Οι 50 καλύτερες σκηνές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά

Συγκεντρώνουμε σε μία λίστα τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, ατάκες και εικόνες που σκαρφίστηκε ο εγχώριος κινηματογράφος.
Από τους Χρήστο Μήτση και Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που λέγεται για το ελληνικό σινεμά, όχι άδικα, είναι πως έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Είτε μιλάμε για τις ρομαντικές βουβές παραγωγές και τις δημοφιλείς ταινίες της Φίνος Φιλμς είτε το πρώιμο arthouse των '50s-'60s και τον τολμηρό Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο αμέσως μετά. Είτε, πάλι, για τα σουξέ της δεκαετίας του '90 και τις αισθητικές αναζητήσεις του καινούριου αιώνα είτε τέλος για το αταξινόμητο και πολυσυζητημένο Weird Wave. Όλα συνιστούν αντανακλάσεις μιας χώρας και της πολύμορφης φαντασίας των ανθρώπων της. Κομμάτια μιας ακατάτακτης εθνικής κινηματογραφίας η οποία συνεχίζει να αφορά και να εμπνέει δημιουργούς και σινεφίλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ξεκινάμε, λοιπόν, την αντίστροφη μέτρηση των 50 καλύτερων σκηνών στην ιστορία ελληνικού σινεμά, θέλοντας να συγκεντρώσουμε σε μία λίστα τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, ατάκες και εικόνες που σκαρφίστηκε ο εγχώριος κινηματογράφος.