Τι θα δούμε στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Η Ελευσίνα υποδέχεται τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με μία σειρά εκδηλώσεων και πολύτιμων συνεργασιών.

ΕΛΕVΣΙΣ 2023

Ο Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, ξεκινά και τελειώνει στην Ελευσίνα με εκδηλώσεις και συναρπαστικές συναργασίες στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η αρχή γίνεται στις 2 Αυγούστου με τα "Ιερά Τραγούδια", από τις 9 μ.μ έως τα μεσάνυχτα, αυτή τη φορά στην πλατεία Μαγούλας, συστήνοντας τις παραδόσεις και τους χορούς του καλοκαιριού, σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα και με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών του παραδοσιακού τραγουδιού. Στο τέλος Αυγούστου, και σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, λαμβάνει χώρα ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων που φέρνει για πρώτη φορά τον ετήσιο αυτό πολιτιστικό θεσμό της Ελευσίνας "εκτός ορίων”. Η ειδική αυτή έκδοση του Φεστιβάλ φέτος απλώνεται σε όλη την πόλη, ξεκινώντας στις 27 Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά, οι οποίοι μας θυμίζουν μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και ποιητών: των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη κ.ά.. Τη βραδιά ανοίγει ο Ελευσίνιος Αιμίλιος Μπάρτζης μαζί με την Μαργαρίτα Κολάση, σε ένα ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο

ΕΛΕVΣΙΣ 2023
"Ιερά Τραγούδια"

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 30 και 31 Αυγούστου, η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί το  "Μυστήριο 115: Μεγάλα και μικρά πλοία", στη Βλύχα – Νεκροταφείο πλοίων, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη μικρή, σπάνιας ομορφιάς αλλά και συμβολισμού χερσόνησο, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση με ερμηνευτές τους Αγγελική Παπούλια και The Boy. 

Μυστήριο 115: Μεγάλα και μικρά πλοία Ευθύμης Φιλίππου Αργυρώ Χιώτη
Andreas Simopoulos©
"Μυστήριο 115: Μεγάλα και μικρά πλοία", Ευθύμης Φιλίππου & Αργυρώ Χιώτη

Ακόμη μην χάσετε τον Αύγουστο τη δράση "Αμολή | Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο" (27/08), της ερευνήτριας, εικαστικού και περφόρμερ, Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας "Συν+Εργασία", σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια περιπατιτική δράση με την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου, για τη σπουδαιότητα της αγροτικής καλλιέργειας στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο.

Ελευσίνα Mon Amour
© John Kouskoutis
"Ελευσίνα Mon Amour"

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη εικαστική έκθεση "Ελευσίνα Μon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο" σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, με τη συμμετοχή 16 διεθνών εικαστικών, ενώ κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη ανακαλύπτοντας μία σειρά εικαστικών έργων στον δημόσιο χώρο, σημαντικών καλλιτεχνών, όπως της Ελευθερίας Ντεκώ, της Χαράς Πιπερίδου, της Έλενας Δήμητρας Χαντζή και της Ομάδας Εικαστικού Φωτισμού Beforelight, κ.ά.

Έρχονται τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε Επίσης

Η νέα δημιουργία του διεθνώς καταξιωμένου Ιταλού σκηνοθέτη Romeo Castellucci, "Μυστήριο 11 ΜΑ", η οποία παρουσιάζεται από 1 έως 13 Σεπτεμβρίου, είναι σύγχρονη τελετουργία στο πλαίσιο μιας site specific περφόρμανς ειδικά σχεδιασμένης για τον Αρχαιολογικό Χώρο της πόλης της Ελευσίνας. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Jochen Sandig – μαζί με τη χορογράφο Sasha Waltz, τον εικαστικό Brad Hwang και άλλους καλλιτέχνες, παρουσιάζουν στον ίδιο χώρο το "Μυστήριο 14 Human Requiem" από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα από τα κύρια έργα της 2023 Ελευσίς. Τα Ελευσίνια Μυστήρια της αρχαιότητας σηματοδοτούν την αφετηρία για αυτή την ανασύνθεση του "Human Requiem" ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, με βάση το έργο του Μπραμς "Ein Deutsches Requiem". 

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς και το Φεστιβάλ Αισχύλεια παρουσιάζουν το "Μυστήριο 202 Ελευσίνια Πειστήρια", μία πολυμεσική, οπτικοακουστική παράσταση από τον Μιχάλη Μυτακίδη και την ομάδα "Ανάληψις", στο Αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. 

Διαβάστε Επίσης

Στην Ελευσίνα, όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο ο θάνατός του Στέλιου Καζαντζίδη, σαν να γιορτάζεται η ζωή του, πραγματοποιείται η μουσική του διαδρομή, κάνοντας διαδρομή στην ιστορία του τόπου με το "Μυστήριο 126 Στέλιος Καζαντζίδης" της Λένας Κιτσοπούλου (14/9), ενώ θα δούμε και το έργο "Μαρία Παπαδημητρίου: Διπλό Θέατρο η περί φιλίας" και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις. Παράλληλα, το Ecoculture Festival | Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού (15/9-1/10) αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας πρότυπος θεσμός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μια πολυδιάστατη πολιτιστική υποδομή που θα κληροδοτηθεί στην πόλη. 

Through Rupture Comes The Flow Χαρά Πιπερίδου
"Μυστήριο 118 Through Rupture Comes The Flow"

Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας σειράς φωτιστικών εγκαταστάσεων διάσπαρτων στην πόλη της Ελευσίνας, που στο σύνολό τους θα δημιουργούν έναν φωτεινό Αστερισμό εγκαταστάσεων εικαστικού φωτισμού μεγάλης κλίμακας. Μετά τα βραβευμένα Φωτεινά ξυστά στην Πλατεία Αγίας Μαρκέλλας και την επανασύσταση της Φωτοσύναξης στην περιοχή του Κρόνου θα παραχθούν δύο νέες φωτιστικές εγκαταστάσεις σε κομβικά σημεία γειτονιών της Ελευσίνας, ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο φωτιστικών παρεμβάσεων με δυναμική σχέση. Καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια διαδραστική εγκατάσταση, "Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες”, όπου το κοινό καλείται να προσφέρει αγαπημένα του αντικείμενα που θα μετατραπούν σε έργα τέχνης. Το "Μυστήριο 118 Through Rupture Comes The Flow", το νέο γλυπτικό έργο της Χαράς Πιπερίδου είναι μία διαδραστική γλυπτική εγκατάσταση αποτελούμενη από ετερόκλητα και συμπληρωματικά υλικά, αλληγορία των ιστορικών περιόδων και των πληθυσμών της Ελευσίνας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/05/2024

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.