Επιστημονική συνάντηση με θέμα την ιστορία και τοπογραφία της βόρειας κλιτύος της Ακρόπολης

Η συνάντηση θα γίνει με στόχο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της βόρειας κλιτύος, που αποτελεί ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

H βόρεια κλιτύς της Ακρόπολης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα την ιστορία και τοπογραφία της βόρειας κλιτύος της Ακρόπολης, η οποία θα λάβει χώρα από 19-21 Οκτωβρίου 2023, στο χώρο του Μουσείου Κανελλοπούλου.

Η βόρεια κλιτύς–η περιοχή μεταξύ του ιερού βράχου και του Ηριδανού ποταμού, εκεί όπου σήμερα εκτείνεται η γειτονιά της Πλάκας–έχει μακρά και σύνθετη ιστορία. Λόγω της ύπαρξης νερού χρησιμοποιήθηκε για κατοίκηση ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους. Κατά την κλασική εποχή συνιστούσε τμήμα του δημόσιου χώρου, με σπήλαια-ιερά στο ανώτερο τμήμα της πλαγιάς και την Αγορά στο κατώτερο. Από το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων και εξής, αποτέλεσε το επίκεντρο της πόλης, με πυκνά δομημένες γειτονιές, εκκλησίες, τείχη, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κ.ά. Λόγω της συνεχούς και πυκνής κατοίκησης, η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή καθίσταται δύσκολη και τα αποτελέσματα της αρκετά αποσπασματικά.

Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος αρχαιολόγοι και μηχανικοί της ΕΦΑΠΑ, που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή, πανεπιστημιακοί, Έλληνες και ξένοι μελετητές της περιοχής, με στόχο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της βόρειας κλιτύος, που αποτελεί ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο με ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.

Την οργανωτική Επιτροπή συνθέτους οι: Έλενα Κουντούρη (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ | Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών), Νίκος Παπαδημητρίου (Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου), Κατερίνα Σταμούδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής), Μαριλένα Κοντοπανάγου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών).

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου θα είναι δυνατή και μέσω διαδικτύου την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο

Δείτε το πρόγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 & Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΕΛΗ
01/05/2024

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.