"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός": Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο που θα δούμε αυτή την εβδομάδα

Έως τις 12 Αυγούστου αναμένονται θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις που θα εμπλουτίσουν πολιτιστικά διάφορες γωνιές της Ελλάδος στο πρόγραμμα που παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Commedia Divina -Χορευτές του Βορρά

Η έκτη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού φέρνει νέες παραγωγές σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Κέρκυρα, Λαμία, Χαλκιδική και Νάξο. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και χορό έως τις 12 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται ελεύθερη είσοδο από το Υπουργείο Πολιτισμού. H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει κρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 17 έως 31 Αυγούστου.

9, 10 Αυγούστου: "Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα" | Θέατρο

Μέρος: Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας | Ώρα έναρξης: 9:15 μ.μ.

Αλφάβητο Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα

Το "Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα", ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα της πρωτοπόρου Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν, μια νεωτεριστική ποιητική σύλληψη, προφητική, επίκαιρη, διαχρονική, με κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί -Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη- μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής (Δανάη Τσαδήμα, Κώστας Φραντζής), αναζητούν, με όχημα εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις, ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου. H σκηνική τους συνύπαρξη θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον. Η παράσταση στοχεύει στη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη.

10, 11 Αυγούστου: "Είμαι δέντρο που μιλά" | Μουσικό θέατρο

Μέρος: Κάστρο Λαμίας | Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Είμαι δέντρο που μιλά

Το νέο έργο μουσικού θεάτρου της συνθέτριας Σοφίας Καμαγιάννη "Είμαι δέντρο που μιλά" μας προσκαλεί σε αφύπνιση όσον αφορά τη σύνδεσή μας με τη φύση, και πιο ειδικά με τα δέντρα. Πρόκειται για μια μονόπρακτη παιδική όπερα δωματίου, σε λιμπρέτο της Γιώτας Βασιλακοπούλου, όπου μέσα από την τρυφερή και συγκινητική σχέση που ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε ένα αγόρι κι ένα δέντρο τονίζονται οι ομοιότητες που έχουν ως οντότητες και αποκαλύπτονται σπουδαία μυστικά της ζωής των δέντρων, πάνω και κάτω από τη γη. Το αξιοζήλευτο σύστημα αλληλοβοήθειας και υποστήριξης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την επιστήμη τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε θαυμαστές ανακαλύψεις, στέκεται στον αντίποδα του "ξεριζωμού" του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Σοφία Κετεντζιάν και Νίκος Ζιάζιαρης και οι μουσικοί Θάλεια Παπαδοπούλου (πιάνο) και Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί).

11, 12 Αυγούστου: "Commedia Divina" | Χορός

Μέρος: Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική | Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Χορευτές του Βορρά παρουσιάζουν τη νέα παράσταση "Commedia Divina" (φωτό εξωφύλλου) σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Τατιάνας Παπαδοπούλου, όπου μεταγράφουν σκηνικά το ταξίδι του Δάντη στους τρεις μεταιχμιακούς προορισμούς Κόλαση – Καθαρτήριο - Παράδεισος υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραΐδης.

Το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας "Θεία Κωμωδία" του Δάντη αποτελεί μια σύγχρονη περιβαλλοντική αλληγορία. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της άρρηκτης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Το ταξίδι του ποιητή στα τρία Βασίλεια των νεκρών της καθολικής κοσμοθεωρίας περιλαμβάνει "περιηγητικές" περιγραφές του κόσμου των νεκρών. Οι σύγχρονες κοινότητες αισθάνονται πλέον τις περιβαλλοντικές πιέσεις και αναζητούν διέξοδο, έτσι όπως και ο ποιητής αναζητά την έξοδο. Μεταβαίνοντας από την υπερθερμασμένη Κόλαση στο Καθαρτήριο, όπου η φύση "ομαλοποιείται", καταλήγει στον Παράδεισο, την απόλυτη εναρμόνιση, την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

11, 12 Αυγούστου 2023: "Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος" | Μουσική

Μέρος: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος | Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.

Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος

Η παράσταση "Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος" των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους. Μουσικές, τραγούδια, λόγος και εικόνες δημιουργούν έναν ιστό από διαχρονικές ιστορίες για την ποικιλομορφία της φύσης και την επίδρασή της στον ψυχισμό και την εξέλιξη του ανθρώπου. Αφού κυριάρχησε στη γη, έπειτα στα ζώα και τέλος στον ίδιο τον συνάνθρωπο, έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, που απειλούν την κλιματική ισορροπία. Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης από τον άνθρωπο αποτελεί το σύγχρονο ισχυρό διακύβευμα. Το μάταιο της ύπαρξης να γίνει όχι αιτία καταστροφής και εκμετάλλευσης, αλλά αφορμή για προσφορά, σεβασμό και εκτίμηση της φθαρτότητας των πραγμάτων. Η τέχνη φωτίζει τον δρόμο της αλλαγής της αντίληψης και της συμπεριφοράς μας προς τη φύση. Σκηνοθετεί ο Στέλιος Κρασανάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο), Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο) και Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.