία μοιάζει πάρα πολύ με μαγεία" και... ακριβώς αυτό ενδέχεται να εισπράξει κανείς βλέποντας για πρώτη φορά σε λειτουργία την εφαρμογή Translate της Google για smartphones και tablets: ο αμερικανικός κολοσσός είχε εξαγοράσει πριν από καιρό την εταιρεία Quest Visual, η οποία ανέπτυξε αρχικά ένα app με το όνομα Word Lens, και το έχει έκτοτε εξελίξει σε σημαντικό βαθμό κρατώντας ανέπαφη την βασική ιδέα: άμεση μετάφραση, σε πραγματικό χρόνο και επί της οθόνης δηλαδή, απλώς στρέφοντας την κάμερα της φορητής συσκευής πάνω σε αυτό που θέλει κανείς να διαβάσει στην άγνωστη γλώσσα. Τώρα, ακόμη κι αν αυτή η γλώσσα είναι τα... ιαπωνικά! Τα ιαπωνικά είναι ειδικού είδους "πρόκληση" για τα μεταφραστικά προγράμματα και εφαρμογές όχι μόνο γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες στον γραπτό λόγο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και επειδή πολλοί από αυτούς αποκτούν διαφορετικό νόημα σε διαφορετικό πλαίσιο χρήσης. Βάσει δοκιμών που έκαναν Δυτικόγλωσσοι χρήστες στην Ιαπωνία η νέα αυτή έκδοση του Google Translate αποδίδει άκρως ικανοποιητικά, έστω κι αν δεν αποδεικνύεται αλάθητη στο 100% των περιπτώσεων (κυρίως όταν οι χαρακτήρες έχουν τυπογραφικά "παραμορφωθεί" σε πλάτος ή ύψος).

Google Translate μόνο με κάμερα κινητού... και από ιαπωνικά - εικόνα 1

Με... αυτά και μ' εκείνα το Google Translate έχει πλέον αναδειχθεί σε υπερπολύτιμο εργαλείο των ταξιδιωτών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αναλαμβάνει όχι μόνο την μετάφραση ξένων γλωσσών "live" (κάτι που απαιτεί σύνδεση με το Internet), αλλά και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από φωτογραφία σε κείμενο (χωρίς απαραίτητη σύνδεση στο Internet) και φωνητικά (με την φορητή συσκευή να "ακούει" κάτι σε μία γλώσσα και να το αποδίδει σε μία άλλη). Δέκα χρόνια πριν αν βρισκόταν κανείς σε ξένη χώρα και δεν γνώριζε τη γλώσσα μπορούσαν να προκύψουν... όλων των ειδών οι κωμικοτραγικές καταστάσεις. Σήμερα; Με λίγη (τεχνο)μαγεία, κανένα πρόβλημα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021