Καρυδιές / Σαμοθράκη

14

Η οικογένεια Αγγελώνια εκτρέφει, τυροκομεί και μαγειρεύει το κατσίκι της με είκοσι συνταγές σε μια ταβέρνα με σχεδόν μισό αιώνα ιστορίας στην άκρη του πουθενά της Σαμοθράκης. Όσοι περιηγείστε φέτος τις ανεξερεύνητες από τους πολλούς ομορφιές της ανατολικής Μακεδονίας αξίζει να την έχετε στο GPS των διακοπών σας.

Καρυδιές

Αν φτάσεις νωρίς το μεσημέρι σε αυτό το ορεινό ξέφωτο της Σαμοθράκης, όπου βρίσκονται οι "Καρυδιές", τότε θα δεις και θα μυρίσεις τον ξυλόφουρνο και τη μασίνα να καίνε ήδη από το πρωί, προετοιμάζοντας το κατσίκι που εδώ μαγειρεύεται με είκοσι διαφορετικούς τρόπους. Είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή αν θέλεις να βρεις τραπέζι, γιατί η δροσερή και καταπράσινη αυλή με τις πανύψηλες καρυδιές καθόλου δεν αργεί να γεμίσει από Έλληνες και ακόμα περισσότερους Βαλκάνιους φίλους που τιμούν σταθερά τόσο τη χαλαρή ραστώνη σε αυτήν τη νησιωτική κουκίδα του χάρτη με τις μυτερές βουνοκορφές όσο βεβαίως και τη διασημότερη ταβέρνα της.

Καρυδιές

Η ιστορία της ξεκινά το 1977, όταν η γιαγιά του σημερινού ιδιοκτήτη Γιώργου Αγγελώνια έφτιαξε ένα καφενείο για να φιλεύει νοστιμιές τους περαστικούς της Άνω Μεριάς και συνεχίζεται έως σήμερα, με τον ίδιο επί της υποδοχής και τη σύζυγο όπως και τη μητέρα του πάνω από τις μαρμίτες και τις σχάρες. Όλα εδώ έχουν την καθησυχαστική αύρα του χειροποίητου, το ζυμωτό ψωμί και τα τυριά είναι δικά τους, τα περισσότερα ζαρζαβατικά προέρχονται από τους κήπους τους και τα κατσίκια από το οικογενειακό κοπάδι, κρατώντας ζωντανό το νήμα με το παρελθόν.

Καρυδιές

Η ομελέτα της γιαγιάς εξακολουθεί να κατέχει περίοπτη θέση στον κατάλογο μαζί τη διάσημη τσιγαριστή φασολάδα της, που έρχεται τσιτσιρίζοντας στο τραπέζι μέσα σε μαντεμένιο σκεύος, κουβαλώντας όλη τη γεύση του παραδοσιακού πιάτου σε μια πιο βαθιά και dirty εκδοχή. Η μελιτζάνα στο φούρνο είναι ένα γλύκισμα που ντύνεται με αστραφτερή σάλτσα ντομάτας και αφήνει πίσω της τα γιαπράκια που έρχονται λίγο στεγνά και άτονα.


Καρυδιές

Όλα ωστόσο, στις "Καρυδιές" έχουν να κάνουν με το κατσίκι, που τη νοστιμιά του την ανιχνεύεις ακόμα και στη σαλάτα του μαγαζιού, παρέα με πρασινάδες, λιαστή ντομάτα, κρουτόν και βαλσαμικό ξίδι. Οι ρετσέτες είναι πολλές και διαφορετικές, αξίζει όμως να χαρείτε το παραδοσιακό κατσίκι που γεμίζεται με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά και ψήνεται στον ξυλόφυρνο, για να απολαύσετε ένα κρέας βελούδινο με νοστιμιά συγκινητική. Εξίσου καλό είναι και το τηγανητό τους (τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά) με σαρκωμένα κυδώνια, που γοητεύει με τη γλυκόξινη ελληνική του γεύση, όμως από το κατσικίσιο κότσι θα θυμάμαι περισσότερο τις υπέροχα μελωμένες πατάτες που έχει για συνοδεία.

Καρυδιές

Αν είστε τυχεροί και την ημέρα που πάτε έχει παϊδάκια προβατίνας, τολμήστε άφοβα γιατί τα ψήνουν με μαστοριά που προβάλλει την ευγενική τους λιπαρότητα. Για το τέλος, η κουζίνα φιλεύει γλυκά του κουταλιού πεπόνι και καρπούζι, χειροποίητα, ελαφριά, καλοκαιρινά, πάνω σε ωραίο παχύ γιαούρτι, αλλά και πολύ καλό μπακλαβά που μοσχοβολά ξηρούς καρπούς.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 26/7.

ΚΑΡΥΔΙΕΣ Άνω Μεριά, Σαμοθράκη, 2551098266. Ωράριο λειτουργίας: Ιούν.-Σεπ., και μεσημέρι. Τιμή: € 20-25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια