Παγκόσμια ημέρα καφέ: Οι γευσιγνώστες του αθηνοράματος ψηφίζουν το αγαπημένο τους καφέ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου, οι food editors του "Αθηνοράματος" μας αποκαλύπτουν το αγαπημένο τους cafe, με κριτήρια γευστικά ή και μη.

Στην Κλειτίου για να νιώσεις «In love again»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου, οι food editors του "Αθηνοράματος" μας αποκαλύπτουν το αγαπημένο τους cafe, με κριτήρια γευστικά ή και μη.

Μια κρυμμένη γωνιά στο κέντρο της πόλης για να νιώσεις "In love again"

In Love Again Aperitivo 1

Με το "In Love Again" είμαι ερωτευμένη. Όχι ξανά, μόνιμα. Η περιπλάνηση σ' εκείνα τα δαιδαλώδη στενάκια, μ’ έναν αέρα Monmatrte να πλανιέται, με τραβάει σαν μαγνήτης κάθε φορά που βρίσκομαι κέντρο. Το γλυκύτατο παιδί του "Baba au Rum" είναι μια κρυμμένη, απόλυτα ερωτεύσιμη γωνιά, με μυρωδιά specialty coffee. Ποικιλίες της TAF που εναλλάσσονται, καφές πραγματικά απολαυστικός, με ακαταμάχητη συνοδεία τα γλυκίσματα της Φένιας Ανδρεάδη. Όχι, δεν αντιστέκεσαι στη βραζιλιάνικη ποικιλία Catigua από τη φάρμα Fazenda Samambaia, με λουλουδάτες νότες και ντελικάτη οξύτητα, παρά μόνο αν προτιμάς κάτι πιο στιβαρό και έντονα αρωματικό και πας Αιθιοπία, όπως εγώ -οι επιλογές της εποχής. Tον συνοδεύω μ’ ένα flan -με σύκο αυτή την εποχή- ή με την αγαπημένη μου τάρτα λεμόνι με μαστίχα και φυστίκι Αιγίνης. Μπορεί και με Spicy Baba, αν έχω κέφια… Και νιώθω, φυσικά, in love again. Ντ. Γκ.

Κλειτίου 3, 2103242627, inloveagain_athens

Αστική ραστώνη (που χάνεται) στο Café του Νομισματικού Μουσείου

Νομισματικό Μουσείο

Ένα λοξό βήμα μονάχα έκανες, κι από την πολύβουη οδό Πανεπιστημίου βρισκόσουν σα δια μαγείας σε ένα κρυμμένο ησυχαστήριο. Μια καταπράσινη αυλή στο καράκεντρο της πόλης, όπου στη σκιά του πανέμορφου Μεγάρου Τσίλερ, έδρα του Νομισματικού Μουσείου, ένας αστισμός παλαιάς κοπής έμοιαζε να σκεπάζει με ανακουφιστική αχλή το ολόφυτο τοπίο. Δικηγόροι σε ραντεβού ή διάλειμμα απ’ τα τριγύρω γραφεία, νεοφώτιστοι επιστήμονες με τα μπουκέτα της αποφοίτησης στα Προπύλαια ανά χείρας, γιαγιάδες με τα εγγονάκια στα καρότσια, γνωστοί-άγνωστοι από σωματεία σε ραντεβού παραγοντισμών, αλλά και περαστικοί έκθαμβοι με το μικρό αθηναϊκό μυστικό που είχαν ανακαλύψει, όλοι συντονίζονταν στο χαλαρό vibe που εξέπεμπε αυτό το σημείο αστικής ραστώνης, ενώ παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, συζητήσεις, βραδιές ποίησης και κινηματογράφου σταθερά στο μενού των δραστηριοτήτων του, να θυμίζουν ότι τα καφέ της Αθήνας δεν είναι απλά σταθμοί ανεφοδιασμού, αλλά σημεία αναφοράς και ψηφίδες αστικής ταυτότητας που νοηματοδοτούν την κουλτούρα της καφεοποσίας

Κρίμα που το Café του Νομισματικού Μουσείου γίνεται άλλη μια γραμμή στη λίστα των αστικών ραντεβού που χάνονται απ’ αυτήν την πόλη, το συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού (μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων) να παραχωρήσει ομαδόν 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας (το Cafe του Αρχαιολογικού Μουσείου επίσης ανάμεσά τους) σε μεγάλες αλυσίδες ταχυκαφεστίασης. Η απώλεια του χαρακτήρα αρκετών απ’ αυτά, θα είναι ένα ακόμη μελανό σημείο στη μακρά διαδρομή προβληματικής διαχείρισης της έννοιας του μουσειακού καφέ ανά τα έτη και ανά την Επικράτεια. Ι. Π.

Πανεπιστημίου 12, cafenomismatikomouseio

Στο "Frater & Soror" της πλατείας Προσκόπων για μια υπόγεια εμπειρία

Frater & Soror

Εσπρέσο ή φρέντο, έχει γλυκόπιοτη δύναμη, σοκολατέ άρωμα, ωραία ισορροπία, και όλα αυτά εκφράζονται πολύ όμορφα ακόμη και στη δυσκολία ενός φρέντο. Δεν είναι εύκολο βεβαίως να προσπεράσεις μια άλλη σπεσιαλιτέ αυτού του πολύπλευρου μαγαζιού, πρωτότυπη gintoneria, αλλά όλα έχουν την ώρα τους. Το σίγουρο είναι πως δεν έγινε darling των θαμώνων της Πλατείας Προσκόπων αδίκως. Πέρα από τα vibe της Πλατείας, μ’ αρέσει πολύ το επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ του∙ εκεί που το γυμνό μπετόν συναντά το μωσαϊκό κι ένα εκτυφλωτικό γαλάζιο πλακάκι, οι δερμάτινοι καναπέδες με αύρα ύστερου αμερικάνικου diner τις tailor-made, povero meets lux πολυθρόνες και τα τραπέζια από την τραπεζαρία της μαμάς των ’50s. Είναι ωραία να κάθεσαι κάτω, αλλά είναι πολύ όμορφα να χαζεύεις την πλατεία και από το πατάρι. Δ. Α.

Αμύντα 6, 2107213720, fraterandsoror.gr

To ενδιαφέρον και αβίαστα cool "Lot 51"

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ LOT 51

Minimal χώρος με καθαρές γραμμές, λευκό χρώμα που κυριαρχεί, πρασινάδες εντός μεταλλικών πλεγμάτων και φωτεινές επιγραφές, συν μία αυθεντικά αστική καθημερινή αλεγκρία στα τραπέζια του εξωτερικού του χώρου στην πλατεία Βραζιλίας. To "Lot 51" είναι από μόνο του ενδιαφέρον και αβίαστα cool, δημιουργώντας ένα contrast που ελκύει το μάτι. Αλλά δεν είναι μόνος αυτός ο λόγος που το all day café bar, που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, είναι σχεδόν πάντοτε γεμάτο και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης. Δηλώνω πιστός θαμώνας κι όχι μόνο λόγω γειτονιάς αλλά (και) για τις ποικιλίες καφέ, μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης του brand Area 51. Μπ. Δ.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, 211115 5024, lot51.gr

"Philos": Κρατήστε μου έναν flat white, Νίκος Κοντόπουλος 

Philos Athens
Ελευθερία Βασιλειάδη

Το αγαπημένο μου cafe στην Αθήνα είναι κάτι περισσότερο από cafe. Είναι ένας "κομψά αφημένος" χώρος όπου μαζί με τον -εξαιρετικό- flat white μου μπορώ να απολαύσω τις τελευταίες εκδόσεις top περιοδικών για την αρχιτεκτονική και το design (ok και κάποια μόδας). Μπορώ να ακούσω μουσικές που θα shazamάρω για τα δικά μου playlists. Μπορώ να ζητήσω από την Μαριλένα (τον άνθρωπο πίσω από το "Philos") να ανεβούμε στον τρίτο όροφο του νεοκλασικού για να δω τί καινούργιο ετοιμάζει εκεί πάνω και βέβαια μπορώ να  δω μια αθηναϊκή φυλή που συμπαθώ ιδιαιτέρως: τους καλοβαλμένους, ευαισθητοποιημένους brunch addicts, άνδρες-γυναίκες, 25-45. Ειδικά τα Σάββατα δεν χωράμε, χρειάζεται κράτηση ακόμα και για τον flat white. Ν.Κ.

Σόλωνος 32, 2103619163, philos.athens

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.