
Καθότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από το Πάσχα με τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι να είναι στο "κόκκινο”, αξίζει να βάλουμε στη λίστα μας και κάτι ακόμα το οποίο όχι μόνο είναι απαραίτητο αλλά εκτοξεύει και κάθε γευστική εμπειρία. Βεβαίως είναι το κρασί και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρεις ετικέτες που αξίζει να συνοδεύσουν τα μεγάλα φαγοπότια για τι άλλο, για μεγάλες γιορτινές συγκινήσεις.
Απευθείας από το Κτήμα Κοκοτού το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, στους πρόποδες της Πεντέλης και αποτελεί ένα boutique οινοποιείο, η οινική του ιστορία ξεκινά κάπου το 1980. Το αφήγημα του λοιπόν εντυπωσιάζει καθώς ο επισκέπτης ανακαλύπτει πολλά διαφορετικά παζλ τα οποία όμως ενώνονται.

με τρεις ετικέτες που ξεχωρίζουν.
Και αυτό συμβαίνει γιατί αποτελεί ένα οικογενειακό οινοποιείο με σεβασμό και αγάπη στο τόπο και στο μικροκλίμα, ταυτόχρονα όμως και μία κιβωτός πολιτισμού προσφέροντας στο κοινό ξεχωριστά δρώμενα και πολιτιστικά γεγονότα. Επίσης οι έννοιες της βιολογικής γεωργίας όπως επίσης και της οικολογικής συνείδησης στο Κτήμα Κοκοτού ήταν εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουν να είναι η βασική φιλοσοφία και της πρώτης γενιάς που το ίδρυσε αλλά και της επόμενης που έχει πάρει δυναμικά την σκυτάλη.
Όλη η ομάδα διακατέχεται από την ίδια ακριβώς ιδέα, της δημιουργίας ετικετών που να έχουν μία "ιστορία", της υψηλή ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς, του σεβασμού στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία και της αρμονική σύνδεση του κρασιού με το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Σε μία τοποθεσία με ιδιαιτέρο και δροσερό terroir και με ιδανικές συνθήκες στην παραγωγή κομψών, φρέσκων και ισορροπημένων κρασιών, το Κτήμα Κοκοτού καλλιεργεί μεταξύ άλλων Σαββατιανό και Ασύρτικο, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, και Merlot ενώ τα τελευταία χρόνια διαθέτει και αμπελώνες με την εξαιρετικά εκφραστική διεθνής ποικιλία Gewurztraminer που δίνει μία κοσμοπολίτικη νότα στη παραγωγή.
Και ξεκινάμε προς ολοταχώς!
Σε αυτή την άκρως γιορτινή περίοδο λοιπόν, οι ετικέτες που θα έχουμε στη διάθεση μας από το Κτήμα Κοκοτού θα είναι τρεις φίνες επιλογές. Και συνεπώς δεν θα σου λείψει τίποτα γιατί το τραπέζι θα είναι γεμάτο με κάθε τύπο κρασιού αφού τέτοια μεγάλα φαγοπότια αναζητούν λευκά, ροζέ και φυσικά ερυθρά κρασιά. Εσύ από τι καταλαβαίνεις τα έχεις όλα...
Gewürztraminer "Τρείς Παράδες" 2023

To κοσμοπολίτικο Gewürztraminer, μία λευκή διεθνής ποικιλία, οι φυτεύσεις της οποίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξάνονται ιδιαιτέρως, κάνει την έναρξη στο τραπέζι και όχι μόνο φουλ αρωματική. Μία μονοποικιλιακή ετικέτα που ανακαλύπτει κανείς ένα έντονο ανθικό προφίλ στη μύτη με τα αρώματα από τριαντάφυλλο, λίτσι, ανανά και εξωτικά φρούτα αλλά και νότες ginger να πρωταγωνιστούν και να δελεάζουν. Το στόμα είναι φινετσάτο με ισορροπημένη οξύτητα με επίγευση εξαιρετικά ευχάριστη και τριανταφυλένια καθώς διαθέτει έντονο τον χαρακτήρα του γλυκού τριαντάφυλλου. Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 6-8C
Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι: Αξίζει να συνδυαστεί με απαλές σαλάτες με εσπεριδοειδή και φινόκιο ή με μία πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, μάραθο και μυζήθρα, μία επιλογή που ενισχύει εξαιρετικά τα floral και εσπεριδοειδή στοιχεία του κρασιού. Τυριά όπως φρέσκια μυζήθρα, ανθότυρο, camembert και brie του πάνε γάντι αλλά "τόλμησε" και για μία τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και blue cheese η οποία θα κάνει το θαύμα της συνδυαστικά με το κρασί. Το λεμονάτο αρνάκι ή ένα κοτόπουλο με κρέμα λεμονιού και μανιτάρια επίσης στα must της υπόθεσης. Τέλος για τα επιδόρπια, ένα τσουρέκι με μαρμελάδα πορτοκάλι και bitter σοκολάτα αποτελεί συνδυαστικά με το κρασί μία σούπερ νόστιμη "αμαρτία".
Ροζέ "Κλέφτρα Κίσσα" 2024

Η Ροζέ "Κλέφτρα Κίσσα", ένα blend από Cabernet Sauvignon & Merlot πάει γάντι και στην άνοιξη αλλά σαφώς και στο Πάσχα με τα αρώματα της άγριας φράουλας να γοητεύουν μαζί με εκείνα των τροπικών φρούτων. Ευχάριστο, δροσερό και ανάλαφρο, με ισορροπημένο σώμα, χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά spicy επίγευση. Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 7-10C.
Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι: Σε αυτή την περίπτωση αξίζει μία σαλάτα με φράουλες, baby σπανάκι και κατσικίσιο τυρί αλλά οπωσδήποτε και η χορτόπιτα με φρέσκα μυρωδικά και φέτα η οποία κάνει το "ντεμπούτο" της με τι τραγανό φύλλο και τον αρωματικό χαρακτήρα να αγαπούν την οξύτητα και τα φρούτα του ροζέ. Στη λίστα οπωσδήποτε τα κεφτεδάκια με δυόσμο και σάλτσα γιαουρτιού. Στα φουλ πασχαλινα πιάτα η μαγειρίτσα είτε η λευκή είτε η παραδοσιακή (κοκκινιστή) απογειώνουν το αποτέλεσμα καθώς η συγκεκριμένη ετικέτα δίνει μία "ανάσα" δροσιάς στον πληθωρικό χαρακτήρα του πιάτου.
Kokotos Estate 2020

Σίγουρα ένας ερυθρός "γίγαντας" δεν μπορεί να λείπει από τα γιορτινά φαγοπότια για αυτό και η ετικέτα "Kokotos Estate" έρχεται δυναμικά να συμπληρώσει την τριπλέτα. Επίσης ένα blend από τις δύο διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, Cabernet Sauvignon & Merlot, στέκεται πολύπλοκο και αριστοκραστικό με τα αρώματα των ώριμων μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνου, φραγκοστάφυλλου και βύσσινου να κυριαρχούν τα οποία συνοδεύονται από νότες καπνού, μαύρης σοκολάτας και μπαχαρικών. Άλλωστε η παλαίωση για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δίνει στο κρασί μία άλλη πλούσια και εκκεντρική διάθεση. Το στόμα παρουσιαζεται ισορροπημένο, με βελούδινες ταννίνες και μακρά φρουτώδη επίγευση. Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 17-20C
Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι: To βαρύ ερυθρό "πυροβολικό" κάνει εξαιρετικό match με το καθιερωμένο αρνί στη σούβλα όπου η λιπαρότητα του αρνιού "αγκαλιάζει" την πλούσια δομή του κρασιού. Επίσης το κοκορέτσι είναι βεβαίως στα must όπως επίσης και το κατσικάκι φούρνου με πατάτες και θυμάρι καθώς το "καραμέλωμα" του κρέατος στο φούρνο δίνει μία γλυκάδα στο κρέας και ταιριάζει με το φρούτο του κρασιού.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram