Τα δωρεάν της εβδομάδας: 3+1 εκδηλώσεις αφιερωμένες στη γυναίκα

Events που προσεγγίζουν τις θηλυκότητες με ουσιαστικό τρόπο, λίγες ακόμα σινεφίλ συναντήσεις και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 9 έως 15/3.

that creeps from the earth © Λεωνίδας Τούμπανος

Αφήνοντας στην άκρη τις εκπτώσεις, τις διαφημίσεις και το αναπόφευκτο pink-washing που γεμίζει τις οθόνες του κινητού μας την Ημέρα της Γυναίκας, ας δούμε μερικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα και προσεγγίζουν τις θηλυκότητες μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες.

Μία από αυτές είναι το "All About Safety" που διοργανώνουν τα κορίτσια του Matterz στο HGW std., καλώντας άτομα όπως τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, την ειδική σε θέματα φύλου Μάττα Σαμίου και τη συγγραφέα Όλγα Στέφου, να μιλήσουν για την ασφάλεια και τη συμπερίληψη. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου 9-10/3 (ελεύθερη είσοδος με προεγγραφή).

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο του Positively Different Short Film Festival (έως 10/3), το Ξενοδοχείο Μπάγκειον φιλοξενεί μία πολυμεσική συλλογή από αφηγήσεις θηλυκοτήτων προερχόμενων από διαφορετικές χώρες, ζωές και ηλικίες. Οι πρωταγωνίστριες του "Femscapes" μιλούν για τους ρόλους που ως γυναίκες πρέπει να αναλάβουμε αλλά και εκείνους που πρέπει να καταρριφθούν, σε μια προσπάθεια συνειδητοποίησης ότι οι ρίζες της καταπίεσης επεκτείνονται σε τομείς πέρα του φύλου. Μπορείτε να δείτε την έκθεση έως τις 10/3, από τις 11 π.μ. – 6 μ.μ.

that creeps from the earth
© Λεωνίδας Τούμπανος
Άποψη της έκθεσης "... that creeps from the earth" στο Tavros

Διαβάστε Επίσης

Μιλώντας για τέχνη και φεμινισμό (αλλά και πιο ανεξάρτητα, μη κερδοσκοπικά πρότζεκτ που οφείλουμε να στηρίζουμε), είναι καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε την έκθεση "… that creeps from the earth" στο Tavros, η οποία όχι μόνο προβάλλει το έργο σημαντικών διεθνών καλλιτεχνίδων, αλλά εστιάζει επίσης σε ένα ζήτημα που έχει επανέρθει στις συζητήσεις περί περιβαλλοντικής συνείδησης: την πυρηνική ενέργεια.

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά με τη σειρά του τη γυναίκα παρουσιάζοντας τη θεατρική παράσταση "Το σπίτι με τα δώρα" στις 11 & 12/3, στο θέατρο Χώρος. Άτομα που απευθύνονται στο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία τριών γυναικών, οι οποίες μοιράζονται και αντιμετωπίζουν τα τραύματά τους.

Φέτος γιορτάζουμε εκατό χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Τρούμαν Καπότε ("Εν Ψυχρώ", "Πρόγευμα στο Τίφαννυς"). Η Ελληνοαμερικανική Ένωση τον τιμά προβάλλοντας το "Πρόγευμα στο Τίφαννυς" του Μπλέικ Έντουαρντς, την Τρίτη 12/3 (7.15 μ.μ.). Παράλληλα, το Studio New Star Art Cinema γιορτάζει κι αυτό εκατό χρόνια από τη γέννηση μίας φημισμένης προσωπικότητας: του Βλάντιμιρ Λένιν. "Ο Λένιν τον Οκτώβρη" θα προβληθεί στον κινηματογράφο την Τετάρτη 13/3 (6.30 μ.μ.). Την ταινία προλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα (πρώην Γ.Γ. του ΚΚΕ). Ακόμη, ο κύκλος προβολών του Ciné -Club στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε επιμέλεια του σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 13/3 (8 μ.μ.) με την ταινία "Όχι στο στόμα" του Αλέν Ρενέ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

…that creeps from the earth

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται τη σχέση μας με την ενέργεια, και συγκεκριμένα την πυρηνική ενέργεια, και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με γνώμονα την απανθρακοποίηση, ενώ συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική απειλή. Αυτό που αποσιωπάται από αυτές τις οπτικές είναι οι πρακτικές εξόρυξης ουρανίου, που συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της. Η έκθεση μάς προσκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και την επανένταξή της στο ενεργειακό τοπίο εν όψει της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Συνδυάζοντας σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές με αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που αντιτάχθηκαν και αντιτάσσονται στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υιοθετώντας μια κριτική στάση απέναντί της. Με αφετηρία το ορυκτό αυτό του ουρανίου, υλικό θεμέλιο των πυρηνικών τεχνολογιών, η έκθεση αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε την υλικότητα των πυρηνικών τεχνολογιών, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε μακρά διάρκεια. Όπου εξορύσσεται ουράνιο, η ανθρώπινη και μη ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα σωματίδια ουρανίου, μετά την εισπνοή τους από τους εργαζόμενους στα ορυχεία, γίνονται αμετάκλητα μέρος της βιολογίας τους, αλλά και εκείνης των απογόνων τους, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις περνάνε στις επόμενες γενιές.

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

HGW std.

Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών, Εξάρχεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".