Premiere

15

Σύγχρονη διεθνής κουζίνα με μεσογειακές νότες και στοιχεία ελληνικότητας από τον βραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου.

Premiere

Σύγχρονη διεθνής κουζίνα με μεσογειακές νότες και στοιχεία ελληνικότητας από τον βραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου.

Premiere - εικόνα 1

Με τον Μιχάλη Νουρλόγλου να αντικαθιστά τον Jean Charles Metayer ως επικεφαλής στην κουζίνα του «Première» στο «InterContinental», το εστιατόριο κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή. Δείχνει ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία (βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο) εστιατόρια της Ελλάδας. Το κενό που άφησε φεύγοντας ο Metayer εκ πρώτης όψεως, και για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία στο χώρο της εγχώριας υψηλής κουζίνας, έμοιαζε δύσκολο να καλυφθεί. Η συγκυρία όμως λειτούργησε υπέρ του «Première» και η άφιξη του επίσης βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο Νουρλόγλου τού επιτρέπει να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και με ποιοτικές φιλοδοξίες το μέλλον.

Είναι προφανές ότι, παρά την εμπειρία και το ταλέντο του νεαρού σεφ, το μενού που φέρει τη σφραγίδα του θέλει ακόμη χρόνο για να διαμορφώσει την ταυτότητά του και να αποκαλύψει όλες τις δυνατότητες και το ταλέντο του δημιουργού του. Παρόλα αυτά κι επειδή, όπως λένε, «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται», μπορώ να σας ­διαβεβαιώσω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ημέρα ξεκίνησε με ήλιο!

Premiere - εικόνα 2

Η πρόταση που κάνει το μενού είναι σχετικά λιτή, όπως αρμόζει σε ένα εστιατόριο υψηλού επιπέδου, το οποίο οφείλει να σε κερδίζει με την ποιότητα και όχι με τον όγκο των προτάσεών του. Τόσο στα πρώτα όσο και στα κύρια το θαλασσινό πρόσημο ισοψηφεί με τις στεριανές προτάσεις, σε ένα σύνολο που επιβεβαιώνει τις δεξιότητες του σεφ, ο οποίος από την πρώτη φάση της παρουσίας του –αυτήν της προσαρμογής– προτείνει πιάτα ενδιαφέροντα, χωρίς υπερβολές στον αριθμό των υλικών που συμμετέχουν. Κατά τη γνώμη μου τα καλύτερα­ πιάτα του μενού από τα πρώτα είναι το beef tartare με μέλι, ξίδι Xeres, χαμομήλι και ζελέ μπέικον το οποίο, γευστικά άψογο και ζωογόνα δροσερό, χαρίζει όλη τη μαγεία στο πιάτο. Σε ό,τι αφορά τα κύρια, θα υποδείξω το φιλέτο μπακαλιάρου ο οποίος, αν κι ένα κλικ τσιμπημένος στο αλάτι, είναι άψογα ποσαρισμένος και «ντύνεται» με ένα πολύ καλό κονσομέ καραβίδας.

Premiere - εικόνα 3

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πιάτα που δοκίμασα υπολείπονται, αν και η σος που συνοδεύει το αρνάκι είναι και αυτή σχετικά αλμυρή και η αγκινάρα που συμμετέχει δεν έχει την πρέπουσα παρουσία για να συνοδεύσει επαρκώς το εξαιρετικό κρέας. Από τα πρώτα θα συστήσω επίσης τη brandade καπνιστού χελιού με παντζάρι, χρένο, φρούτα του πάθους και βελόνες ελάτου τουρσί (σωστά διαβάσατε). Φυσικά τα ενδιαφέροντα πιάτα, ορισμένα με μικρές αδυναμίες, δεν τελειώνουν εδώ. Προτιμώ όμως να μη σας κουράσω με ατελείωτες περιγραφές και να σας αφήσω να τα ανακαλύψετε ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και τη διάθεση της στιγμής.

Premiere - εικόνα 4

Το συμπέρασμα είναι ότι το «Première» σέβεται και τιμά με τις προτάσεις που κάνει την ιστορία του και δείχνει ότι έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόμη πιο ψηλά με τον Μιχάλη Νουρλόγλου. Ενδιαφέρον στοιχείο που συμπληρώνει με επιτυχία την εικόνα είναι η λίστα κρασιών. Ο έμπειρος Γιώργος Σπύρου διαχειρίζεται με επιτυχία και γνώση τη wine list, η οποία βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού κι εμπλουτισμού. Θετική επίσης είναι η συνεισφορά του σέρβις, που λειτουργεί ευγενικά και χωρίς καθυστερήσεις.

Premiere - εικόνα 5

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια προσοχή στο φωτισμό (πολλά σημεία είναι σχετικά σκοτεινά), όπως και μια βελτίωση (ηχητική ίσως και διακοσμητική) στο περιβάλλον, ώστε να είναι λιγότερο ξενοδοχειακό. Ευτυχώς υπάρχει η μοναδική θέα, που σε κάνει να ξεχνάς τις όποιες μικρές αδυναμίες.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 27/2.

PREMIERE (ξεν. «InterContinental») Λεωφ. Συγγρού 89-93, Νέος Κόσμος, 2109206000.
Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ., Δευτ. Τιμή: € 65-80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια