Χριστούγεννα. Η πιο στρεσογόνα εποχή του χρόνου. Ξέρω, νομίζεις πως δεν ξεκινάει με την πιο θετική χροιά αυτό το κείμενο, αλλά διάβασε λίγο ακόμα και θα καταλάβεις.
Έχεις φάει ατελείωτες ώρες να σκέφτεσαι το μενού για το γιορτινό τραπέζι ή τι να ετοιμάσεις ως έξτρα για εκεί που σε έχουν καλέσει. Έχεις υπομείνει στην ουρά του σουπερμάρκετ, η οποία είναι μεγαλύτερη κι από τη λίστα αναμονής του sold out της Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Έχεις παίξει κάθε λογής τραγούδι με την κόρνα του αυτοκινήτου στη Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά άσε με να βάλω κάπου ένα στοπ. Δεν είναι ανάγκη να σπάσεις το κεφάλι σου και για το τι κρασιά να αγοράσεις, ώστε να γίνεις ο σομελιέ της παρέας σου αυτές τις γιορτές.
Είμαι εγώ εδώ για σένα, με μερικές αγαπημένες επιλογές και, μπόνους, ορισμένα πιάτα ως ταίριασμα, για να λύσεις σουντόκου με οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει και όχι για το τι θα φας και θα πιεις.
Πάρε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, κάψε και λίγο φασκόμηλο για αλλαγή ενέργειας και φύγαμε.
Milia Riza - Experiential 2020 - Chardonnay / Pinot Noir

Ξεκινάμε με ένα αγαπημένο αφρώδες από τη Νεμέα και το οινοποιείο Milia Riza της Νάνσυς και του Stefano. Το κρασί είναι σε μικρή ποσότητα, περίπου 1.000 φιάλες, όπως τα περισσότερα κρασιά του οινοποιείου. 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir και με 27 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες του. Με φρεσκάδα αλλά και σώμα, γίνεται ιδανικός σύντροφος για τα ορεκτικά, όπως ένα πλατό τυριών, αλλά και για σούπες που συντροφεύουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (βελουτέ κολοκύθα, μανιτάρι, παντζάρι κ.ά.).
Οινοποιείο Θέρως - Πλυτό / Θραψαθήρι 2023

Η κρητική γη σε ένα ποτήρι. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από ένα ιδιαίτερο blend δύο κρητικών ποικιλιών που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Προέρχεται από αμπέλια άνω των 120 ετών, με μηδενική χρήση βαρέων μετάλλων και φυτοφαρμάκων. Δεν θα πω ψέματα, δεν είναι και πολύ εύκολο να το βρεις, αλλά αν πέσεις πάνω του, μη διστάσεις δευτερόλεπτο — ειδικά αν βρεις και πιο πίσω χρονιές. Με τραγανή οξύτητα και πολύ ισορροπημένο αλκοόλ. Πλούσια αρώματα λεμονιού, κίτρου και κομπόστας ροδάκινου, πλαισιωμένα από έντονο βοτανικό χαρακτήρα θυμαριού. Τέλειο για κάθε πίτα (με σπιτικό φύλλο, παρακαλώ) που θα πέσει στο τραπέζι.
Κτήμα Alpha - Chardonnay 2024

Εδώ πάμε σε κάτι πιο γνώριμο και εύκολα προσβάσιμο. Το οινοποιείο αυτό, στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, αφήνει το συγκεκριμένο κρασί σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες. Το αποτέλεσμα: μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμου βερίκοκου και μια γλυκιά χροιά αχλαδιού στο τέλος, σε φόντο διακριτικού ξύλου. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ και λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία δροσιάς και φινέτσας. Εδώ θα φτιάξεις τη γαλοπούλα που περιμένουν όλοι, με ρύζι και κουκουνάρια, ή μια πιο vegetarian επιλογή: μανιτάρια φρικασέ, που αναδεικνύουν τη γήινη, βουτυράτη του διάσταση.
Oenops Apla ροζέ 2024 - Ξινόμαυρο / Λημιώνα / Μαυρούδι

Αυτό το κρασί από το οινοποιείο του Νίκου Καραντζά στη Δράμα μόνο απλό δεν το λες, αφού συνδυάζει με μαεστρία τρεις ερυθρές ελληνικές ποικιλίες — το Ξινόμαυρο, τη Λημιώνα και το Μαυρούδι — δημιουργώντας ένα όμορφο ροζ χρώμα κατά την οινοποίηση. Η φυτικότητα είναι πιο έντονη στο στόμα και εκφράζεται μέσα από νότες φύλλων τομάτας, λευκού τσαγιού και βοτάνων. Πετροκέρασο, φράουλα, σμέουρο, ζύμη και ροζ γκρέιπφρουτ συμπληρώνουν το σύνολο. Όπως κατάλαβες, εδώ θα πάμε σε σαλάτες, και δη σε μία αγαπημένη με ρόδι, κατσικίσιο τυρί και καρύδια — και θα με θυμηθείς.
Οινοποιείο Gentilini - Iris 2021 - Μαυροδάφνη
Η Iris από το Οινοποιείο Gentilini στην Κεφαλονιά είναι μια φρουτώδης και κερασένια έκφραση της ποικιλίας, μιας και αποτελεί δημιούργημα της κόρης του Πέτρου Μαρκαντωνάτου, της Ειριάννας (aka Iris), με μεγάλη επιτυχία. Πορφυρό χρώμα και κομψά αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου, κερασιού, μαύρου μούρου, δάφνης και λεβάντας. Μπορεί να συνδυαστεί με πάπια, παρέα με πουρέ κολοκύθας και γλυκοπατάτας, με γλάσο από τον ζωμό της πάπιας. Και καλή όρεξη.
Κτήμα Γεροβασιλείου - Evangelo 2022 - Syrah / Viogner
Εδώ ο κύριος Βαγγέλης έχει χτυπήσει φλέβα στην καρδούλα μου με αυτό το blend του Βόρειου Ροδανού, που λατρεύω ως οινική περιοχή, με την ερυθρή ποικιλία Syrah και τη λευκή Viogner. Εντυπωσιάζει με την πικάντικη πλευρά του αρωματικού του χαρακτήρα, που εξελίσσεται όσο μένει στο ποτήρι. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό, το άρωμά του σύνθετο, όπου τα πικάντικα στοιχεία πλαισιώνονται από ζωηρά μαύρα φρούτα και νύξεις λουλουδιών, και το σώμα του πληθωρικό. Ιδανικό για πιάτα που "σιγομαγειρεύονται": χοιρινό με δαμάσκηνα, οσομπούκο με κοφτό μακαρονάκι — και άσε τη φαντασία να οργιάσει…
Οινοποιείο Αργατιά - Horis 2022 - Ξινόμαυρο

Τραπέζι χωρίς Ξινόμαυρο γίνεται; Δεν γίνεται! Το Horis είναι το αποτέλεσμα ενός πειραματισμού μέσα από το σκοτάδι της πανδημίας από τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου και τον Παναγιώτη Γεωργιάδη. Ένα Ξινόμαυρο "χωρίς" όλη την ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο οινοποιείο: χωρίς θειώδη, με παλαίωση 8–12 μηνών σε παλαιά γαλλικά βαρέλια, που αφήνει στη μύτη ώριμα φρούτα του δάσους και ζωηρά αρώματα πικάντικων μπαχαρικών, ξύλου δρυός, κανέλας, ελιάς και καπνού. Το Ξινόμαυρο λάμπει δίπλα σε πιάτα με βάθος και γήινο χαρακτήρα. Το αρνί είναι ο κλασικός του σύντροφος, αλλά και ο τραχανάς με μανιτάρια ή τα κάστανα στιφάδο δημιουργούν έναν συνδυασμό γεμάτο χειμωνιάτικη ζεστασιά.
Κτήμα Μουσών - Works and Days - Σαββατιανό
Όπως είπε ο Ησίοδος στο Έργα και Ημέραι, "η ζωή έχει να κάνει με την ισορροπία". Το συγκεκριμένο ποίημα του αρχαίου ποιητή, που γράφτηκε περίπου το 700 π.Χ., αποτέλεσε την έμπνευση για μία από τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του Κτήματος Μουσών, το Works and Days.
Τα γλυκά κρασιά, κατ’ εμέ, περνάνε μία κρίση, αφού αρκετός κόσμος δεν τα βάζει εύκολα στη λίστα του — και είναι κρίμα. Τα θεωρώ υγρά, χρυσά, γλυκά ποιήματα, όπως πιθανολογώ και ο Στέλιος Ζαχαρίας, ο δημιουργός του συγκεκριμένου επιδόρπιου οίνου. Ένα ιδιαίτερο, φυσικά γλυκό κρασί από 100% Σαββατιανό.

Τα σταφύλια μένουν για 7 μέρες στον ήλιο ώστε να στεγνώσουν και μετά ξεκινά η οινοποίηση, με ζύμωση που διαρκεί 30 ημέρες και παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 2 χρόνια. Από τα μελομακάρονα μέχρι την καρυδόπιτα και την πορτοκαλόπιτα, κάθε μπουκιά βρίσκει στο ποτήρι μια ζεστή, μελένια συνέχεια. Ακόμη και η "Dubai version" — αν και δεν τη προτιμώ — θα το αγκαλιάσει με χαρά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.





