Κτήμα Κίκονες: Δύο ξεχωριστές ετικέτες για το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Απευθείας από την Θράκη και το Κτήμα Κίκονες το Πάσχα σερβίρει το λευκό «Μάρων Κίκονες» από την ποικιλία Μαλαγουζιά και το ερυθρό «Syrah Κίκονες» για να μην σου λείψει τίποτα.

Domaine Kikones

Καθότι φτάνουμε σε μία άκρως γιορτινή περίοδο, με το Πάσχα να ψιθυρίζει ήδη τις δικές του νόρμες, αξίζει να κάνει κανείς ένα "ταξίδι" μέχρι την Θράκη και να επιλέξει από το δικό της terroir, δύο ετικέτες που έχουν την δυναμική να συνοδεύσουν κάθε στιγμή. 

Άλλωστε αυτή η εποχή επιτάσσει ξεκάθαρα οικογενειακά τραπέζια στην εξοχή, μεγάλες συγκεκντρώσεις και εμβληματικά φαγοπότια με το κρασί φυσικά να κατέχει πρωταγωνιστική θέση και δικαίως. Στη νοτιοανατολική Θράκη, λοιπόν, 5 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, βρίσκεται το Κτήμα Κίκονες, ένα boutique οινοποιείο που εδώ και δύο δεκαετίες "χτίζει" τη δική του, αυθεντική σχέση με το μικροκλίμα της περιοχής διαθέτοντας επίσης στην ατζέντα του βιολογικούς αμπελώνες που εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. 

Domaine Kikones
Κτήμα Κίκονες: To boutique οινοποιείο που "χτίζει" τη δική του, αυθεντική σχέση με το μικροκλίμα της Θράκης διαθέτοντας στην ατζέντα του βιολογικούς αμπελώνες. 

Ο σεβασμός, η επιμονή και η πίστη όλης της ομάδας στις δυνατότητες της θρακιώτικης γης, σε έναν τόπο με έντονη οινική ταυτότητα αλλά και ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες έχει ως αποτέλεσμα ξεχωριστές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις  καθώς και πλήρη αφοσίωση στην ανάδειξη της εκφραστικότητας της εκάστοτε ποικιλίας που καλλιεργείται στους οικογενειακούς αμπελώνες. 

Τέτοιες περιπτώσεις είναι σαφώς οι δύο ετικέτες από το Κτήμα Κίνονες οι οποίες"καλούνται" να σερβίρουν το φετινό Πάσχα, μεταφέροντας η καθεμία την δική της φιλοσοφία και μοναδικότητα. Το λευκό "Μάρων Κίκονες" από την ποικιλία Μαλαγουζιά και το ερυθρό "Syrah Κίκονες" παίρνουν δυναμικά την σκυτάλη για πασχαλινές συγκινήσεις υποσχομένα ένα γιορτινό σκηνικό φίνο και πληθωρικό. 

Τι να περιμένεις από την ετικέτα "Μάρων Κίκονες" Λευκό; 

Οι λευκές ποικιλίες άλλωστε από την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου έχουν φυσικά την τιμητική τους πόσο μάλλον το Πάσχα για να χαρίσουν αέρινες στιγμές και να συνοδεύσουν αγαπημένες ελληνικές συνταγές. 

Μάρων Κίκονες Λευκό
Από 100% Μαλαγουζιά, εκφραστικό με χαρακτήρα και φινέτσα

Για αυτό και η ετικέτα "Μάρων Κίκονες Λευκό" από την πολυδύναμη ποικιλία Μαλαγουζιά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί μία ωδή στην φρεσκάδα, αλλά είναι και από τις λίγες Μαλαγουζιές που παλαιώνουν. Στη μύτη τα αρώματα από λευκά άνθη, ανανά, ροδάκινο, μοσχολέμονο, βερίκοκο και νότες γλυκού του κουταλιού λεμόνι γοητεύουν με το παραπάνω ενώ το στόμα στέκεται στρογγυλό, κομψό και ελαφρώς λιπάρο με ισορροπημένη τραγανή οξύτητα και επίγευση που αφήνει ξεκάθαρα την αίσθηση των τροπικών φρούτων. Δοκιμάστε το με γεμιστά, αρνί φρικασέ ή ακόμα και με μαγειρίτσα – εκεί αποκαλύπτει την ευελιξία και τον χαρακτήρα του.

Τι να περιμένεις από το "Syrah Κίκονες"

Η αλήθεια είναι ότι ούτε τα ερυθρά μπορούν να λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι οπότε η εμβληματική ετικέτα του Κτήματος έρχεται για να προσφέρει πολυπλοκότητα και πληθωρικότητα, ταυτόχρονα όμως για να κάνει ιδανικό "match" με την κρεατοφαγία. 

Domaine Kikones
Από 100% Syrah, πληθωρικό και πολύπλοκο
προσφέρει τις πασχαλινές συγκινήσεις που αναμένεις.

Με έντονο βαθυκόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και δέρματος, παρουσιάζεται σοβαρό, ώριμο και βελούδινο λόγω και της παραμονής του σε δρύινα βαρέλια. Με πυκνό στόμα, στιβαρές αλλά ευγενικές τανίνες και επίγευση μακρά που επιμένει να γοητεύει. 

Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι

Ξεκινώντας από την ετικέτα "Μάρων Κίκονες" Λευκό από την ποικιλία Μαλαγουζιά, αξίζει να τη συνδυάσετε με μία πασχαλινή σαλάτα με μαρούλι, δύοσμο, ψητό αχλάδι και ξύσμα λεμονιού, απόλυτα εποχική, δροσερή και ελαφρώς γλυκόξινη η οποία ταιριάζει απόλυτα με την αρωματική και fresh γοητεία της Μαλαγουζιάς. Στους πασχαλινούς μεζέδες πριν τα μεγάλα τσιμολογήματα, ιδανικό "match" κάνουν οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζοι και μυρωδικά το οποίο είναι αρωματικό και διαθέτει ήπιες εντάσεις κάτι που συνάδει απόλυτα με την κομψότητα του κρασιού. Άλλη μία  πρόταση είναι η τάρτα με κατσικίσιο τυρί, μυρωδικά και λεμονάτη κρέμα η οποία απογειώνει κάθε μπουκιά. Τέλος στα πληθωρικά "κυρίως" η πασχαλινή μαγειρίτσα με λευκή σάλτσα κάνει το απόλυτο γαστρονομικό ταίριασμα όπως επίσης και το αρνάκι φρικασέ με μάραθο και μαρούλι, ένα παραδοσιακό πιάτο της περιόδου γεμάτο μνήμες. 

Συνεχίζοντας, το πληθωρικό "Syrah Κίκονες" παίρνει σειρά και πάει φίνα με τυριά όπως γραβιέρες με πιπέρια ή τρούφα, γραβιέρα Ίου και αρσενικό Νάξου αλλά και με Χουνκιάρ Μπεγεντί. Στα κρεατικά της υπόθεσης, την τιμητική τους έχουν το σουβλιστό αρνί ή το αρνί στο φούρνο με δεντρολίβανο και σκόρδο καθώς το λιπαρό κρέας αναδεινύεται καταπληκτικά μέσα από την ιδιαίτερη δομή και στιβαρότητα του Syrah. Το ταίριασμα φυσικά δεν έχει σταματημό με την γαστρονομική ατζέντα να περιλαμβάνει κοκορέτσι, σπληνάντερο, παιδάκια στη σχάρα με ελαιόλαδο και ρήγανη αλλά και το κατσικάκι με θυμάρι και σκόρδο

Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.