Nienke Krook / @thetraveltester
Προχωρώντας προς τον χειμώνα, οι προτάσεις εξόδου στην Αθήνα διαφοροποιούνται ελαφρώς, διατηρώντας ωστόσο πάντοτε το ενδιαφέρον τους. Από θέατρο και σινεμά μέχρι δωρεάν ενέργειες, μουσικά χάπενινγκ και στέκια που αξίζουν την προσοχή σου, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσεις στην πόλη αυτή την εβδομάδα.
ΘΕΑΤΡΟ - Cow Deer στο Εθνικό
Η παράσταση "Cow Deer” των Κέιτι Μίτσελ, Νίνα Σίγκαλ και Μέλανι Ουίλσον, που παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" (από 7/11), είναι μια πρωτοποριακή θεατρική πρόταση, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τη συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου και Royal Court Theatre. Οι ερμηνευτές- Αλέξανδρος Ζοτάι, Χρήστος Θάνος, Κορίνα Κόκκαλη και Ιωάννα Τουμπακάρη — ζωντανεύουν τις ζωές της αγελάδας και του ελαφιού χωρίς λόγια, χρησιμοποιώντας τον ήχο ως κύριο αφηγητή.

Η παράσταση συνδυάζει τη ζωντανή δράση με την προβολή βίντεο, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο σκηνικό σύμπαν όπου το πραγματικό και το κινηματογραφημένο συνυπάρχουν. Εδώ, η Μίτσελ μετακινεί την προσοχή από τον άνθρωπο προς το ευρύτερο οικοσύστημα, από τον λόγο προς την ακρόαση, από την ιεραρχία προς τη συνεργασία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΔΩΡΕΑΝ - Οι αλάνες του Πειραιά ζωντανεύουν ξανά

Μια υπέροχη πρωτοβουλία με δωρεάν είσοδο ζωντανεύει στις πιο ανέμελες χωροταξικές συνθήκες του Μεγάλου Λιμανιού. Από 11 έως 16 Νοεμβρίου και κάθε απόγευμα στις 19.00, οι "Αλάνες του Πειραιά" πραγματώνονται στα τοπόσημα Αγ. Ανάργυροι - Παλιά Κοκκινιά, Βοτσαλάκια, Πάρκο Δηλαβέρη, Πλατεία Καμινίων, Πλατεία Πηγάδας, Πλατεία Κοραή, με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΣΙΝΕΜΑ - Κυνηγός: Επικίνδυνη Ζώνη
Αφού ανανέωσε ήδη μία φορά το franchise του "Predator" με το ξεσηκωτικό "Prey", ο Νταν Τράχτενμπεργκ ("10 Cloverfield Lane") επιστρέφει στην "Επικίνδυνη Ζώνη", με ένα ακόμη κεφάλαιο του δημοφιλούς franchise sci-fi action horror. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
EΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - Από τη Λήμνο στον Τσίφτη

Την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, το Τσίφτης Γαστροκουτούκι+ υποδέχεται το Lemnos Philema για μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου. Η ομάδα του Τσίφτη με τους Μπάμπη Καζάνα, Σήφη Μανουσέλη, Αντώνη Νικηταρά και Γιάννη Φυρογένη, σε συνεργασία με τους Λημνιούς μάγειρες Μαρία Καλλιγερή, Μιχαλίτσα Καγκή και Νάσο Κοτσιναδέλη, δημιουργούν ένα μενού εμπνευσμένο από τις γεύσεις, τα αρώματα και τα αυθεντικά προϊόντα του νησιού. Πιάτα με Λημνιά ταυτότητα και προϊόντα της Λήμνου θα πρωταγωνιστήσουν στο μενού, σε μια εμπειρία που τιμά την παράδοση αλλά κοιτάζει και προς το σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - High on Fire στο Κύτταρο
Ο Matt Pike και η παρέα του, με όπλο το νέο τους άλμπουμ "Cometh the Storm", θα ξεσπάσουν σε μια τελετουργία ακατέργαστης δύναμης, doom ομίχλης και μεταλλικού groove χωρίς ανάσα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΜΠΑΡ - Το 'Έπρεπε' της Κυψέλης και η δεύτερη ζωή του
Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, το Eprepe πρωτο-άνοιξε τις πόρτες του το 2022, όταν η Κυψέλη θεωρούνταν ακόμα μία ‘up and coming’ γειτονιά, και βοήθησε σημαντικά στην εδραίωσή της ως πρόσφατο αθηναϊκό σουξέ.
Εδώ και μερικές εβδομάδες το Eprepe έχει περάσει στο επόμενο κεφάλαιο λειτουργίας του, με μια δυναμική επανεκκίνηση και μια νέα φιλοσοφία στο φαγητό, στο ποτό και στην γενικότερη προσέγγιση της γευστικής εμπειρίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΟΠΕΡΑ - Ντον Πασκουάλε στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"
Η διάσημη κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι και ένα από τα λαμπρότερα δείγματα του ιταλικού μπελ κάντο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα. Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί μια ομάδα κορυφαίων Ελλήνων μονωδών. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1843 και γρήγορα κέρδισε μια θέση στο ρεπερτόριο, χάρη στη ζωντάνια, το χιούμορ και τον μελωδικό του πλούτο. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1949, ενώ η τελευταία παράσταση δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2004, πριν επιστρέψει και πάλι φέτος στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
MICROBAKERIES - Πού πάμε για αφράτες ζύμες
Τα microbakeries της Αθήνας λοιπόν. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης έχει αρχίσει να αντικαθιστά το βουητό των βιομηχανικών φούρνων σε όλη την Αθήνα.

Μια νέα γενιά αρτοποιών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αρχικά σεφ, φέρνουν σταδιακά την επανάσταση στον άρτο, πειραματίζονται με προζύμι, δημητριακά, αλεύρι και διάφορες άλλες πρωτότυπες γεύσεις, εργάζονται σε μικρούς χώρους, ψήνουν σε περιορισμένες ποσότητες και αντιμετωπίζουν το καθημερινό ψωμί ως μια δημιουργία εστιατορίου υψηλής ποιότητας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
