Colonial

13,5

Ριζικά ανανεωμένο το εστιατόριο στο Γκολφ Γλυφάδας, έχει την αύρα εγγλέζικου club και ταυτόχρονα αστικής τραπεζαρίας. Τις ελληνομεσογειακές γεύσεις επιμελείται ο Γιάννης Μπαξεβάνης.

Colonial

Tηλ:

Τιμές:

€30 - €35

Σαν μια όμορφη μονοκονδυλιά αστικής καλλιέπειας το είχα πάντα στο νου μου το Γκολφ Γλυφάδας. Πήγα μερικές φορές στο παρελθόν να πάρω μαθήματα, γοητευμένος από το μύθο του αθλήματος, τη στιλάτη του ακρίβεια αλλά και την ψυχική ηρεμία που προσφέρει και, παρότι δεν έγινα τελικά γκόλφερ, αυτό το πευκόφυτο αττικό τοπίο το κατασυμπάθησα. Είχε δε πάντα στο εντευκτήριό του κάτι από την ευγενή αύρα ενός εγγλέζικου club, παρότι ο χώρος δεν ήταν άλλοτε αντάξιος του γηπέδου. Από το 2014 και μετά τα πράγματα άλλαξαν, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της χρονιάς που το ανέλαβε ο όμιλος Παπαθεοχάρη κι έβαλε το «Colonial» στην προμετωπίδα του.

Είναι θέμα οπτικής γωνίας η αίσθηση που θα έχεις σε αυτόν τον καθαρό λευκό, γεωμετρικό χώρο με τις αρκετές κολόνες. Το κομμάτι του εστιατορίου εκπέμπει μια αίσθηση clubby αστικής τραπεζαρίας, με ψηλούς, βελούδινους γαλάζιους καναπέδες από τη μία πλευρά των τραπεζιών και ξύλινες καρέκλες με ψάθα από την άλλη· ένα σερβάν στην άκρη ενισχύει την όμορφη εικόνα και τα φωτιστικά με βάση από λευκή πορσελάνη μαζί με τις πολυθρόνες Laura Ashley, με τις ροζ φυλλωσιές, την αύρα αστικού κλασικού lounge.

Colonial - εικόνα 1

Αν καθίσεις και βλέπεις προς τα έξω το γκαζόν, τους φοίνικες και τα πεύκα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην εξοχή – το θέαμα θα ήταν ακόμη καλύτερο αν φωτιζόταν το βράδυ τουλάχιστον η πρώτη σειρά των δέντρων. Στο πίσω μέρος του εστιατορίου, τώρα, όπου συνήθως κάθονται οι μεγάλες παρέες των γκόλφερ, οι jungle ταπετσαρίες με τους πιθήκους, τα πουλιά και τα τροπικά φυτά υπογραμμίζουν τον colonial χαρακτήρα του. Εκεί όμως η μοντέρνα επίπλωση είναι αταίριαστη με το υπόλοιπο κλίμα.

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Γιάννης Μπαξεβάνης, στενός συνεργάτης του Παπαθεοχάρη, που επιμελείται και την κουζίνα του «Ark» στα Αστέρια Γλυφάδας. Οι γεύσεις, μεσογειακές με έντονο ελληνικό χρώμα, ξετυλίγονται έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό τη βαθιά νοστιμιά και τα ωραία προϊόντα. Στην πίτα της Σμύρνης, λ.χ., το χοντρό, τραγανό φύλλο, σήμα κατατεθέν του Μπαξεβάνη, γεμίζεται με χοντροκομμένο κιμά από αρνί και μοσχάρι γενναιόδωρα καρυκευμένο με ανατολίτικα μπαχαρικά και στα γευστικότατα κομμάτια της ταιριάζει ωραία η σάλτσα με γιαούρτι και ταχίνι.

Colonial - εικόνα 2

Ο σεφ δεν φοβάται επίσης να παίξει καινοτομώντας με την παράδοση σε ένα στιφάδο κρεμμυδιών-γευστική βόμβα, που έρχεται πάνω σε ένα αγριωπό πλιγουρότο. Η ιδέα των λεπτεπίλεπτων τηγανητών κολοκυθιών σερβιρισμένων με ξύγαλο Σητείας είναι πολύ ωραία και φρέσκια. Συνάδελφος που τα δοκίμασε μου είπε ότι του άρεσαν πολύ. Δυστυχώς, τα δικά μας ήρθαν καμένα κι έχασαν πολλή από τη ζωηράδα τους· καταγράφεται λοιπόν ως φάουλ της κουζίνας ότι, αν και ήταν προφανώς μαυρισμένα, τα έστειλε στο τραπέζι αντί να ξαναφτιάξει το πιάτο, σε μια μέρα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, άρα και πίεση.

Οι χαρουπομακαρούνες με κιμά και τριμμένη γραβιέρα Νάξου είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις διαβάζοντας τον κατάλογο: ένα comfort πιάτο πληθωρικής νοστιμάδας. Ο σιγομαγειρεμένος σπιτικός κοκκινιστός κόκορας με παπαρδέλες είναι μεν καλός, αλλά απλούστερος από το προηγούμενο πιάτο. Τα μεγαλούτσικα μπριζολάκια αγριογούρουνου έχουν ωραία γραμμένη γεύση, έρχονται πολύ σωστά ψημένα, με μια σάλτσα από κυδώνι και ιβίσκο, που τα κολακεύει, κι έναν πολύ σπιτικό καλοφτιαγμένο πουρέ πατάτας που τους πάει πολύ. Το καλύτερο πιάτο απ’ όλα όσα δοκιμάσαμε ήταν τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα –μπουκιά και συχώριο!– πάνω σε έναν πουρέ μελιτζάνας με μεταξωτή φινέτσα που δεν ήθελα να τελειώσει.

Colonial - εικόνα 3

Σε παρόμοιο επίπεδο ήταν και τα δύο γλυκά που πήραμε. Ο αποδομημένος «μπακλαβάς του Γιάννη» έρχεται γεμάτος σιροπιασμένα ξερά φρούτα και καρπούς και δύο μπάλες παγωτό βανίλια ανάμεσα στα δύο σύνολα από τραγανά καραμελωμένα φύλλα που τα αγκαλιάζουν. Η σοκολάτα «Colonial» ακόμη καλύτερη, τρυφερή, αρωματική και μαυλιστική. Φεύγοντας, ικανοποιημένος, σκέφτομαι ότι τόσο υποφωτισμένα που είναι ο εξωτερικός διάδρομος και η πόρτα μπορεί να μην πάρεις χαμπάρι ότι πρόκειται για το εστιατόριο του γκολφ – ελπίζω να μην αργήσουν να το διορθώσουν.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 25/9.

COLONIAL Τέρμα Κων/νου Καραμανλή, Γλυφάδα, 2103420002. Ωράριο λειτουργίας: All day. Τιμή: € 25-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Colonial

Τέρμα Κων/νου Καραμανλή, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια