Matterz: Πώς τέσσερις γυναίκες φροντίζουν για έναν πιο ασφαλή κόσμο

Μια συζήτηση με τα κορίτσια του «Matterz», μίας νέας ψηφιακής πρωτοβουλίας που μας ενθαρρύνει να βροντοφωνάξουμε ό,τι μας ενοχλεί και να αγωνιστούμε για τη συμπερίληψη και τη δημιουργία πραγματικών safe spaces, με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο.

Matterz © Λεωνίδας Τούμπανος

Εσύ ξέρεις πόσο ασφαλές είναι το κάθε μπαρ που επισκέπτεσαι ή ποιους δρόμους μπορείς άφοβα να περπατάς μόνος σου το βράδυ; Το Matterz, ένα νέο ψηφιακό οικοσύστημα, επιχειρεί να κάνει λίγο πιο ασφαλή τον κόσμο που ζούμε, δημιουργώντας μια εφαρμογή-οδηγό για την προώθηση της ισότητας, της συναίνεσης, της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας.

Τέσσερις γυναίκες πιλοτάρουν το καινοτόμο εγχείρημα που θέλει να ενημερώσει με σωστό, στοχευμένο τρόπο τι σημαίνουν όροι όπως συγκατάθεση, συμπερίληψη, ασφάλεια, αποδοχή. "Η πληροφορία υπάρχει εκεί έξω, όμως έχει πλέον κορεστεί σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να βρεις πού σταματά η συζήτηση για την ερμηνεία των εννοιών και αρχίζει η πρακτική εφαρμογή τους. Οι άνθρωποι θέλουν όντως να ενημερωθούν, αλλά όχι με τους τρόπους που υπάρχουν -όχι μέσω διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν οι ίδιοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν" μου εξήγησαν όταν βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες στο Voila για να μιλήσουμε για το πώς ξεκίνησαν όλα. "Μας έφερε κοντά το θέμα της ισότητας στον χώρο της μουσικής" λέει η δημοσιογράφος, DJ και ακτιβίστρια Φώφη Τσεσμελή.Tilbe Gunduz και η Κίρκη Λιατοπούλου συμπλήρωσαν το board του αθηναϊκού παραρτήματος του shesaid.so κι έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί πριν δημιουργηθεί η ιδέα του Matterz".

"Σε κάποια φάση με τη Φώφη αρχίσαμε να εστιάζουμε στην έννοια του ‘safe space’ γενικότερα, ξεφεύγοντας από τα όρια της μουσικής, και συγκεκριμένα τους χώρους που αφορούν τις θηλυκότητες" λέει η Tilbe, που είχε την αρχική ιδέα και έχει αναλάβει τον τεχνικό σχεδιασμό της εφαρμογής. "Έτσι προέκυψε ο βασικός κορμός του κόνσεπτ και μετά εισήχθηκαν στην ομάδα η Μάνια Εμιρζέ και η Κίρκη. Οι θηλυκότητες και όλα τα άτομα που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες, ή ευπαθείς ομάδες, ανέκαθεν βίωναν την έννοια της ασφάλειας με διαφορετικό τρόπο, και υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και δύσκολα. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα εργαλείο που θα παρακινήσει τον κόσμο να μιλήσει πιο εύκολα για ό,τι τον απασχολεί".

Matterz
© Λεωνίδας Τούμπανος
Τα 3/4 του Matterz: Φώφη Τσεσμελή, Tilbe Gunduz, Κίρκη Λιατοπούλου

Το Matterz είναι παράλληλα μια ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χωρίς να πρέπει να προσδοκούμε για λύσεις στα θέματα συμπερίληψης και κατανόησης από μεγαλύτερους οργανισμούς. Σε μια εποχή όπου διάφοροι οργανισμοί θέλουν να πλασάρονται ως "συμπεριληπτικοί" με την προσχηματική υποστήριξη ευπαθών ομάδων (γνωστό και ως tokenism), είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ανεξάρτητα εγχειρήματα να ξεφεύγουν από το "φαίνεσθαι" και να αγωνίζονται για μια ουσιαστική, πρακτική αλλαγή. Βέβαια, η ομάδα του Matterz πιστεύει ότι "οι μεγάλοι οργανισμοί είναι απαραίτητοι και σημαντικοί, αλλά πρέπει κι αυτοί να ωθήσουν τη συζήτηση στο επόμενο επίπεδο".

Πώς ορίζεις έναν ασφαλή χώρο;

"Είναι πολύ υποκειμενικό, αλλά είναι ένα μέρος όπου μπορώ να είμαι ο εαυτός μου χωρίς να φοβάμαι ή να περιμένω ότι θα νιώσω διάκριση ή φυσική/σωματική βία" λένε η Tilbe και η Κίρκη. Για τη Φώφη, ασφαλές είναι "ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να έχω δεύτερες σκέψεις, να αναλύσω ή να υποθέσω πράγματα, να είμαι σε επιφυλακή και να προβλέπω τον πιθανό κίνδυνο για εμένα και τους ανθρώπους μου". Καλοί, βέβαια, οι ορισμοί και οι θεωρητικές συζητήσεις περί συμπερίληψης, τι γίνεται όμως όταν περνάμε από τα λόγια στην πράξη;

Ένας οδηγός για να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί

"Δεν είναι επιθυμία μας να στιγματίσουμε περιοχές -στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές και να τις βελτιώσουμε"

Το Matterz πιθανότατα να λανσαριστεί προς το τέλος της άνοιξης, όμως ήδη γνωρίζουμε τις βασικές λειτουργίες του: όπως μας περιγράφει η ομάδα, το Matterz είναι ένα ενοποιημένο εργαλείο που προσφέρει όχι μόνο ενημερωτικό υλικό (ακαδημαϊκά άρθρα, διαδικτυακά σεμινάρια, podcasts κλπ. με θέμα την ασφάλεια και τη συμπερίληψη) -το οποίο μπορείς μάλιστα να εμπλουτίσεις- αλλά και έναν γενικό χάρτη για να αξιολογείς πόσο ασφαλής είναι ένας οποιοσδήποτε χώρος ή ακόμα και ένας δρόμος. Ωστόσο, πριν μπεις σε διαδικασία αξιολόγησης, πρέπει να περάσεις ένα μικρό και ουσιαστικό εκπαιδευτικό σεμινάριο προκειμένου η εφαρμογή να σιγουρευτεί ότι ξέρεις τι και πώς αξιολογείς. "Δεν θέλουμε να γίνουμε δεικτικές, αλλά να τα βοηθήσουμε όλους τους χώρους να γίνουν πιο συμπεριληπτικοί και ασφαλείς" εξηγεί η ομάδα. "Ούτε είναι επιθυμία μας να στιγματίσουμε περιοχές -στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές και να τις βελτιώσουμε. Δεν παρατηρούμε απλώς τι γίνεται σε κάθε πόλη. Θέλουμε να αναλάβουμε δράση και να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί".

Διαβάστε Επίσης

Εξάλλου, οι αξιολογήσεις γίνονται ανώνυμα και η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει τα άτομα που τη χρησιμοποιούν, αλλά και τις επιχειρήσεις/χώρους. Ταυτόχρονα, όσα άτομα χρησιμοποιούν την εφαρμογή μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους χρησιμοποιώντας το εργαλείο "SafetyNet", με το οποίο μοιράζονται την τοποθεσία τους και ειδοποιούν άτομα του στενού τους κύκλου, προκειμένου να ξεφύγουν από μία άβολη κατάσταση. Αυτό σημαίνει τέρμα σε άβολα (τυφλά) ραντεβού, παρενοχλήσεις στα μπαρ ή αγωνιώδεις περιπάτους σε κακόφημους δρόμους των πόλεων.

Πρέπει όμως να ανακαλύψουμε και να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί η πηγή του προβλήματος, γι'αυτό η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για επιχειρήσεις, παρέχοντας μηνιαίες αναφορές βάσει των αξιολογήσεων των χρηστών, καθώς και ένα στρατηγικό πλάνο για τη βελτίωσή τους. Είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για τη συγκέντρωση ολοκληρωμένων ερευνών που αφορούν την ασφάλεια στις πόλεις, κάτι που όπως φαίνεται η Ελλάδα δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει μέχρι τώρα. Πριν ακόμα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του Matterz, όταν η ομάδα αναζητούσε δεδομένα ή γενικές αναφορές για την ασφάλεια των Ελλήνων, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σχετικά στατιστικά στοιχεία. Τα κορίτσια έχουν παρατηρήσει ότι "πολύ συχνά οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τι προβλήματα υπάρχουν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ερευνών. Είναι απογοητευτικό να μην υπάρχουν στατιστικά για τέτοια ζητήματα και έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτό".

Μιλώντας για ό,τι πραγματικά έχει σημασία

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας (8/3) το Matterz διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο HGW std. με καλεσμένους όπως τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, την ειδική σε θέματα φύλου Μάττα Σαμίου και τη συγγραφέα Όλγα Στέφου. "Με το "All About Safety" θέλαμε να κάνουμε κάτι λόγω της ημέρας που να έχει νόημα, να φύγουν δηλαδή οι άνθρωποι έχοντας αποκομίσει κάτι, όχι να κάνουμε απλώς μια γενική ενημέρωση για το Matterz" τονίζουν τα κορίτσια. "Θέλουμε να γίνουμε ένας δίαυλος επικοινωνίας, κάτι που πραγματικά έχει ανάγκη ο κόσμος, όχι να είμαστε απλώς ένα πρότζεκτ που ενημερώνει για το τι σημαίνει ασφάλεια και συμπερίληψη".

Δείτε το πρόγραμμα του "All About Safety"

Σάββατο 9/3

12-1 μ.μ.: Opening

1-2 μ.μ.: Panel Discussion "Generation Next: Πώς μεγαλώνουμε παιδιά που δεν πληγώνονται και δεν πληγώνουν”
Συντονίστρια: Πελιώ Παπαδιά
Συμμετέχουν: Σουζάνα Παπαφάγου, Αντώνης Περπατίδης

H Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος, συντονίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Σουζάνα Παπαφάγου, κλινική ψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και τον Αντώνη Περπατίδη, μονογονέα, ακτιβιστή και δημόσιο υπάλληλο, σχετικά με τις σημερινές συνθήκες της γονεϊκότητας και της παιδικής ανατροφής. Στο επίκεντρο θα τεθεί μια σύγχρονη προσέγγιση των αναγκών καθώς και το πώς μπορούν να τεθούν οι βάσεις για την ανατροφή παιδιών που δεν πληγώνουν, αλλά και δεν πληγώνονται.

3-4.30 μ.μ.: Workshop "Crafting Awareness: Make Your Own Tote Βag”
Μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση για την ασφάλεια, τους ασφαλείς χώρους και τη σημερινή πραγματικότητα στη δημόσια ζωή, εκφραζόμαστε δημιουργικά μέσα από χρώματα και υφές πάνω σε tote bags, φτιάχνοντας τo δικό μας μήνυμα ενδυνάμωσης.

5-6 μ.μ.: Masterclass "Safe Spaces Matter” με τις Μάττα Σαμίου και Φώφη Τσεσμελή
Η Μάττα Σαμίου, ειδική σε θέματα φύλου, και η Φώφη Τσεσμελή, δημοσιογράφος, και συνιδρύτρια του Matterz, παραδίδουν ένα πρωτότυπο masterclass σχετικά με την ασφάλεια και τους ασφαλείς χώρους. Βασιζόμενες στα αποτελέσματα της μεγάλης ερευνητικής εργασίας της κ. Σαμίου, αλλά και της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Matterz και που οδήγησε στην δημιουργία της πλατφόρμας, θα συζητήσουν ποια άτομα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ασφάλειας και δημιουργίας safe spaces, ποια είναι η υπάρχουσα συνθήκη και πώς το Matterz δημιούργησε τα πρακτικά εργαλεία για να γεφυρωθεί το κενό.

7-9 μ.μ.: Films & Sips
Προβολή ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς σε επιμέλεια της σκηνοθέτιδας Μέμης Κούπα και networking event.

Κυριακή 10/3

1-2 μ.μ.: Opening

2-3 μ.μ.: Workshop "Boundaries Matter” με τον Άρη Πήτα
Ο Άρης Πήτας, προπονητής AKBAN Ninjutsu και Αυτοπροστασίας/Αυτοάμυνας καθώς και συνιδρυτής του Fight Back Club, ενός τόπου συμπερίληψης και αποδοχής, όπου όλα τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν με ασφάλεια και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, θα μιλήσει και θα δείξει δεξιότητες οριοθέτησης (boundary work) με σκοπό να "ανοίξουμε την πόρτα” σε έναν εξελιγμένο εαυτό, ενδυναμωμένο και απελευθερωμένο.

3.30-4.30 μ.μ.: Masterclass "See something, say something” με τις Μάττα Σαμίου και Φώφη Τσεσμελή
Η Μάττα Σαμίου, ειδική στα θέματα φύλου και η Φώφη Τσεσμελή, δημοσιογράφος, και συνιδρύτρια του Matterz εξερευνούν την έννοια των bystanders, των "παρατηρητών”, καθώς και τις μεθόδους προσέγγισης και παρέμβασης σε περιπτώσεις περιστατικών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

5.30 – 7 μ.μ.: Panel discussion "Γυναικοκτονίες, έμφυλη βία και η σημερινή πραγματικότητα”
Συντονίστρια: Αναστασία Γιάμαλη
Συμμετέχουν: Αντωνία Λεγάκη, Νάνσυ Παπαθανασίου, Χριστίνα Γαλανοπούλου, Άννα Κουρουπού, Όλγα Στέφου.

Η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη συντονίζει μια σφαιρική συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα των γυναικοκτονιών, της έμφυλης βίας, του σεξισμού και της πατριαρχίας. Στη συζήτηση συμμετέχουν η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, η κλινική ψυχολόγος, ερευνήτρια και διδάσκουσα Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνιδρύτρια στο Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου, η δημοσιογράφος Χριστίνα Γαλανοπούλου, η ακτιβίστρια και διευθύντρια ενδυνάμωσης του Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού, και η Όλγα Στέφου, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

7-9 μ.μ.: Films & Sips
Προβολή ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς σε επιμέλεια της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, Μέμης Κούπα, και networking event

Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

HGW std.

Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών, Εξάρχεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".