Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η πόλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/3.

Ίδρυμα Θεοχαράκη Κύκλος Ποιητών © Ίδρυμα Θεοχαράκη

Φέτος κλείνουν 25 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), μια πρωτοβουλία που προήλθε από τον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το 1997, ο Μήτρας προτείνει στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί ένας ετήσιος εορτασμός της ποίησης στην χώρα, όπως γινόταν τότε και σε άλλα κράτη ανά τον κόσμο. Η υιοθέτηση της εισήγησης πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Στεργιόπουλο και την μεταπολεμική ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία μάλιστα θεώρησε την πρώτη μέρα της άνοιξης ως την ιδανικότερη για την γιορτή της ποίησης, καθώς συνδυάζει το φως με το σκοτάδι, όπως ένα ποίημα μπορεί να συνδυάσει την αισιοδοξία με το πένθος.

Το 1998 η ποίηση γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και εν τέλει το 1999 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, ανακήρυξε επισήμως την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με αφορμή την 25η επέτειο, η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, διοργανώνει το "Ποίηση και Κινηματογράφος" στον κινηματογράφο Τριανόν, με καλεσμένους τους Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου, Νίκος Γκέλιας, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπανικολάου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, οι οποίοι μιλούν για τα κοινά ανάμεσα στις δύο μορφές τέχνης (21/3, 8 μ.μ.).

Το βιβλιοπωλείο Ιανός τιμά τον ποιητή Μήτσο Παπανικολάου, 80 χρόνια μετά τον θάνατό του. Στην εκδήλωση της Τρίτης 21/3 (7 μ.μ.), ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι ετοιμάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα για την τέχνη της ποίησης, με highlight ένα ημίωρο ένθετο για τον Παπανικολάου από την ομάδα του Όγδοου με επικεφαλή τον Νίκο Αναγνωστάκη.

Την ίδια ημέρα, στις 8 μ.μ., η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μετατρέπεται σε Παγκόσμια Ημέρα Ουτοπίας. Το Sozopolis ετοιμάζει μια ποιητική περφόρμανς σε επιμέλεια της Ευεγενίας Γραμμένου, στο πλαίσιο του έτους "Ποεμοκρατία 2088" που κήρυξε το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο.

Ποεμοκρατία 2088 Sozopolis
"Ποεμοκρατία 2088"

Ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, φέρνει στο αμφιθέατρου του κτιρίου μια σειρά βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων, με θέμα "η ποίηση μάς βρίσκει" (21/3 (8.30 μ.μ.).

Ακόμη, την Τετάρτη 22/3, στις 7 μ.μ., η Ελληνοαμερικανική Ένωση τιμά τον εμβληματικό σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες". Θα προβληθούν σκηνές από ταινίες-σταθμούς όπως "Η Λάμψη", "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος" και "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι" και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους κριτικούς κινηματογράφου Λουκά Κατσίκα και Γιάννη Ζουμπουλάκη.

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος
"2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος"

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η Στέγη Ωνάση και τo British Council παρουσιάζουν το "Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο", ένα πρόγραμμα που μας προκαλεί να ανακαλύψουμε νέους τρόπους σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία. Την πρώτη μέρα (20/3) θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η 21/3 είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses. Όσοι δεν μπορέσετε να παρακολουθήσετε από κοντά τις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestream.

Circular Cultures_workshop©PanosKefalos for Onassis Stegi
© Πάνος Κέφαλος
"Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο"

Το διήμερο 18 & 19/3 το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς διοργανώνει την πρώτη Γιορτή Βιβλίου. Στο φετινό μπαζάρ θα διατεθούν 240 τίτλοι που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ακόμη, στο φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το πρωτοποριακό έργο της φωτογράφου Nelly’s μέσα από την ομότιτλη έκθεση του μουσείου (ξεναγήσεις στις 18/3 (5.30 μ.μ.) και 19/3 (11 π.μ. & 3 μ.μ.). Η Γιορτή Βιβλίου διοργανώνει επίσης την παρουσίαση των εκδόσεων "Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόλου-Σεραϊδάρη (1899-1998)" (19/3, 7 μ.μ.) και "Μέδουσα. Αίθουσα τέχνης (1979-2017)" (18/3, 7 μ.μ.).

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Γιορτής Βιβλίου 2023.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Sozopolis (Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθήνας)

Σωζοπόλεως 15, Κέντρο
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.