
Το Πάσχα είναι προ των πυλών, οι προετοιμασίες στο κόκκινο και οι λίστες με τα απαραίτητα που αξίζει να έχει κάθε γιορτινό τραπέζι έτοιμες. Η περίοδος μέσα στο φόρτε της άνοιξης αποτελεί παράλληλα και την επανεκκίνηση της ελληνικής παράδοσης και εμείς ετοιμαζόμαστε για άλλη μία χρονιά με πολλή γεύση και αρώματα που ξεδιπλώνουν ιστορίες και μνήμες.
Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, αυτό που κατέχει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η επιλογή της αγαπημένης ετικέτας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ούτε λευκή, ούτε ροζέ αλλά μία extra πληθωρική και με διεθνή, κοσμοπολίτικο αέρα ερυθρή ετικέτα που μεταξύ άλλων διαγράφει στο οινικό γίγνεσθαι ένα "ορόσημο" ή αλλιώς ένα "σταθμό" στο είδος της. Απευθείας από την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη και το Κτήμα Σκούρα, το Πάσχα έχει χαρακτήρα, προσωπικότητα, φινέτσα και βαθιά σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα. Από την δεκαετία του 80 μέχρι και τις μέρες μας, το εμβληματικό οινοποιείο με έδρα το Μαλανδρένι Αργολίδας προσφέρει ένα οινικό αφήγημα πολυδύναμο με πολυετή εμπειρία.

Απόλυτος σεβασμός και αφοσίωση στο μικροκλίμα και στην αυθεντική έκφραση της ζώνης της Νεμέας, είναι οι πυλώνες του Κτήματος Σκούρα, όπως και οι οικογενειακοί ιδιόκτητοι αμπελώνες όπου καλλιεργούνται οι γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες, από τις οποίες και προέρχονται μία σειρά κρασιών που ξεχωρίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα από αυτά θα σε συνοδεύσει με χάρη στο πασχαλινό τραπέζι, το οποίο είναι φτιαγμένο για μεγάλες περιστάσεις, μεγάλες συγκινήσεις. Μιλάμε βέβαια για το "Σύνορο" και υπάρχει λόγος που μία τετοια περίοδο αποτελεί την γκράντε πρόταση στο τραπέζι.
Πάσχα με το "Σύνορο"
Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει διττή προσωπικότητα καθώς από την μία εκφράζει βαθιά ελληνική ταυτότητα και από την άλλη διεθνή φινέτσα. Και υπάρχει εξήγηση καθώς το δυναμικό χαρμάνι του αποτελείται από 40% Cabernet Franc, 40% Merlot και 20% Αγιωργίτικο. Επίσης το storytelling που κρύβεται πίσω από το όνομα της ετικέτας προκύπτει από τα συνορεύοντα κτήματα που απεικονίζονται και στην ετικέτα, ένα κρασί μικρής παραγωγής με την εξέλιξη του στο χρόνο να εντυπωσιάζει.
Τι ανακαλύπτεις και τι να περιμένεις από το "Σύνορο"; Καταρχάς μιλάμε για μία επιλογή πληθωρική και ταυτόχρονα κομψή. Με μύτη έντονη και γεμάτη με φρεσκάδα λόγω της φυτικότητας της ποικιλίας Cabernet Franc με τα αρώματα από ώριμα φρούτα όπως κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα να κινούν τα "νήματα".

το καθιστούν τόσο πληθωρικό όσο και κομψό.
O αρωματικός χαρακτήρας του συμπληρώνεται από τα γλυκά αρώματα της σοκολάτας, της κανέλας, του κέδρου, του διακριτικού ξύλου αλλά και τις νύξεις από γλυκόριζα. Το στόμα είναι εξαιρετικά πλούσιο με αλκοόλ που ισορροπεί την χαρακτηριστική οξύτητα και τις ώριμες, στρογγυλές και καλοδουλεμένες τανίνες. Τα αρώματα, τώρα, του στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με το φρούτο να είναι ακόμα πιο τονισμένο με επίγευση μακρά που γοητεύει και επιμένει.
Το "Σύνορο" παραμένει σε γαλλικά βαρέλια (50% καινούρια και 50% δεύτερης χρήσης) για 13 μήνες, εκ των οποίων 4 μήνες sur lie. Μετά την εμφιάλωση παραμένει για 12 μήνες στο κελάρι του Κτήματος και αποτελεί μία πρόταση που εκφράζει την πολυπλοκότητα της σταδιακά αποκαλύπτοντας νέες πτυχές σε κάθε γουλιά. Διαθέτει μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, γεγονός που σημαίνει πως αξίζει να το αφήσεις στην κάβα σου, με το αποτέλεσμα να σε δικαιώνει απόλυτα για την αναμονή.
Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι

Τα ερυθρά κρασιά το Πάσχα έχουν την τιμητική τους, καθώς η κρεατοφαγία τα αγαπά ιδιαιτέρως και το αποτέλεσμα σίγουρα συζητιέται. Ξεκινώντας από τα τυριά, αξίζουν οι συνδυασμοί με πικάντικες γραβιέρες, μετσοβόνε, αρσενικό Νάξου ή ένα σκληρό τυρί με πιπέρια. Το Cabernet Franc δένει με την ένταση και την αλμύρα ενώ το Αγιωργίτικο από την μεριά του εξισορροπεί την φρουτώδη απαλότητα. Στα πρώτα "τσιμπολογήματα" λουκάνικα, παστουρμάς, παραδοσιακές κρεατόπιτες και αλοιφές όπως η τυροκαυτερή "μπαίνουν" δυναμικά στο τραπέζι και με συνοδό το "Σύνορο" το οποίο χάρη στην οξύτητα και τον spicy χαρακτήρα καθαρίζει ευχάριστα την λιπαρότητα αφήνοντας τις γεύσεις να ξεχωρίσουν.
Στα κυρίως πασχαλινά εδέσματα, το αρνί σούβλας ή το αρνί φούρνου κάνει απευθείας σινιάλο στη συγκεκριμένη ετικέτα η οποία του πάει γάντι. Μία επιλογή όπως το κατσικάκι στο φούρνο με λαδορίγανη είναι βεβαίως στα must όπως και κάθε εκδοχή της μαγειρίτσας ειδικά όταν μιλάμε για την παραδοσιακή κοκκινιστή πτυχή της με την φρεσκάδα του κρασιού να ισορροπεί την κρεμώδη υφή του πιάτου.
Όσο για τα επιδόρπια, μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη αν έχεις σοκολατόπιτα με καρύδι ή αμύγδαλο, τάρτα σοκολάτας με φρούτα του δάσους, πικρή μους σοκολάτας ή ένα πεντανόστιμο τυραμισού. Και οι τέσσερις προτάσεις κάνουν ιδανικό match με το συγκεκριμένο κρασί απογειώνοντας κάθε μπουκιά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram