Gaku

13,5

Ένα πρώτης τάξεως γιαπωνέζικο εστιατόριο που μπορεί να σε φέρει στο Χαλάνδρι από όποιο σημείο της Αθήνας κι αν βρίσκεσαι.

Gaku

Tηλ:

Τιμές:

€25 - €30

Ένα πρώτης τάξεως γιαπωνέζικο εστιατόριο που μπορεί να σε φέρει στο Χαλάνδρι από όποιο σημείο της Αθήνας κι αν βρίσκεσαι.

Gaku - εικόνα 1

Πόσο metropolitan γίναμε; Φαίνεται πως ούτε η κρίση μπορεί να εμποδίσει την Αθήνα να εξελιχτεί σε σύγχρονη μητρόπολη του πλανήτη, όπου οι γαστρονομικές μόδες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εκφραστούν. Έτσι λοιπόν, σε μια μικρή γειτονιά που η αγορά της απλώνεται γύρω από τον κινηματογράφο Αβάνα και θεωρείται το «Κολωνάκι του Χαλανδρίου», το μικρό γιαπωνέζικο εστιατόριο «Gaku», δίπλα στο αναπόφευκτο στην εποχή μας σουβλατζίδικο, σηματοδοτεί την ακομπλεξάριστη συνύπαρξη των διαφορετικών γευστικών στιλ. Η σάλα του είναι ανοιχτόκαρδη, με ευχάριστο και δροσερό μινιμαλισμό, κεντημένο με μια συστοιχία λεπτών ξανθών δοκαριών στους τοίχους πάνω από τους αναπαυτικούς καναπέδες με τα μαξιλάρια.

Η γυάλινη φάτσα με τα μπόλικα φυτά ελαφραίνει το χώρο και αφήνει ωραίο φως να μπαίνει την ημέρα. Από την άλλη πλευρά του μαγαζιού, τώρα, το σούσι μπαρ με τους τέσσερις Ανατολίτες σεφ και τα έξι στουλ δίνει στο χώρο ενέργεια. Οι ντιζαϊνάτες πολυθρόνες προσθέτουν επίσης φρεσκάδα. Το «Gaku» κάνει σουξέ. στα τραπέζια του βλέπεις μια μεγάλη γκάμα ηλικιών –παρέες φίλων και ζευγάρια–, που το στιλ τους μαρτυράει ότι έρχονται από Φιλοθέη και Ψυχικό. Εντός ολίγου, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θα ανοίξουν κι ένα δεύτερο «Gaku» στο κέντρο, στη θέση του παλιού «Furin Kazan».

Gaku - εικόνα 2

Και όχι μόνο σούσι Το «Gaku» έχει, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη ποικιλία από σούσι, και μάλιστα πολύ καλά, αλλά στο μενού του θα βρείτε και πιάτα επηρεασμένα τόσο από τη νοοτροπία των γιαπωνέζικων μεζεδοπωλείων (λέγονται izakaya) όσο και από το μοντέρνο Jap fusion στιλ. Η «καλή μέρα» φάνηκε από το ταρτάρ τόνου. Μπορεί η γεύση του να μην είχε μέγα βάθος, αλλά η σάρκα του ήταν τρυφερή (ο τόνος ήταν πιο πολύ… μοσχάρι γάλακτος και λιγότερο κόκκινο βοδινό) και πολύ όμορφα συνδυασμένη με αβοκάντο, πράσινο τραγανιστό tobiko (αβγά χελιδονόψαρου) και μια σάλτσα λεμονιού yuzu-σκέτος ηλεκτρισμός, ενισχυμένη με γλυκό άρωμα κόκκινου πιπεριού. Συνεχίζοντας στο μοντέρνο στιλ, προτίμησα να δοκιμάσω λαβράκι μαριναρισμένο σε γλυκιά σάλτσα με yuzu και miso αντί για το πολυφορεμένο black cod miso. Ενδιαφέρον, με το ψάρι σωστά ψημένο, τη μεστή σάλτσα να του δίνει έξτρα γεύση και δίπλα ένα ωραίο ρύζι. Το ρύζι είναι από τις μεγάλες αρετές του «Gaku» και το διαπιστώνεις απολαυστικά στα σούσι του.

Gaku - εικόνα 3

Στράφηκα για κάτι διαφορετικό στα chef’s special, ξεκινώντας με yuzu koukaku: όμορφο ρολό με γλυκιά γαρίδα απλωμένη επάνω του και στο κέντρο καβούρι και αγγού­ρι, στολισμένο με tobiko και μια πολύ ασυνήθιστη σάλτσα ντομάτας-yuzu να του δίνει νοστιμιά. Το καλύτερο όμως ήταν άλλο. ένα σούσι ταμάμ για οπαδούς του Παναθηναϊκού! Στα γυμνά από φύκι –τουλάχιστον εξωτερικά– ρολά το ρύζι είναι πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι, μια μαγιονέζα με τσάι macha σε χρώμα τσαγαλί, tobiko πράσινο αρωματισμένο με ουασάμπι, ψημένα αμύγδαλα και στο κέντρο λαβράκι μαρινάρισμένο σε σάλτσα πράσινης πιπεριάς – ένα από τα πέντε καλύτερα σούσι που δοκίμασα το 2017, σούπερ πρωτότυπο και με ζηλευτή γευστική και χρωματική αρμονία. Μόνο το naruto δεν με τρέλανε και αυτό διότι το χέλι, το καβούρι και το αβοκάντο ήταν τυλιγμένα σε αγγούρι, αντί για το πολύ ωραία αρτυμένο με ξίδι ρύζι, και το τελικό αποτέλεσμα μου φάνηκε άχαρο.

Gaku - εικόνα 4

Από τις izakaya σπεσιαλιτέ του διάλεξα το νόστιμο κοτόπουλο miso yaki με πικάντικη σάλτσα toban miso και δίπλα του τσιπς παντζαριού και γλυκοπατάτας που μου άρεσαν πολύ. Εκείνο το πιάτο όμως που θα μπορούσα να τρώω καθημερινά είναι το kakuni: μια χοιρινή πανσέτα σιγομαγειρεμένη επί ώρες και κατόπιν μαριναρισμένη σε μια γλυκύτατη σάλτσα σόγιας (γουλιά και συχώριο). Υλοποιεί ό,τι θα μπορούσε να ανακαλέσουν στο μυαλό οι λέξεις «comfort gourmet»!

Στο φινάλε το παγωτό από γιαπωνέζικα γλυκά φασόλια είναι ασυνήθιστο και ΟΚ, αλλά την παράσταση κλέβει η βελούδινη και μαζί τραγανή κρεμ μπριλέ με πράσινο τσάι macha. Θα ήθελα να βρίσκεται πιο κοντά μου το «Gaku» για να τρώω τα πιάτα του πιο συχνά μέσω delivery.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/9.

GAKU Λεωφ. Κηφισίας και Λυκούργου 4, Χαλάνδρι, 2106754821. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Τιμή: € 20-30 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Παρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Gaku

Λεωφ. Κηφισίας & Λυκούργου 4, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια