10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Πάσχα

Πάσχα θα πει παράδοση, συγκέντρωση με την οικογένεια γύρω από το μεγάλο τραπέζι στην αυλή αλλά και πολλές ετοιμασίες, αφού τα εδέσματα των ημερών αυτών είναι αρκετά μπελαλίδικα κι απαιτούν σωστή προετοιμασία. Είτε μείνετε πιστοί σε παραδοσιακές συνήθειες είτε θελήσετε σε κάποιες περιπτώσεις να προσθέσετε πιο fine ή πειραματικές επιλογές, το σίγουρο είναι ότι θα αναζητήσετε το αγαπημένο σας κρασί για να συνδυάσετε και να απογειώσετε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και ο οδηγός κρασιών του ελληνικού αμπελώνα που ακολουθεί για νόστιμο food & wine pairing θα σας λύσει τα χέρια, ώστε να βρείτε τα κατάλληλα για να συνοδέψετε τις πασχαλινές σπεσιαλιτέ.

Όσα πρέπει να προσέξετε

Σημαντικό είναι να λάβετε υπόψιν το στιλ του κάθε πιάτου ώστε να αγοράσετε και το αντίστοιχο στιλ κρασιού. Έπειτα αξίζει να σταθείτε στην ένταση του πιάτου· παραδείγματος χάριν, αν έχουμε ένα έντονα αρωματικό φαγητό δεν μπορούμε να εντάξουμε μία ετικέτα χωρίς αρώματα καθώς πιάτο θα καταλήξει να σκεπάζει το κρασί. Στη συνέχεια μην αμελήσετε τον όγκο του πιάτου και κατά συνέπεια τον όγκο του κρασιού που θα επιλέξετε: ένα πλούσιο σε όγκο πιάτο χρειάζεται ένα κρασί με γεμάτο και πληθωρικό σώμα.

Η ηλικία, τώρα, των αρωμάτων είναι ένα έξτρα στοιχείο με ειδική σημασία. Τα αρώματα μιας νεαρής φιάλης, τα οποία είναι και αυτά νεαρά με πρωταγωνιστές τα φρέσκα φρούτα, δεν ταιριάζουν με ένα πιάτο που χαρακτηρίζεται από τα αρώματα ξηρών καρπών, σοκολάτας, καφέ, μπαχαρικών και άλλων στοιχείων που υποδηλώνουν "παλαίωση”. Αντίστοιχο ρόλο παίζει και το χρώμα. Συνηθίζεται σε φαγητά στα οποία πρωταγωνιστούν οι λευκές σάλτσες να συνδυάζουμε λευκά κρασιά, ενώ σε όσα έχουν κόκκινες καρυκευμένες σάλτσες και spicy χαρακτήρα, τα ερυθρά κρασιά είναι μονόδρομος.

Διαβάστε Επίσης

10 κρασιά που σερβίρουν το Πάσχα με απόλυτη μαεστρία και τα φαγητά που τους πάνε γάντι

Σαββατιανό και Ρετσίνα για τα ορεκτικά του Μ. Σαββάτου

Oι εναρκτήριες πασχαλινές προτάσεις με τις συγκεκριμένες ετικέτες έχουν λόγο, άποψη και γαστρονομικό γούστο. Φροντίστε να έχετε στο τραπέζι μαλακά τυριά,  φρέσκες σαλάτες με dressing εσπεριδοειδών, παραδοσιακές πίτες (χορτόπιτες ή πρασόπιτες) ή ακόμα για μεζέ μία χοιρινή σεληνάδα που θα κάνει εξαιρετική παρέα με τα δύο κρασιά.

Σαββατιανό από Papagiannis Winery, Λευκός Ξηρός, Αττική 

Οινοποιείο Παπαγιάννης

Η γηγενής ποικιλία της Αττικής πάει θαύμα όχι μόνο στο Πάσχα αλλά και σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόκειται για ένα ξηρό κρασί πλούσιο στο στόμα με έντονα αρώματα φρούτων, βοτανικά στοιχεία αλλά και μία κρεμώδης αίσθηση. Το πράσινο μήλο, το κίτρο και το ξύσμα λεμονιού το χαρακτηρίζουν με φρέσκια οξύτητα αλλά και με ικανοποιητικό γευστικό βάθος.

Ρετσίνα από Papagiannis Winery, Λευκός Ξηρός, Αττική

Οινοποιείο Παπαγιάννης

H ρετσίνα έχει επιστρέψει δυναμικά και η ομώνυμη ετικέτα από το Papagiannis Winery το επιβεβαιώνει στο έπακρο. Τραγανή, από 100% Σαββατιανό, είναι εξαιρετικά γαστρονομική και προσφέρει αρώματα ώριμων φρούτων, μαστίχας, δεντρολίβανου και δαφνόφυλλου, με μία spicy νότα που την κάνει να ξεχωρίζει.

Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και ένα ενδιαφέρον blend από Cabernet Franc & Μαλαγουζιά για το Μ. Σάββατο

Πριν καλά καλά ησυχάσουν τα βεγγαλικά που φωτίζουν τον ουρανό τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, επιστρέφετε στο σπίτι σχεδόν τρέχοντας, αφού στην κατσαρόλα αχνίζει η μαγειρίτσα. Αυτό που χαρακτηρίζει το πιάτο είναι σίγουρα η πολυπλοκότητα. Εντόσθια, μυρωδικά, πρασινάδες και αυγολέμονο δίνουν λιπαρή υπόσταση στη σούπα, γεγονός που θα προκαλέσει πονοκέφαλο όταν έρχεται η στιγμή για το κρασί.

Τούτο το μωσαϊκό γεύσεων θέλει ένα Ασύρτικο με λεπιδωτή οξύτητα για να μη "χαθεί" δίπλα στην οξύτητα της σούπας. Λιπαρότητα είπαμε, άρα ένα Chardonnay με απαλό φίλημα από βαρέλι είναι ταμάμ. Ακόμα και μια Μαλαγουζιά με πιο φυτικές νότες και γαστρονομική χροιά μπορεί να σταθεί άνετα. Για τη λιγότερο σκληροπυρηνική βερσιόν της μαγειρίτσας – τη χορτοφαγική- το Sauvignon Blanc με τη βοτανικότητά του θα κάνει το pairing να δουλέψει. Αν η διάθεση είναι πιο παιχνιδιάρικη, θα πιούμε και ροζέ από Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο ή Syrah, με ωραίες εντάσεις και φρεσκάδα.

Μαλαγουζιά από το Μέγα Σπήλαιο, Λευκός Ξηρός, Καλάβρυτα

Μέγα Σπήλαιο

Μία ξεχωριστή Μαλαγουζιά με λευκοκίτρινο χρώμα και πράσινες αποχρώσεις δίνει μία κομψή μύτη με χαρακτηριστικά αρώματα από άγουρο βερίκοκο, λευκά λουλούδια και διακριτικές νύξεις βασιλικού. Η παραμονή του στις λεπτές οινολάσπες για 4-5 εβδομάδες θα δώσει πλούσιο σώμα στο κρασί, κρεμώδη υφή στο στόμα και δροσιστική και ισορροπημένη οξύτητα.

"Δύο Κόσμοι" από το Κτήμα Γκότση, Λευκός Ξηρός, Μεσσηνία

Gotsis Estate

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας. Οι "Δύο Κόσμοι” από 100% Ασύρτικο είναι ένα κρασί πολύπλοκο, σύνθετο, που ξεμυαλίζει και κυρίως σε κάνει να πιστεύεις ότι έχει καταγωγή από το νησί.

Στο πρώτο σερβίρισμα η ετικέτα εσοδείας 2019, θα προσφέρει ένα λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών, των λευκών ανθών να επικρατούν και τις νότες μανιταριών και ξηρών καρπών να κάνουν αίσθηση. Πληθωρικό και με νεύρο, διαθέτει τονισμένη ορυκτότητα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

"Rose" από Μέγα Σπήλαιο, Ροζέ Ξηρός, Καλάβρυτα

Μέγα Σπήλαιο

Ένα ενδιαφέρον ροζέ που παντρεύει αρμονικά τις ποικιλίες Μαλαγουζιά & Cabernet Franc. Το αχνό του χρώμα ίσως να μη μας προδιαθέτει για την ένταση αρωμάτων που θα συναντήσουμε, αλλά κόκκινα φρούτα, δυόσμος, εσπεριδοειδή και νύξεις λευκού πιπεριού θα σκάσουν στο ποτήρι με μια απαλή ανάδευση. Δύο μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις οινολάσπες είναι αρκετοί για να δέσουν οι διακριτικές τανίνες με την τονισμένη οξύτητα.

Μπορεί να πέσατε με τα μούτρα στη μαγειρίτσα, αλλά μην ξεχνάτε το τσούγκρισμα των αβγών. Για να γλιτώσετε τις οινικές ατασθαλίες που θα "κλωτσήσουν" στον ουρανίσκο, καθώς τα αβγά είναι "wine killers", επιλέξτε αφρώδη κρασιά, ζωηρά με γαργαλιστικές φυσαλίδες. Απρόσμενο ίσως, αλλά θα σας απαλλάξει από δυσάρεστες γεύσεις στο στόμα.

Διαβάστε Επίσης

Ένα τολμηρό λευκό και εμβληματικά ερυθρά για την Κυριακή του Πάσχα

Όσο το αρνί στριφογυρνά στη σούβλα, οι φρεσκοψημένες πίτες, οι σαλάτες, τα τυριά και κάθε λογής εδέσματα εμφανίζονται κι η παρέα ενώνεται για λίγο τσιμπολόγημα. Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer με ανάλαφρο, αναζωογονητικό στυλ σερβίρονται γενναιόδωρα στα ποτήρια που σμίγουν για το "Εις υγείαν".

Αν στους μεζέδες συμπεριλάβετε το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και οι γαρδούμπες, τότε τα ροζέ από Λημνιό, Merlot και Cabernet Sauvignon παίρνουν τη σκυτάλη αλλά και το Ασύρτικο είναι μία επιλογή που θα κάνει εξαιρετική παρέα. Στα εμβληματικά ερυθρά Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon & Ξινόμαυρο είναι αδιαμφισβήτητα στην ατζέντα καθώς η σούβλα ως γνωστόν θέλει την ζωηράδα, την σπιρτάδα της συνεπώς κρασιά με ταννίνες και οξύτητες που κοιτούν "κατάματα" τέτοια πασχαλινά φαγητά.

"(Ρ)αμπελιά" από Οινοποιείο Χατζηδάκη, Λευκός Ξηρός, Σαντορίνη

Hatzidakis Winery

Η "(Ρ)αμπελιά”, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι το 1ο κρασί της νέας γενιάς του Hatzidakis Winery. Μία ετικέτα ξεχωριστή, τολμηρή και καινοτόμα. Πρόκειται για την single vineyard ΠΟΠ "Σαντορίνη” από 100% Ασύρτικο η οποία προέρχεται από έναν και μοναδικό αμπελώνα στο νησί που έχει ενταχθεί από την ομάδα στους Βιολογικούς Αμπελώνες του Οινοποιείου τα τελευταία 4 χρόνια. 

Με μύτη εντυπωσιακή αλλά και με στόμα γεμάτο από αρώματα άνθεων και βοτάνων, ώριμων εσπεριδοειδών με τον ορυκτό πλούτο που αναμένεται. Η οξύτητα του διαφαίνεται τονισμένη όμως ισορροπεί κάλλιστα με το υπόλοιπο σύνολο και η επίγευση μακρά και ελαφρώς αλμυρή.

"Merlot" από Papagiannis Winery, Ερυθρός Ξηρός, Αττική

Οινοποιείο Παπαγιάννης

Η δημοφιλής και αγαπημένη διεθνής ποικιλία που στην Ελλάδα έχει εγκλιματιστεί άριστα, δεν θα μπορούσε να λείπει. Το συγκεκριμένο Merlot βελούδινο και κομψό προσφέρει αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, δαμάσκηνο, σμέουρο, νότες βανίλιας και μπαχαρικών με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και απαλές τανίνες.

"NEMEA" από Κτήμα Σκούρα, Ερυθρός Ξηρός, Αργολίδα

Κτήμα Σκούρας

Μία ιδιαίτερη "Νεμέα” στην καλύτερη της εκδοχή καθώς η συγκεκριμένη ετικέτα έπειτα από το rebranding που πραγματοποίησε το Κτήμα συστήνει περήφανα ένα blend Αγιωργίτικων, στοιχείο που κάνει την διαφορά.

Σε μύτη και στόμα ανακαλύπτει κανείς τα βατόμουρα, τα μούρα, το μαύρο φραμπουάζ αλλά και την ώριμη φράουλα και τα κεράσια με τις νότες γλυκάνισου και βανίλιας αλλά και μπαχαρικών όπως κανέλας και γαρίφαλου να έπονται επιτυχώς. Ισορροπημένο  με ώριμες και στρογγυλές τανίνες, με μεσαία επίγευση όπου τα αρώματα γλυκιάς βανίλιας και μαύρου πιπεριού "πειράζουν” τις αισθήσεις και δίνουν ένα spicy αποτέλεσμα.

"Caldera" από Canava Roussos, Ερυθρός Ξηρός, Σαντορίνη

Canava Roussos

Ένα κρασί που ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974. Ετικέτα γενναιόδωρη, πλούσια, ώριμη αλλά και φίνα. Ένα blend από Ασύρτικο και Μανδηλαριά με τον τρύγο να πραγματοποιείται τον Αύγουστο, με οινοποίηση κλασική ερυθρή με γηγενείς ζύμες και παλαίωση 36μηνών σε δρύινα βαρέλια 220ltr.

Προσωπικότητα πολύπλοκη με τα αρώματα κόκκινων φρούτων, τριαντάφυλλου, βιολέτας και μαύρης ελιάς να συναντούν νότες καπνού, πιπεριού αλλά και από το γλυκό τοματάκι και να δημιουργούν αίσθηση σε μύτη και στόμα. Το σώμα του γεμάτο με πλούσιες τανίνες  και με την επίγευση έντονη και μεγάλης διάρκειας.

"Cuvee III Red" από Μέγα Σπήλαιο, Ερυθρός Ξηρός, Καλάβρυτα 

Μέγα Σπήλαιο

Τρεις εμβληματικές ερυθρές ποικιλίες, η Μαυροδάφνη, το Cabernet Sauvignon και το Αγιωργίτικο, μπλεντάρονται αφού οινοποιηθούν ξεχωριστά κι έπειτα ωριμάζουν για 8 μήνες σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια.

Ένα μωσαϊκό από σιρόπι κόκκινων φρούτων (φράουλα, βατόμουρα), γραφίτη, πικρή σοκολάτα και καρύδα ενισχύει την πυκνότητα των αρωμάτων. Γλυκά μπαχάρια και βανίλια προσδίδουν μια "ζεστή" πινελιά κι όλα αυτά υπογραμμίζονται από διακριτές τανίνες σε ένα μακρύ τελείωμα.

Όσο για τα επιδόρπια;

H αλήθεια είναι ότι όσο και έχει φάει κανείς, πάντα υπάρχει χώρος για τα επιδόρπια. Σε γενική ομολογία αξίζει τον κόπο να τα συνδυάσετε με δροσερά γλυκά κρασιά όπου τα αρώματα καραμέλας, μελιού, αποξηραμένων φρούτων επικρατούν δίνοντας έναν βελούδινο χαρακτήρα. Ωστόσο μπορείτε κάλλιστα γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, κιουνεφέ, πορτοκαλόπιτα να τα "συστήσετε" σε ένα Ασύρτικο ή μία τάρτα με βανίλια και κόκκινα φρούτα να ταιριάξει μοναδικά με ένα ροζέ κρασί. Επίσης επειδή η ποικιλία Αγιωργίτικο δεν είναι δυνατόν να λείπει, μπορεί να δέσει ιδανικά με μία μους σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι το Συμβούλιο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται αποκλειστικά το β.δ. του 1955, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών.

Άνοιξη με ασφαλείς αγορές και έναν μεγάλο διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα έως και 1.000 ευρώ

Οι αγορές με Visa είναι κάθε φορά fun, αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να κερδίσεις έως και 1.000€ για τις μικρές και μεγάλες σου συναλλαγές;

Γιορτή της Μητέρας: Ξεχωριστές προτάσεις για να περάσεις την ημέρα με τη μαμά σου

Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, ξεχωριστές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εξατομικευμένα δώρα για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας.

Οργανώνουμε Eurovision night με κεμπάπ, αϊβάρ, φοντί, και άλλα euro-ispired πιάτα!

Θα μαζευτούμε που θα μαζευτούμε μπροστά στην τηλεόραση για τον τελικό, λέμε να φτιάξουμε πιάτα από μερικές από τις χώρες που διαγωνίζονται απόψε και μας εμπνέουν και μαγειρικά.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.