
Οι λάτρεις του κρασιού πανηγυρίζουν κρυφά για την έλευση του φθινοπώρου, αφού η εποχή αυτή είναι η έναρξη της σεζόν για συχνότερη οινοποσία. Φυσικά και απολαύσαμε ωραία κρασιά και το καλοκαίρι, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν ένας καλός λόγος να προτιμήσουμε και πιο ανάλαφρα αλκοολούχα.
Τα ροζέ κρασιά βέβαια είναι παντός καιρού κι ιδανικά για κάθε στιγμή. Μας αρέσουν γιατί είναι "μπαλαντέρ", ταιριάζουν με ποικίλες γεύσεις, μάς βγάζουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση και αποφεύγονται τσακωμοί του στυλ "λευκό ή κόκκινο" στην παρέα. Είναι μία μέση λύση, όχι όμως μέτρια.
Ψάχνοντας το ροζέ που θα πλαισιώσει το φετινό φθινόπωρο, θέλουμε κάποιο με γοητευτικό χαρακτήρα, παιχνιδιάρικο και με μια γλυκιά πινελιά για να ισορροπήσει τη μελαγχολία από τις πρώτες ψιχάλες. Και πώς να αντισταθούμε στο ζωηρό χρώμα που ξεδιπλώνει στα ποτήρια μας το "Αλλιώτικο", το βραβευμένο ροζέ ημίξηρο κρασί της Οινοποιίας Τριποδάκη;

Με ιστορία που μας πηγαίνει έναν αιώνα πίσω, η Οινοποιία Τριποδάκη έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας χάρη στις σύγχρονες οινοποιητικές μεθόδους, την άριστη ποιότητα και κυρίως την αγάπη με την οποία μεταχειρίζεται γηγενείς και ξένες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Σαββατιανό, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Αμβούργου, το Cabernet Sauvignon, το Grenache rouge και πολλές άλλες.

Επιλέγοντας δύο από αυτές, το Μοσχάτο Αμβούργου και το Grenache rouge, παντρεύει με απόλυτη μαεστρία το ελληνικό με το διεθνές στοιχείο σε ένα -καθόλου συνηθισμένο- blend που μας συναρπάζει.
Τα εκρηκτικά αρώματα του Μοσχάτου Αμβούργου, με μία υπόνοια γαρίφαλου, στροβιλίζονται με τα φρουτώδη του Grenache rouge με ένα ελαφρώς βοτανικό και λίγο πικάντικο χαρακτήρα. Δροσερό, νεανικό, ζουμερό, με μια διακριτική γλυκιά επίγευση, το ροζέ αυτό θα "φορεθεί" πολύ το επόμενο διάστημα.

Λεπτομέρειες οίνου
Χρώμα: Λαμπερό τριανταφυλλί
Τύπος : Ημίξηρο
Ποικιλία: Μοσχάτο Αμβούργου 60%-Grenache rouge 40%
Παραγωγός: Οινοποιία Τριποδάκη
Αλκοόλ: 11.5%
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Τύρναβος-Αττική-Βοιωτία
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C
Το "Αλλιώτικο" ροζέ προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες Μοσχάτου και Grenache, όπου τρυγούνται στη σωστή ημερομηνία ωρίμανσης του σταφυλιού. Γίνεται πολύ προσεκτική οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, πραγματοποιείται γευστική και οργανοληπτική δοκιμή καθημερινά και η ζύμωση ολοκληρώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να διατηρηθούν τα αρώματα κι η φρεσκάδα. Στη σύνέχεια παραμένει για 3 μήνες με τις οινολάσπες του και έτσι γεννιέται αυτό το υπέροχο κρασί, με τα ντελικάτα αρώματα και το υπέροχο τριανταφυλλί χρώμα.
Με τι συνδυάζεται
Food pairing
Το "Αλλιώτικο" είναι ένα κρασί που μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά όλες τις ώρες της ημέρας, είτε με φαγητό είτε by the glass όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε μετά τη δουλειά η με φίλους στις φθινοπωρινές βεγγέρες.
Επειδή τα τυριά είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κρασιού κι ένα σχετικά εύκολο pairing πλην όμως ενδιαφέρον, θα κινηθούμε σε επιλογές τυριών με απαλή γεύση, όπως το ψητό μαστέλο ή το ταλαγάνι και θα τα συνδυάσουμε με ένα chutney τομάτας ή μια μαρμελάδα κόκκινων φρούτων που θα δώσουν έξτρα χάρη.
Ανάλαφρες, δροσερές σαλάτες στέκονται χαριτωμένα δίπλα στο ροζέ μας, το οποίο αγκαλιάζει ευχάριστα και γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας, αν και δοκιμάζοντάς το με πιάτα της ασιατικής σίγουρα θα αναφωνήσουμε "ουάου". Αγαπά τις γλυκόξινες σάλτσες, το σούσι με γαρίδες και τα spring rolls.
Ημίξηρο άρα είμαστε fans του ταιριάσματός του με επιδόρπια, όπως μια πάβλοβα με φράουλες ή μία τάρτα κόκκινων φρούτων. Το cheesecake του πάει πολύ, όπως και η φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής που μπορούμε να τονίσουμε με κάποιο γλυκό ποτό της αρεσκείας μας.
Chef το "Αλλιώτικο" έχει την δική του αλλιώτικη συνταγή;

Ο Ηλίας Παναγιώτου από την μπριγκάντα του Sense Athens απολαμβάνει το "Αλλιώτικο", το βραβευμένο ροζέ ημίξηρο κρασί της Οινοποιίας Τριποδάκη και το συνδυάζει με μία ιδιαίτερη σαλάτα που ταιριάζει για κάθε ώρα της ημέρας. Βήμα Βήμα παρακάτω η συνταγή που σίγουρα θα αποτελέσει τάση και πρόταση με την συγκεκριμένη ετικέτα.
Thai Mango Salad
Υλικά: 1 μεγάλο ταϊλανδέζικο πράσινο μάνγκο ή άγουρο μάνγκο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λευκά μέρη κομμένα σε φέτες
1 κολοκυθάκι
1 κόκκινο τσίλι, κομμένο σε κύβους
χούφτα ψητά κάσιους (ή φιστίκια), ψιλοκομμένα
σουμάκ
φρέσκο κόλιανδρο ή/και δυόσμο, ψιλοκομμένο + λίγα ολόκληρα φύλλα για διακόσμηση
1 βαζάκι bean sprouts
Για την σάλτσα: 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, πιεσμένη
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη
πιπέρι, για γεύση
Εκτέλεση: Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ειδικό αποφλοιωτή, ζουλιέν μάνγκο, πιπέρι και κολοκυθάκι, τα sprouts beans, chilli ,κόκκινη πιπεριά και τα φρέμμυδια κομμένα σε λωρίδες. Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ μαζί σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για να παντρευτούν οι γεύσεις. Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας εκτός από τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ανακατεύουμε το ντρέσινγκ, προσαρμόζουμε το καρύκευμα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ξηρούς καρπούς και λίγα φύλλα μέντας ή/και κόλιανδρο.
www.tripodakis.gr / email: info@tripodakis.gr / facebook: Tripodakis Winery / instagram: tripodakis_winery / τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105545666-2741039842